Hirdetés
Archivum

Határ Bernadett és Raksányi Krisztina a novemberi válogatott programról



:

:

Hirdetés

Hétfõn az M4 Sport kosárlabda magazinjában a csapatkapitány Raksányi Krisztina és Határ Bernadett adott hosszabb interjút a novemberi válogatott program kapcsán. A magyar együttes november 17-én Albánia, majd 21-én Oroszország vendége lesz. Kedvezõ pozícióban vannak a mieink, de matematikailag még nem jutott ki válogatottunk a jövõ évi Európa-bajnokságra.

A magyar válogatottnak emlékezetesre sikerült a februári két fellépés, hiszen Litvániát rendkívül szoros végjátékban sikerült legyõzni és ezzel óriási lépést tettek a mieink a sikeres kvalifikáció felé. „Az a mérkõzés nagy lendületet adott, de még mindig nem vagyunk kint az Európa-bajnokságon. Most arra kell koncentrálni, hogy Albániában minél nagyobb különbséggel tudjunk nyerni.” – kezdte helyzetértékelését az M4 Sport összeállításában Raksányi Krisztina csapatkapitány, aki elsõsorban azt emelte ki, hogy kiváló a hangulat a csapaton belül.

„Mindig pozitív impulzusokat hoz. Én úgy vagyok vele, hogy mindig várom a válogatottat. Szeretek itt lenni és dolgozni a lányokkal. Csapatként nagyon jók vagyunk együtt, mindenki pozitívan jön ide. A cél az, hogy kijussunk az Eb-re.” – összegzett rendkívül higgadtan a gyõriek klasszisa, aki az albániai vendégjáték kapcsán a tudáskülönbség ellenére óva intett mindenkit. Nagy pontkülönbségû sikerrel szinte biztosan kvalifikálná magát válogatottunk a szerb-lett közös rendezésû Eb-re, de ezt elérni Raksányi Krisztina szerint nem lesz egyszerû:

„Elõször is nem szabad lebecsülni õket. Albániában lépünk pályára, õk lesznek hazai pályán. Szerintem még egyikünk sem játszott ott soha. Nem tudjuk, milyen lesz a hangulat, a pálya, a gyûrû. Az lesz a legfontosabb, hogy a védekezésünk összeálljon. Minél több labdát tudjunk szerezni, minél több jó védekezésünk legyen és ebbõl könnyû kosarakat érjünk el. Mérkõzésrõl mérkõzésre haladunk. Nekünk ebben az etapban az albán meccs a fontosabb, hiszen ha ott sikerül nagy különbséggel nyerni, akkor Oroszországba nyugodtabban mehetünk. Nem fogjuk azonban feladni azt a mérkõzést sem. Mindenki úgy van vele, átszámoljuk az eredményeket, hogy biztosak legyünk abban, mi fog történni. Az edzõi stáb is azt emeli ki, hogy még nem vagyunk kint. Mindenképpen nyernünk kell a lehetõ legnagyobb különbséggel és majd akkor fogunk örülni, ha az újságok megírják, hogy kijutottunk!”

Határ Bernadett februárban Litvánia ellen pályafutása egyik legjobb mérkõzést játszotta: 20 ponttal 3-3 lepattanóval és szerzett labdával, illetve 2 gólpasszal vette ki a részét a kulcsfontosságú sikerbõl. „Azon a napon szerencsém volt, minden beesett. Néha, amikor rosszabb periódusaim vannak, visszanézem, hogy feltöltõdjek belõle. Azért tudtam úgy játszani ahogy, mert a csapattársaim tudtak nekem úgy passzolni és azokat a labdákat könnyen tudtam értékesíteni. Minden a csapattársaimnak köszönhetõ.” – emlékezett vissza rendkívüli profin arra a februári miskolci estére a Sopron Basket centere.

Ismert, hogy Határ Bernadett és Székely Norbert viszonya nem volt mindig ideális. „Úgy gondolom, hogy ez már a múlt.” – reagált erre a szerkesztõi felvetésre a center. „Mostanra rendezõdött a viszonyunk, jóban vagyunk egymással. Másként nem is lehetne együtt dolgozni. Nekem is meg kellett emésztenem sok mindent, úgy gondolom neki is. Teljesen kielégítõ a viszonyunk.”

A válogatott sikereit Határ Bernadett a jó csapategységben látja. Saját fejlõdését pedig abban, hogy már minden téren érettebben mozog a pályán.

„Úgy gondolom, hogy a bírói felfogás is kezd megváltozni velem szemben. Mivel magas vagyok, sokkal könnyebben rám fújják a faultot. Azt gondolják, hogy nekem kontaktus nélkül kellene megoldanom bizonyos dolgokat, de ez nem így van. Ráadásul teljesen más az Euroligában a faulthatár, mint Magyarországon. Lassan már kezdem érezni, hogy hol mit engedhetek meg magamnak. Emellett nem az motivál, hogy mennyit játszom. Ha rosszul játszok, akkor üljek a padon és jöjjön az, aki aznap többet tud segíteni a csapatnak. Engem az motivál, amikor a pályán vagyok, akkor a legtöbbet tudjam nyújtani és segítsek a csapatnak. Ezzel elõrébb és elõrébb jussunk!” – fogalmazott a soproni center, mielõtt a tiranai meccsre tekintett volna:

„Az albán egy elég alacsony csapat. Nem csak nekem, hanem az összes centerünknek lesznek helyzetei. Ezt mindenképpen ki kell használnunk. Futnunk kell és a védekezés lesz a fõ szempont.”

Hirdetés