Hirdetés
Archivum

Helyszíni beszámoló az egyetemi Final Four döntõjérõl:

:

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy megvédte címét az egyetemi bajnokságban a TFSE. A döntõrõl, ahol a TF 69-53-ra gyõzte le a Debreceni Egyetem csapatát, az alábbiakban Botár László részletes helyszíni beszámolója olvasható.

Fotó: Derncsényi István

Fotó: Derncsényi István

Írta: Botár László

Parádésan kezdett a házigazda Debrecen a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság nõi döntõjében, s egy negyed után 10 ponttal vezetett a címvédõ TF ellen. Ezt az elõnyét a félidõ hajrájáig tudta tartani, szünet elõtt azonban szorossá tette a finálét a fõvárosi együttes, amely a második félidõt sokkal jobban bírta, mint a vendéglátók, így megvédte bajnoki címét.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nõi döntõ

TFSE – Debreceni Egyetem 69-53 (14-24, 14-9, 22-8, 19-12)
Debrecen, 100 nézõ. V.: Csabai-Kaskötõ, Horváth Cs., Lövei.
TFSE: MIHÁCZI 13/6, VÖRÖSHÁZI 12/6, KARLÓCAI 25/15, KOVÁTS G.11/3, Varga B. 2. Cs.: Révész, Szeli 4, Agic, Szabó E. Edzõ: Magyar Bianka.
Debrecen: Mezei 4, Szabó R. 4, GöÖTTLINGER 21/18, Jávor 4, FOLTIN 16. Cs. Földvári, Papp 2, Herdon, Ruzsa-Kiss 2. Edzõ: Jávor Barna, Kovács Imre.

A zónával kezdõ Debrecen alaposan meglepte, mondhatni állva hagyta a címvédõt, Foltin Blanka dupláival, valamint Göttlinger Anna hármasával 2 perc alatt 7-0-ra elhúzott, jött is az idõkérés fõvárosi részrõl. Karlócai Juianna triplájával ugyan megtört a TF kosárcsendje, de a szakasz közepén is 3 pontál járt a nõi bajnok. Élesedett a harc, Karlócai triplájára Göttlinger felelt hármassal. Foltin és Göttlinger látványos szerelésekkel, ez utóbbi ráadásul a negyed végén két újabb triplával – egyik a negyed végét jelzõ dudaszó pillanatában esett – járult ahhoz, hogy a nyitó etap végén 10 pontos debreceni vezetést mutasson a tábla. Ami némi fejfájást okozhatott a Jávor Barna, Kovács Imre edzõ-kettõsnek, hogy a debreceni center, Földvári Andrea 3 hibával állt. Illetve ült.

Göttlinger és Foltin révén 12-re nõtt a hajdúsági elõny, amikor a padról beszállva Szeli Dorina villant a TF-tõl. Tartotta 10 pont körüli elõnyét a Debrecen. A szakasz közepén Révész Sára szenvedett balszerencsés bokasérülést ártatlan szituációban. Óriási volt az iram, s a küzdelem, kevés kosár esett. Foltin betöréseivel nem igazán tudott mit kezdeni a TF. A félidõ végén azonban Karlócai, valamint Vörösházi Jázmin egy-egy triplájával 5 pontra megközelítette ellenfelét a fõvárosi alakulat.

Vörösházi újabb hármasával indult a második félidõ, s ez egy óriási lökést adott a címvédõnek, amely egy 9-2-vel a szakasz közepére megfordította az állást. Kapkodóvá, pontatlanná vált a Debrecen játéka, amelyet Jávor Petra próbált büntetõkkel versenyben tartani. Fokozatosan került egyre nagyobb fölénybe a TF, Miháczi Diána szerzett duplát, majd hármast. Jávor megsérült, a hazai pad technikait kapott, a vendéglátóknál lehet, kezdett visszaütni a meglehetõsen nagy iramú, kimerítõ elõdöntõ. Bõ 7 és fél perc elteltével szerezte elsõ mezõnykosarát szünet után a Debrecen, igaz Göttlinger találata 3 pontot ért. Nem tört meg a Karlócai vezette TF lendülete, az óriási fordulatot hozó 3. etap végén 9 ponttal “ment” a címvédõ.

A záró etap elején potyogtak a triplák, sorrendben Karlócai, Göttlinger és Miháczi talált be távolról. Egyre magabiztosabbá vált a címvédõ, remekül kezdõ a Debrecen játékosai pedig elkészültek erejükkel. Fokozatosan “nyílt az olló”, a végére a TF felõrölte ellenfele ellenállását, a kitûnõ második félidejének köszönhetõen biztosan gyõzött a fináléban. A mezõny legjobbja Karlócai Julianna 25 ponttal és 14 lepattanóval, hazai részrõl pedig Foltin Blanka 16 ponttal és 12 lepattanóval ért el dupla-duplát.

Nyilatkozatok

Magyar Bianka: – Nehéz szavakat találni arra, amit a csapat eben a szezonban véghez visz. Sérülésektõl sújtottan, nagy hátrányból felállva fordítottunk, megint megmutatták a lányok, mekkora szívük van, milyen remek emberek. Egész évben keményen dolgoztunk, Karlócai, Juli, Kováts Gabi és Miháczi Dia igazi vezérei a társaságnak. Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy ilyen teljesítménnyel koronázták meg teljesítményüket – de a hétvégén még a Hepp-kupában is szeretnénk jó meccseket játszani.
Jávor Barna: – A finálé elõtt elmondtam a lányoknak, hogy annak eredményétõl függetlenül nagyon büszke vagyok arra, hogy idáig eljutottak. Álomszerûen indult a döntõ, az elsõ negyedben szinte minden beesett. Fordulás után azonban mind fizikálisan, mind mentálisan szétestünk, és ezt a TF könyörtelenül megbüntette. Három negyeden át méltó ellenfelei voltunk Magyarország legjobb egyetemi csapatának, amelynek gratulálok, saját csapatomra pedig nagyon büszke vagyok.

Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_36

Hirdetés