Hirdetés
Magyarország

Határ Bernadett a WNBA szezon elhalasztásáról:

:

Hirdetés

Pénteken vált hivatalossá a WNBA 2020-as szezon rajtjának, illetve az edzőtáborok megnyitásának az  elhalasztása. Negyedik magyarként Határ Bernadett kapott lehetőséget, hogy megmutassa magát a tengerentúlon, de a kialakult járványügyi helyzet miatt ez egyelőre várat magára. A Sopron Basket és a magyar válogatott centerét az M4 Sport kérdezte.

Jelenleg itthon tartózkodom, hétközben mindig visszamegyek Sopronba, mert továbbra is folytatjuk a munkát, edzéseink vannak. Odafigyel a klub arra, hogy minden körülmény megfeleljen a jelenlegi helyzetnek. Minden egyes edzés előtt lázmérést tartanak, mindig kezet kell mosni és fertőtleníteni. Egyszerre öt játékos lehet egy edzésen és az edzők is tartják a kellő távolságot.

– mondta Határ Bernadett a jelenlegi feladatairól, hozzátéve, hogy a fiatalokkal zajlik a munka: “Jelenleg a négy U20-as játékosunk maradt Sopronban, akiknek folyamatosan egyéni képzéseik vannak. Odafigyelnek az erőnlétükre, fejlődésükre. A légiósaink mind hazatértek.”

Bár a józan számítások szerint nem volt realitása a WNBA-ben az edzőtáborok április 26-án esedékes megnyitásának és utána a május 15-re kiírt rajtnak, de a liga az utolsó utáni pillanatokig kivárt. A döntést csak pénteken kommunikálták a nagy nyilvánosság felé.

Igazából két-három hete tudni lehetett, hogy nem kezdhetjük el a szezont. Próbálták ezt húzni, hogy minél később legyen a bejelentés, de igazából erre mindenki fel volt készülve. Nagyon jól kezeli ezt a dolgot a kinti klub. Minden szerdán van egy videós telefonhívás, ahol a csapat és a stáb összes tagja részt vesz. Próbálnak minél többet kommunikálni velünk és amit lehet, elmondani erről a szituációról. Két-három forgatókönyv van már, de mivel konkrétumot még kint sem tudnak mondani, így erről még én sem szeretnék beszélni.

Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor

Az M4 Sportnak adott interjúban Határ Bernadett is hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzet ellenére számítanának rá a tengerentúlon.

Nagyon kedvesek és várnak engem, de jelenleg még a vízumot sem tudom megszerezni, mert elhalasztották az interjúztatást, amíg be nem jelentik, hogy újra lehet utazni az Egyesült Államokba. Minden igazából ettől függ, meglátjuk mi lesz. Nem adták fel a közös munkát. Nekem kell azon elgondolkoznom, hogy kimenjek-e. Ha az utazás mellett döntök, akkor rám feltételezhetően egy kéthetes karantén várna. Utána kellene beállnom edzésre. Ha valaki sportolt már, tudja, hogy két hét ilyen kényszerszünet után nem lehet teljes edzésmunkát végezni. Ez is megnehezíti a helyzetemet. Elég stresszes most.

Az Indiana Fever virtuális csapatbemutatóját a héten tartották. Sopronból Candice Dupree is a csapatot erősíti, így vele közvetlenül tudja tartani a kapcsolatot Határ Bernadett. “Igazából heti többször beszélünk, de ők sem tudnak semmi konkrétumot. Nem látható, hogy mikor lehet beutazni és utána mikor kezdődhetne az edzőtábor. Az is lehet, hogy törlik az egész bajnokságot, tehát senki nem tud semmi biztosat.”

A Sopron Basket és a válogatott centere nagyon speciális helyzetben van. Élete lehetősége lenne a WNBA-s szereplés, de ebben a rendkívüli bizonytalanságban nem lehet tervezni.

Kicsit össze vagyok zavarodva, de úgy gondolom, hogy minden okkal történik. Bárhogy is lesz, abból ki kell vennem a pozitívumokat. Ha úgy alakul, hogy nem tudok kiutazni, úgy gondolom már az is nagy dolog volt, hogy megkerestek. Tudom, hogy jó úton járok és ezen kell tovább menni, hogy jó játékos legyen belőlem.

– tette hozzá a kiváló center, akinek a tengerentúli szereplés kapcsán a fizikum egy nagy kérdés. Teljesen mást követel meg az amerikai kosárlabda, mint az európai. Más adottságok kerülnek előtérbe és ennek megfelelően a játék sem ugyanaz.

Heti többször csinálunk kondicionális edzéseket. Sokkal több időt töltök a konditeremben. Nem tudom, hogy mennyire lesz ez elég, de úgy gondolom, hogy amikor nekem szerződést ajánlottak, tisztában voltak az adottságaimmal. Láthatták, hogy én nem az a masszív ötös center vagyok. Tisztában lehettek azzal is, hogy ennek megfelelően mit várhatnak el tőlem. Én erre rá is kérdeztem, hogy nem jelent-e ez problémát. Azt a választ kaptam, hogy majd fejlesztenek. Segítenek mindenben, amire nekem szükségem van. Ez egy kicsit megnyugtatott. 

A WNBA kapcsán mindig óriási kérdés a kettős terhelés azok számára, akiknek európai karrierjük is van. Ez természetesen érintené Határ Bernadettet is, aki nem titkolta, hogy igyekezett ennek a lelki oldaláról tájékozódni.

Több játékossal beszéltem erről, akik a WNBA-ben játszanak és azt mondták, hogy nem lehet összehasonlítani a kettőt. Mindegyik más impulzus és úgymond “újra tudod tölteni magad”. Jelen pillanatban nekem már megvolt a pihenőm és innentől már csak a munka van. Meglátjuk, hogy meddig.

Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor

Hirdetés