Hirdetés
Archivum

Helyszíni beszámoló az egyetemi Final Four második elõdöntõjérõl:

:

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Debrecen lesz a TFSE riválisa a 2019-es egyetemi döntõben. A Final Four második elõdöntõjérõl, melyen a debreceniek 61-56-ra verték a gyõri SZKA-t, Botár László helyszíni beszámolója olvasható.

Fotó: Derencsényi István

Fotó: Derencsényi István

Írta: Botár László

Remek kezdésének köszönhetõen – egy a hajrára igencsak izgalmassá váló, színvonalas találkozón – gyõzte le a Debrecen a Gyõrt a nõi Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság második elõdöntõjében a debreceni négyes döntõn. Holnap Debrecen – TFSE döntõ lesz a hölgyeknél.

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntõ

Széchenyi KA Gyõr- Debreceni Egyetem 56-61 (8-17, 16-15, 16-13, 16-16)
Debrecen, 70 nézõ. V.: Csabai.Kaskötõ, Nagy V., Horváth Cs.
Gyõr: CHROMÉJ 14/3, Gosztola 4, Horváth D., Gyöngyösi, Biczó 9. Cs.: TÖRÖK 8, NAGY R. 7, PERL 10/6, Szûts 4. Edzõ: Barthalos István.
Debrecen: Mezei 6/6, SZABÓ R. 9/3, JÁVOR 8/6, Göttlinger 8, FOLTIN 14. Cs.: FÖLDVÁRI 16, Papp A., Herdon. Edzõ: Jávor Barna, Kovács Imre.

A kiírás szerint a “vendég pozícióban” hátul álló hazai, debreceni hölgyek gyors, pontos játékukkal, jó dobóformával indítva állva hagyták az elsõ négyes döntõjüket meglehetõsen megilletõdötten kezdõ gyõri lányokat. A nyitó etap közepén 10-2-es debreceni vezetést mutatott az eredményjelzõ, s a 9. percben is csupán 4 pontnál jártak a görcsös, ziccereket hibázó dunántúliak. Az utolsó másfél percben ezt Chroméj Hajnalka vezetésével ugyan megduplázták Barthalos István tanítványai, de így is közel 10 pontos hátrányban voltak egy negyed után a Mezei Dóra tripláira építõ vendéglátókkal szemben.

Színvonalas, jó játékkal indult a második etap, a gyõrieknek is voltak szép akcióik, a túloldalon viszont Szabó Réka már a 4. debreceni hármast emelte be. Nagy Rebeka elkapta a fonalat, ám hazai részrõl Göttlinger Anna vezérletével mindenre érkezett válasz, így állandósult a 10 pont körüli hazai elõny. A félidõ hajrájában egy 6-0-lal 30-24-re feljött a Gyõr, szünetben 8 ponttal “mentek” a vendéglátók.

A második félidõ elején egymás hibáiból éltek a felek, több, mint 2 perc elteltével Foltin Blanka talált be elõször szünet után – azonnal érkezett a válasz Nagytól. Biczó Laura villanásaival feljött 5 pontra a szívósan küzdõ gyõri csapat, ám Foltin és Földvári Andrea vezérletével megállította a további felzárkózási kísérletet a Debrecen. Perl Zsófia triplájára Jávor Petra felelt hármassal, remek kis kelet-nyugati csatává vált az elõdöntõ, tartotta 5 és 10 pont közötti elõnyét a Debrecen. A letámadással labdákat szerzõ gyõriek a szakasz végén Perl vezérletével 5 pontra felzárkóztak.

Szabó kosarával kezdõdött a záró etap, támadó pattanó után Török Barbarától érkezett a gyõri válasz. A palánk alatt többször is ügyesen megjátszott Földvári kosaraival tartotta 5 és 10 pont közötti elõnyét a Debrecen, amelyre Török találataival “tapadt” a Gyõr. A szakasz közepén újabb gyõri labdaszerzés után Szûts Boglárka találatával 4, Chroméj szemfüles duplája után pedig 2 pontra csökkent a különbség. Foltin büntetõi után a Debrecen is letámadott, labdát, majd Földvári révén kosarat szerzett. 2 perccel a vége elõtt Chroméj hármasa fokozta az izgalmakat. A végjátékban Chroméj kihagyta, Szabó viszont bedobta a büntetõket, így a Debrecen jutott a döntõbe, amelybõl Földvári (16 pont, 11 lepattanó) és Foltin (14 pont, 13 lepattanó) is dupla-duplával zárta az összecsapást.

Barthalos István: – Gyakorlatilag megpecsételte a sorsunkat, hogy egy negyed késéssel kapcsolódtunk be a mérkõzésbe. Elsõ négyes döntõnk elsõ mérkõzésén nem vallottunk szégyent, ilyen magas színvonalú, korrekt játékvezetést, amilyen ezen a mérkõzésen volt, még nem tapasztaltam pályafutásom során. E találkozó tapasztalataival felvértezve próbáljuk meg holnap legyõzni a Közgázt. Az egész gyõri kosárlabda társadalom nevében kitartást és gyógyulást kívánunk Gereben Líviának.

Jávor Barna: – Gratulálok csapatomnak, amely nagyon nagy energiát fektetett a gyõzelem megszerzésébe. Döntõ volt, hogy nem “ragadtunk be” az elején, hanem sikerült olyan elõnyt szerezni, amely kitartott. Csapat-szinten kiosztottunk huszonegy gólpasszt, nagyot küzdöttek a lányok, de az utolsó pillanatig harcoló gyõri csapat is megérdemli az elismerést. Holnap megpróbáljuk még az elõdöntõben mutatott teljesítményünket is felülmúlni.


Statisztika:
http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_34

Hirdetés