Hirdetés
Archivum

Hátrányból felállt, de végül vereséget szenvedett a magyar válogatott:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 20 pont feletti hátrányból talpra állt, de végül nem tudta legyõzni Litvániát. Csapatunk esélyei minimálisra csökkentek a továbbjutásra. A mérkõzés nagy pozitívuma Határ Bernadett szereplése.

Sorsdöntõ meccsre készült a magyar válogatott Litvánia ellen. A csarnokban nagyjából hasonló számú nézõsereg követte az eseményeket, mint pénteken. Valamivel kevesebb svéd nézõt láthattunk, hiszen õk a szünnapjukat töltötték. A nagy tét miatt idegesen kezdtek a csapatok, Quigley és Kuktiene kosárváltása vezette fel a meccset. Mindkét oldalon maradtak ki ziccerek, de egy-egy tripla (Kuktiene és Quigley szintén) azért így is beesett.

A két csapat fej-fej mellett haladt. Úgy érkeztünk az utolsó három percbe, hogy addig mind a 9 pontunkat Allie Quigley szerezte. Honosított klasszisunk két büntetõt is kihagyott, amikor kisebb pihenõt kapott Stefan Svitektõl. Ekkor megtört a jég és Vajda Anna is eredményesnek bizonyult, amivel 12-9-es elõnyre tettünk szert. Bár Horti Dórának kimaradt egy büntetõje, de Vajda Nusi egészen belelendült. 15-12-es állásról érkezett el az utolsó litván akció. Már úgy nézett ki, hogy nem lesz belõle pont, amikor a dudaszó pillanatában egy elnézett lepattanó után újra megkapták az esélyt a fehér-mezesek és ezzel már éltek is.

A második negyedben folytatódott Allie Quigley varázslata, így 17-15-ös elõnybe kerültünk. Allie bravúros egyéni teljesítménye mellett azonban sok pontatlan megoldás jellemezte a játékunkat. Petronyte már a 8. pontját szerezte, amikor ismét fordítottak a litvánok. 19-17-nél hosszú idõre befagyott az eredményjelzõ. Krivacevic 3. hibája és Siksniute palánk alatti villanása szakította meg ezt a sorozatot. Ezzel a litvánok 21-17-es elõnyre tettek szert. Támadásban szenvedtünk, nem tudott kialakítani tiszta dobóhelyzetet a magyar csapat. Quigley-t erõltettük, de minden neki sem mehetett be.

A lepattanókat tekintve is egyre inkább elléptek a litvánok. 15 perc játék után 19-11-re vezettek ebben a mutatóban. Gutkauskaite triplája után 26-17-nél azonnal idõt kértünk. Két indítási lehetõséget is elrontottunk, így amikor Solopova hármasa is beesett, 29-17-re mentek el a fehér-mezesek. Grigalausk kihagyott büntetõje után leszedte a lepattanót, de szerencsére nem szereztek belõle újabb pontot. 30-17-nél Honti Kata törte meg a kosárcsendet. A következõ litván akciónál azonban Vajda Anna begyûjtötte a harmadik hibáját. Utána Simon Zsófi betörésbõl betalált, de szerencsétlenül fogott talajt és úgy kellett levinni ölben a pályáról. A végjátékban Petronyte még kétszer villant, így behozhatatlannak látszó 39-23-as állásról érkezett el a szünet. A félidei statisztikán a 28-11-re elveszített lepattanócsata mindent elárult a mérkõzésrõl.

A harmadik negyedet kemény védekezéssel kezdtük, hiszen itt már nem volt veszíteni valója a magyar csapatnak. Petronyte triplája után azonban két perc alatt átlépte a 20 pontot a differencia. Zsovár Orsi triplájával kezdtük meg a felzárkózást. Szerencsére ekkor a litvánok is belehibáztak a támadásaikba, így látótávolságban maradtunk. Horti 2+1-es büntetõjével 44-29-re zárkóztunk fel. A lélektani 15 pont alá azonban nem került a válogatottunk, ráadásul Vajda Anna begyûjtötte a negyedik hibáját.

48-31-nél Stefan Svitek becserélte az õsztõl Sopronban szereplõ Határ Bernadettet, aki nagy tapsot kapott. Az elsõ kosara alkalmával szinte felrobbant a csarnok, de ekkor még úgy nézett ki, hogy stabilan tartja a 15-19 pont között a különbséget a litván együttes. Határ Bernadett érkezése a palánkok alatt megzavarta Litvániát és Fegyverneky Zsófi büntetõivel 13 pontra jöttünk fel. Krivacevic is begyûjtötte a negyedik hibáját egy támadásunknál, de a következõ akciónál Honti Kata egy büntetõt értékesített, amivel 52-40-re zárkóztunk fel. Elbizonytalanodott Litvánia, jöttek a szerzett labdák és Quigley triplája után 10 ponton belül voltunk. Váratlanul késõn kért idõt riválisunk, de szerencsére a játékmegszakítás nem törte meg a lendületet. 52-47-re kapaszkodtunk fel a negyed végére.

A negyedik etap Határ Bernadett két találatával és két büntetõjével indult, amivel az elõny már egyértelmûen nálunk volt. Határ Barndetettnek azonban pihennie kellett, így Petronyte elõtt újra megnyílt az út. Horti Dóra nem bírt a litvánok sztárcenterével, begyûjtötte a harmadik és a negyedik hibáját. Megtorpantunk, ami ebben a helyzetben teljesen természetes. 56-53-nál kipontozódott Horti Dóra, így jött vissza Határ Bernadett. A következõ magyar támadásnál Vajda Annát is elveszítettük. Petronyte most helyzetbe tudott kerülni Határ mellett. Grigalauskyte triplája pedig újra 8 pontra növelte a különbséget. Stefan Svitek idõt kért, így érkeztünk az utolsó 5 percbe.

Fegyverneky és Quigley révén a rövid eligazítás után 61-67-re újra feljöttünk. Ekkor a litvánok kértek idõt, melybõl triplával jöttek ki. Megéreztük az esélyt, hogy Határ Bernadettnek játsszuk be a labdát a palánkok alatt. Egyszer sikerült betalálni, de utána már nem jöttek a pontok. Természetesen ezt nem is lehetett elvárni fiatal tehetségünktõl. Az utolsó két percbe érve a faultok vették át a fõszerepet. A játékvezetõk nem tudták kordában tartani az indulatokat. Kisebb ütközéseknél szólt a síp, nagyobb ütéseknél viszont többször néma maradt. 68-61-nél másfél perccel a lefújás elõtt az alapvonali bedobásnál zavartuk meg a litvánokat és labdát szereztünk. 68-63-ra feljöttünk, de 5 pont volt a legkisebb különbség. Amikor Petronyte mindkét büntetõjét értékesítette, fél perccel a vége elõtt eldõlt a csata. Végül 72-66-ra nyertek a litvánok. Litvánia 49-31-re hozta a lepattanócsatát és 18 pontot szerzett második esélybõl. Ez megmagyarázza a vereség okát.

Eredmény

Litvánia – Magyarország 72-66 (15-15, 24-8, 13-24, 20-19)

Hirdetés