Hirdetés
Magyarország

Hazai bemutatkozás előtt Japreece Dean – nagy utat tett meg a Csata új légiósa:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés

Múlt héten debütált a Ludovika-FCSM Csata színeiben Japreece Dean. A soproni hosszabbításos vereség alkalmával 35 perc alatt 19 pontot, 3 lepattanót és 1 gólpasszt jegyzett a Csata új légósa. A vasárnapi hazai bemutatkozás előtt érdemes egy kicsit megnézni, hogy miként alakult eddig a pályafutása a UCLA növendékének.

Japreece Dean a 2016/2017-es évadba váltott egyetemet. Tanulmányait a Texas Tech hallgatójaként kezdte, de sportszakmai szempontból a UCLA lényegesen többet tudott kínálni. A szintén hazánkban játszó Jordin Canada utódjának kerestek akkoriban játékost. A szigorú szabályok miatt intézményváltást követően még a 2017/2018-as szezon első kilenc meccsét is ki kellet hagynia Japreece Dean-nek, utána viszont 26 tétmérkőzésen már megmutathatta magát. Ezeken szépen beletanult a rendszerbe, így a folytatásban nagyobb feladatokat is rábíztak.

A következő évadban, tehát 2018/2019-ben immár Jordin Canada búcsúja után, kezdőként számoltak vele. Ekkor 14.1 pontot, 4.9 lepattanót átlagolt és 92.2%-os büntetőzéssel 35 éves intézményi rekordot adott át a múltnak. Volt egy olyan sorozata, hogy 17 meccsen át nem hibázott büntetőt. Egymást követő 40 kísérlete lett sikeres. A következő év, a 2019/2020-as szezon hajráját a világjárvány felülírta, de a nagy leállásig 29 összecsapáson kezdőként lépett pályára Japreece Dean. Végül 13.6 pont és 5.5 gólpassz lett az átlaga. A szakmai program történetében 37. játékosként átlépte a 1000 szerzett pontot tétmérkőzésen.

A Yale ellen tripla-duplát ért el, amikor 20 pont, 11 lepattanó és 10 gólpassz került a statisztikai lapjára. A UCLA történetének nyolcadik tripla-duplája volt mindössze. Ez az időszak az országos ismertséget is meghozta. Kifejezetten sokat szerepeltek ekkoriban a nagyobb elérésű felületeken, mivel a UCLA csapatát egy látványos, ponterős játék jellemezte, amit mindig díjaz a tengerentúli sportsajtó. Az alábbiakban látható a tripla-dupláról az összefoglaló:

A WNBA draftra 2020 tavaszán virtuálisan került sor. A Chicago Sky a harmadik körben, összességében a 30. helyen csapott le Japreece Dean játékjogára. Ha nincs a Covid, akkor szinte biztos, hogy láthatjuk is a ligában. A floridai buborékos szezonra viszont próbajáték nélkül, vakon kellett keretet szűkíteniük a csapatoknak. Sok újonchoz hasonlóan így Japreece Dean sem került be a versenyző csapatba. Az akkori amerikai helyzet ellentmondásait Beatrice Mompremier példáján keresztül mutattuk be egy részletes elemzésben.

Japreece Dean az európai karrierjét Novoszibirszkben kezdte. Amikor bejelentették, hogy Oroszországban indítja be profi pályafutását, a UCLA saját lapja közölt egy riportot Cori Close edzőnővel, aki hangsúlyozta, hogy alkalmasnak tartaná a WNBA-re is az egykori játékosát. Sőt az sem titkolta, hogy átlagos körülmények között szerinte sikerült volna elérnie ezt az álmot. Egykori edzője szerint elsősorban a triplákban kellene javulnia Japreece Dean-nek és meg kell tanulnia jobban kihasználni a gyorsaságát. Azt viszont egy taníthatatlan képességnek nevezte, hogy jól teljesít fontos szituációkban, döntő helyzetekben.

Oroszországban 20 mérkőzése 28 perc 40 másodperc alatt 12 pont, 2.7 lepattanó és 2.7 gólpassz volt az átlaga. Ezt követően megpróbálkozott újra a WNBA-vel, de a Minnesota Lynx-nél nem került be a szűkített keretbe. Jött az újabb európai év, méghozzá a török Kayseri csapatával. Szeptemberben az Euroliga selejtezőjében a Szekszárd ellen a magyar szurkolók is láthatták. 20 pontot ért el akkor, majd ezt követően még egy Európa Kupa csoportmérkőzésen szerepelt. A török gárda csúnyán beragadt a bajnoki rajtnál, Euroliga hiányában a keretüket is átszervezték, nem számítottak Japreece Dean szolgálataira. A szezon második felében így a Csatában bizonyíthat.

Fotó: Tóth Zsombor / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés