Hirdetés
Nagyvilág

Hazai közönség előtt küzd az olimpiai kvótáért a szerb válogatott:

:

Hirdetés

Február 6. és 9. között három helyszínen, négy csoportban zajlanak az olimpiai-selejtezők. Belgrádban az A-csoportban Szerbia, USA, Nigéria és Mozambik méri össze az erejét.

A belgiumi csoporthoz hasonlóan ez is egy olyan négyes, melynek egyik tagja, jelen esetben USA, már rendelkezik olimpiai kvótával. Ez azt jelenti, hogy mellettük a két legjobb mutatóval záró alakulat nyer részvételi jogot a 2020-as tokiói olimpia női kosárlabda tornájára.

A szerb válogatott sorsát itthon a szurkolók a szívükön viselik, miután a jelenlegi bő keretükből négy játszanak Magyarországon, de többen vannak rajtuk kívül is, akik korábban hazánkban szerepeltek. Ráadásul 2015-ben Budapesten nyertek Európa-bajnokságot egy emlékezetes menetelés végén. Vegyes érzésekkel várhatják 2020-at a szerbek, hiszen elvitathatatlanul lezárul egy korszak. Annak a generációnak ugyanis, amelyik itt Budapesten felért a csúcsra, majd egy évvel később a riói olimpián bronzérmes lett, 2024 és Párizs már nem tűnik reális opciónak. Nem véletlen, hogy az őszi Eb-selejtezőkön Marina Maljkovic egy jóval vegyesebb keretet próbálgatott. 2021-től már egyértelműen a soproni Aleksandra Crvendakic nevével fémjelzett 1995-96-os generációnak kell előlépnie.

Most azonban nincs itt a helye ezen töprengeni, hiszen jelen pillanatban a bevethető rutinos sztárok – Sonja Petrovic, Jelena Brooks, Ana Dabovic – mind a fedélzeten vannak és arra készülnek, hogy megvívják a szezon három legfontosabb válogatott meccsét. A tavaly nyári Európa-bajnokságon hazai közönség előtt bronzérmes lett a csapat és nagyon sokat jelentett, hogy a fentebb kiemelt három klasszis mind 11 pont felett átlagolt. Azóta Petrovic és Dabovic átesett egy hosszabb kihagyáson és elvileg egészségesebbek, mint nyáron, ahogy Brooks is a gyermekvállalás után egyre jobb formát mutat. A szerb csapatnak nagy erőssége az egységesség, hogy egy kiválóan motiválható, nagy szívvel küzdő, a tétmeccsek terhe alatt extrát nyújtó gárda. Az Eb-n szerzett pontokban harmadik, lepattanókban, szerzett labdákban másodikak lettek a csapatrangsorban. Ha ezek az erények megmaradnak, akkor jók az esélyeik.

Fotó: KSS.rs

A világbajnoki címvédő USA tét nélkül versenyez, de esetükben már az egyetemi túra kapcsán elhangzott, hogy minden alkalmat ki kell használni a csapatépítésre. Különösen úgy, hogy a keret többsége nincs játékban. A belgrádi tornán nagy szerep hárulhat azokra, akik napi munkából érkeznek, mint Brittney Griner (Jekatyerinburg) vagy Jewell Loyd (Salamanca). Láthatjuk a pályán Breanna Stewart-ot, Sue Bird-öt, Skyler Diggins-Smith-t, akik hosszabb kihagyás után vannak. Az egyetemi meccseken a festékben a Fowles, Wilson kettős nagyon hatékonynak bizonyult. Érdekes lesz majd látni Chelsea Gray-t, akitől tavasszal a Fenerbahce azt várja, hogy jelentősen növelje az esélyeiket az Euroliga végjátékában. Diana Taurasi miatt lehet egy kis hiányérzet, de nem jelenti azt, hogy Tokióban sem lesz ott. Sue Bird mellett az ötödik olimpiáján szerepelhetne, ezzel történelmet írva.

Térjünk rá Nigériára és Mozambikra. A novemberi előselejtezők során Nigéria Malit, Mozambik pedig Szenegált verte az egyenes kieséses szakaszban. A tavaly nyári afrikai kontinenstornát Nigéria nyerte és Mozambik a negyedik lett. A nigériai csapat komoly szintet lépett az elmúlt években. A Világbajnokságon bejutottak a legjobb nyolc közé. Három győzelmük volt azon a tornán és a Kanada elleni helyosztót is egy ponttal bukták el. Az USA elleni negyeddöntőre, ahol három negyed után mindössze 46-35-re mentek az amerikaik, talán mindenki emlékszik. A nigériai tehetségek jelentős része az Egyesült Államokban tanul, utána pedig van lehetőségük komoly csapatoknál elhelyezkedni. Evelyn Akhator, Adaora Elonu, Victoria Macaulay, Ify Ibekwe vagy éppen a hazánkban is megforduló Sarah Imovbioh és Ezinne Kalu neve jól cseng. Hatékonyan vegyítik az atletikus kosárlabdát az európai szervezettséggel. Vezetőedzőjük az amerikai Otis Hughley Jr. kiválóan tud motiválni, amivel kihozza a maximumot a tanítványaiból.

Mozambik esetében talán még hiányzik az a szintlépés, amit Nigéria megtett. A legismertebb nevek a Cegléden is megforduló Leia Dongue és Tamara Seda. Mindketten Spanyolországban keresett játékosoknak számítanak. Nekik kell vezérként vinni előre a jellemzően otthon játszó társakat. Mozambik a torna előtt Törökországban edzőtáborozott és mindent feltettek erre a selejtezőre idén. Ettől függetlenül óriási meglepetés lenne, ha Szerbiát vagy Nigériát ki tudnák szorítani az USA mellől és kvótát szereznének.

Menetrend

Február 6., csütörtök

17:00 Nigéria – Mozambik
20:00 USA – Szerbia

Február 8., szombat

17:00 Szerbia – Nigéria
20:00 Mozambik – USA

Február 9., vasárnap

17:00 Szerbia – Mozambik
20:00 Nigéria – USA

Hirdetés
Hirdetés