Hirdetés
Archivum

Hatpontos elõnyben várja a gironai visszavágót a Szekszárd:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön rendezik az Európa Kupa rájátszás 3. fordulójának visszavágó mérkõzéseit. Az Atomerõmû KSC Szekszárd hazai 79-73-as sikere után látogat a Spar Citylift Gironához.

A Szekszárd az elsõ találkozóért minden elismerést megérdemel. Nem túlzás úgy fogalmazni, hogy az évad legfontosabb nemzetközi meccsén és a legnehezebb rivális ellen jött össze az eddigi legjobb játék. Minden tekintetben rendkívül érett kosárlabdát láthattunk a 79-73-as siker alkalmával. Külön ki kell emelni, hogy lelkileg milyen komoly tartást mutatott a magyar csapat. Kulcspillanat volt, hogy az elsõ félidõ végjátéka után, amikor éppen a nagyszünetre egyenlített a Girona, a harmadik negyedre nem omlottak össze a mieink. Nem adta meg azt az esélyt riválisának a Szekszárd, hogy lendületben maradjon a harmadik szakaszra és eldöntse a továbbjutást. A másik fontos tényezõ pedig a végjáték, ahol 72-72-nél ismét egyenlített a spanyol listavezetõ. Ekkor is sikerült azonban újítani és az utolsó fél perc hajrája olyan számszerû eredményt hozott, ami éles versenyhelyzetet vetít elõre a folytatásra.

A statisztika is megerõsíti a szekszárdiak remek teljesítményét és azt, hogy egy kifejezetten jó színvonalú derbit láthattunk. A nemzetközi elõrelépéshez sokkal több ilyet kellene a magyar kluboknak játszaniuk! A KSC 59 mezõnykísérletébõl 30 sikeres lett, ami 51%-os mutató. Összesen 23 gólpassza volt a magyar csapatnak, amihez öt szerzett labda párosult. A szekszárdiak 20 pontot értek el gyorsindításból és sikerült a riválist 14 eladott labdába kényszeríteni, amibõl 16 pont jött. A 33-29-re nyert lepattanócsata legalább ilyen fontos. Különösen látva a második esélybõl szerzett 16 pontot. Erica McCall és Abby Bishop zsenije pedig abban mutatkozik meg, hogy a festékbõl összesen 40 pontot ért el a magyar csapat. Ezek azok a számok és erények, amikre tartósan lehet építeni Szekszárdon. Külön-külön már több fontos siker alkalmával megmutatkoztak ezek. Az azonban, hogy egyszerre remekelt minden téren a KSC, talán a szezonban most elõször jött össze. A visszavágón is hasonlóra lehet szükség.

Az egyéni teljesítményeket tekintve a 19 pontot, 9 lepattanót jegyzõ Erica McCall, illetve a 16 ponttal, 5 lepattanóval és 5 gólpasszal záró Abby Bishop már kiemelésre került. Ugyanakkor nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni, hogy mély rotációval tudott játszani a Szekszárd. Gyakorlatilag mindenkitõl minõségi percek érkeztek. A teljesség igénye nélkül szemezgessünk a számokban. Studer Ágnes és Gereben Lívia a negyedik negyedben hozott extrát. Lényegében a villanásaiknak köszönhetõ a hatpontos elõny, ami ilyen fiatal feltörekvõ játékosoktól óriási tett. Az egyik legjobb szekszárdi meccsét játszotta Ivana Dojkic (14 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz). Így még az is belefért, hogy önmagához képest Frida Eldebrink számai átlagosabban alakultak. Azért is fontos a mély rotáció, mert a statisztika nem tudja visszaadni, hogy milyen nagy iramú és magas hõfokú derbi volt. Nagyon komoly lábmunkát és koncentrációt igényelt. Spanyol csapatokkal csak így lehet a lépést tartani, amihez elengedhetetlen, hogy a kezdõk minél több segítséget kapjanak.

Gironában nem vár könnyû feladat a Szekszárdra. Ugyanakkor a gyõri siker is mutatja szombatról, hogy koncentrációban, egységben most nagyon rendben van Zeljko Djokic együttese. A gyõri rangadón a 21 gólpassz és a mindössze 9 eladott labda idegenben kiemelkedõ. A kulcsemberek végig odatették magukat és kontrollálták a meccset. Ez lehet a kulcs a spanyol listavezetõ otthonában is. Az elõzõ körben az MBA Moszkva szintén azzal tudott szoros meccset kialakítani (mindössze 73-63-ra maradtak alul az oroszok), hogy minimalizálta a ki nem kényszerített hibái számát. A Girona hazai környezetben keményen védekezik. Érzelmileg helyenként már-már túlfûtötten játszanak a nem feltétlenül telt házas, de így is nagyon hangos közönségük elõtt. Igen sok minden bele is fér nekik, ami miatt kiemelten nagy a nyomás a vendégcsapatokon. Ebbõl adódik, hogy a hazai meccseiken sok szerzett labdát jegyeznek fel náluk. Otthon bátran vállalkoznak triplából is. Szekszárdon „csak” minden harmadik kísérletük lett sikeres, de ilyen szempontból a hazai pályájuk szintén erõsebb. Nadia Colhado, Shay Murphy és Keisha Hampton triója saját közönsége elõtt még ütõsebb. Biztosak lehetünk a veterán spanyol klasszisok, Laia Palau és Nuria Martinez, szintén mindent megtesznek a továbbjutásért.

Amennyiben a Szekszárd fejben bírja a nyomást, fizikálisan pedig a sebességet. Emellett egységes tud maradni a magyar csapat, akkor még a bravúrra is lehet esély. Nagyon sok múlik azon, hogy a festékben sikerüljön a lépést tartani és a gyorsindításos pontjai átlagát, ami 16.8-as, ezúttal is elérje a magyar csapat. Bízzunk benne, hogy egy izgalmas, fordulatos esténk lesz. Önmagában azonban már az nagyon nagy szó, hogy ilyen kiváló pozícióból, éles versenyhelyzetbõl lehet készülni erre a visszavágóra.

Hirdetés