Hirdetés
3x3

Helyszíni beszámoló a FIBA 3×3 Women’s Series nagydöntőjéről – beszélgetés Csabai-Kaskötő Brigittával:

:

Hirdetés

Péntektől vasárnapig Bukarest adott otthont két nívós rendezvénynek is, a FIBA 3×3 U23 Nations League, illetve a FIBA 3×3 Women’s Series nagydöntőjének. A torna során a sportág egyik legszebb helyszínét állították fel a bukaresti Parlamentben, melyről honlapunk szerkesztője készített helyszíni beszámolót.

Ahogy arról korábban is tájékoztattuk olvasóinkat, a 3×3 Women’s Series torna alkalmával a résztvevő nyolc csapatot két csoportra osztották. A csoportok első két helyezettje jutott az elődöntőbe, ahol keresztbe játszottak a felek. Míg az A-csoportban szerepelt a torna favoritja, Németország, addig a B-csoportban Hollandia számított az esélyesnek. A fináléba kerülésért lejátszott összecsapáson mégis Kanada múlta felül 21-9-re a hollandokat, míg Németország 16-11-re győzte le Lengyelországot. Ezzel, a döntőbe Németország és Kanada jutott – Ők mérték össze erejüket – melyből a németek jöttek ki győztesként, megnyerve ezzel a FIBA 3×3 Women’s Series 2021-es nagydöntőjét.

Fotó: FIBA.Basketball

A torna folyamán magyar érdekeltségről is beszámolhatunk. Hollandia csapatkapitánya, Janis Ndiba – a ZTE NKK együttesének légiósa volt a 2o19/2o2o-as szezon folyamán – illetve játékvezetőként Csabai-Kaskötő Brigitta is közreműködött a mérkőzéseken. A FIBA 3×3 Women’s Series zárónap női döntője előtt Brigittával beszélgetett szerkesztőnk, aki beszámolt arról milyen is volt részt venni egy ilyen kivételes rendezvényen.

“Azt gondolom, hogy ez a különleges helyszín megmutatta, hogy mi is az egyik szépsége a 3×3-nak. Az, hogy egy ilyen gyönyörű épületen belül is lehet pályát építeni, illetve tornát rendezni, az tényleg lenyűgöző. Nem csak a nézőknek, játékosoknak hanem nekünk játékvezetőknek is hatalmas lehetőség, és egy életre szóló élmény volt itt lenni. Amikor megtudtam, hogy dupla küldést kaptam – hiszen péntek-szombaton a FIBA 3×3 U23 Nations League, szombat-vasárnap pedig a FIBA 3×3 Women’s Series nyolcas döntője került megrendezésre – már akkor nagyon boldog voltam. Hatalmas öröm volt számomra, hogy két ilyen torna végső döntőjén vezethetem majd a mérkőzéseket. Amikor pedig megérkeztünk a helyszínre, és megláttam a pályát, ezt a környezetet, akkor tudtam, hogy ez a három nap biztos, hogy sokáig emlékezetes marad majd számomra.”

Brigitta arra is kitért, hogy milyen érzés újra szurkolók előtt referálni a mérkőzéseket, illetve mi lesz az a momentum a torna lezárása után, amire a legszívesebben fog visszaemlékezni.

“Számunkra, játékvezetőknek, az is egy plusz öröm, hogy végre ismét nézők előtt rendezik a mérkőzéseket. Ez nekünk is mindig egy extrát ad, hiszen elképesztő hangulatot tud teremteni a közönség. A három napot ha összegezzük, akkor sok jó, szoros és színvonalas mérkőzést vezethettem. Ha egy olyan mérkőzést kell kiemelnem, amire biztosan fogok emlékezni, akkor az a Nations League férfi döntője volt. Hazai közönség előtt játszott Románia-Lengyelország ellen, és nagy örömömre én vezethettem. Remek hangulat volt, extra mérkőzés, és nagyon jó volt a pályán lenni. Annak ellenére, hogy végül a lengyelek nyertek mindenki rendkívül elégedett volt és gratulált, mert jól dolgoztunk és sikerült “észrevétlenül” lehoznunk a meccset.

A Women’s Series döntőjének küldése ekkor még nem volt publikus, csak az interjú után derült ki, hogy Brigi lesz az egyik játékvezető, így ezzel tényleg szépen keretbe foglalhatta az itt töltött három-négy napot.

A COVID járványnak köszönhetően minden rendezvényt ‘buborékos rendszerben’ szerveznek a nemzetek, így ez a bukaresti tornákkal sem volt másképp. A szabályok természetesen nem csak a csapatokra, de a játékvezetőkre is vonatkoztak. A magyar játékvezető és kollegái majdhogynem teljesen el voltak zárva a világtól mind a négy Romániában töltött napon, így nem sok esélyük nyílt megismerni a fővárost.

“Mióta megjelent a koronavírus, azóta bármilyen küldésünk van, mi teljes buborékban vagyunk. Ez például Montreal-ban, a FIBA 3×3 Women’s Series utolsó állomásán sem volt másképp, amit persze sajnálok. Olyan helyekre jutunk el, amiket normális körülmények között valamennyire meg lehetne ismerni, de így sajnos erre nincs lehetőség. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ezt is értékelni kell. Legalább a tavalyi évvel ellentétben, idén végre újra megindult a sportélet – ismét vezethetünk mérkőzéseket – nem csak itthon, hanem a a világ különböző pontjain is. A jelenlegi szabályok szerint – a buborék alatt – a repülőtér, a hotel és a pálya az a három helyszín ahova mehetünk. Így maximum a különböző pontok között, az utazás közbeni nézelődés közben csodálhatjuk meg a városokat, országokat. Bukarestben annyi szerencsénk volt, hogy pont a délutáni legnagyobb forgalomban próbáltunk átutazni a városközponton, így a lassú haladás közben a sofőr mesélt egy kicsit a város történelméről, illetve a különböző nevezetességekről. Olasz kolleganőmmel úgy figyeltünk, mintha egy gyors, autós idegenvezetésen vettünk volna részt.”

Végezetül, megkértük Brigittát, hogy mondjon pár szót arról milyen tervei vannak játékvezetőként, hová és milyen szintre jutna el a legszívesebben.

“Őszintén szólva én nem szeretek ilyet megfogalmazni, szeretném a maximumot kihozni magamból. Azt gondolom, hogy amilyen küldéseket eddig – legfőképpen az idei évben – kaptam, illetve, amit eddig elértem, arra mind nagyon büszke lehetek. Természetesen mindig van feljebb, mindig van hova fejlődni, így én is igyekszem a következő feladatra koncentrálni és ott a legjobb teljesítményt hozni. Meglátjuk ez majd mire lesz elég. Egy biztos, nem lehetek elégedetlen, hiszen a 3×3-tól már most sok életreszóló élményt kaptam.”

Hirdetés