Hirdetés
Archivum

Hazugságvizsgálat eredményével védekezik Taurasi:

:

Hirdetés

Az ESPN jelentése szerint poligráfos hazugságvizsgálattal bizonyítaná Diana Taurasi és ügyvédje, hogy a játékos nem élt tiltott szerrel.

Az ESPN péntek este megjelent összeállítása szerint egy poligráfos hazugságvizsgálat eredményével is védekezik Diana Taurasi. Január 18-én egy egykori chicagói rendõrtiszt, John Fritz végzett el egy tesztet a világ legjobb kosárlabdázóján. Két kérdés hangzott el ekkor. Az egyik arra vonatkozott, hogy Taurasi használt-e Modafinil-t vagy bármely más serkentõt. A másik kérdés pedig azt firtatta, hogy az amerikai játékos hazudott-e arról a török klubjának, hogy soha életében nem használt Modafinil-t. Mindkét kérdésre nemleges válasz érkezett és Fritz szakértõi állásfoglalása szerint mindkét alkalommal igazat mondott a klasszis. Az eredményeket a török hatóságoknak is továbbították.

A poligráfos hazugságvizsgálat eredménye mellett Taurasi ügyvédje, Howard Jacobs a török hatóságok eljárását is támadhatónak tartja. Jacobs egy olyan 7 napos periódust említett, amikor nem volt dokumentálva a minta útja. Nincs arról feljegyzés, hogy milyen körülmények között szállították Ankara és Isztambul között a mintát, illetve a laborokban miként tárolták azt. Taurasi ügyvédje hangsúlyozza, hogy nem tudják bizonyítani a hatóságok, hogy nem érte-e olyan hõhatás vagy például hideg a mintát, ami esetleg a kémia összetevõk megváltozását idézte volna elõ.

Jacobs egyébként azt is kiemelte, hogy a WADA szabályzata meghatározza azokat az értékeket, melyek alapján Modafinil használatára következtethetnek a laborok és a Taurasi mintájában található értékek hibahatáron kívül esnek, azaz „még az sem biztos a tesztek alapján, hogy egyáltalán Modafinil-rõl kell-e beszélni.” – állította az ügyvéd.

Az ügy még több érdekességgel is szolgál, azt a labort, ahol Taurasi mintáját ellenõrizték, korábban már eljárási szabálytalanságok miatt felfüggesztette a WADA. Az is érdekes, hogy az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) az elmúlt hat évben összesen 2 (!) Modafinil-es esetet mutatott ki, míg a nevezett isztambuli labor csak decemberben (!) négyet. A másik oldalról azonban azt is el kell ismerni, hogy ezt a poligráfos tesztet nem szabad túlértékelni. A legismertebb ilyen eset Marion Jones nevéhez fûzõdik, aki szintén egy ilyen tesztet lobogtatott a bíróságon, majd mégis bebizonyosodott, hogy tiltott szerekkel élt és börtönbe is került.

Taurasi ügyében heteken belül döntés születhet, de a védelem már most hangsúlyozta, hogy elmarasztaló ítélet esetén fellebbeznek a török hatóságoknál majd a Nemzetközi Sport Döntõbíróságnál (CAS) is. A szakértõk kiemelik, hogy akár 9 hónapig is elhúzódhat a botrány. Az ügynek nagy tétje van, mivel a presztízsen túl Taurasi Londoni Olimpián történõ részvétele is veszélyben forog.

Hirdetés