Hirdetés
Archivum

Helyzetértékelés az EB-selejtezõk utolsó két fordulója elõtt:

:

Hirdetés

November 17-én, illetve november 21-én kerül sor a 2019-es szerb-lett közös rendezésû nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõjének utolsó két fordulójára. Még nyitottak a csoportok, az alábbiakban áttekintjük, hogy mi várható.

A 2019-es kontinenstorna mezõnyét tekintve a két házigazda, tehát Szerbia és Lettország alanyi jogon résztvevõ. Mellettük a selejtezõ-sorozat nyolc csoportjának a gyõztese, illetve a hat legjobb második kvalifikálja magát a seregszemlére.

Jelenleg veretlenül csoportelsõ és így nagyon jó eséllyel Eb-résztvevõ Törökország, Oroszország, Szlovénia, Spanyolország és Csehország. Három válogatott 3/1-es mutatóval vezeti csoportját. Õk Montenegró (+74-es pontkülönbség), Görögország (+28-as pontkülönbség) és Olaszország (+7-es pont különbség). A csoportok jelenlegi második helyezettjeinek rangsora pedig az alábbiakban szerint alakult:

A magyar válogatottat is soraiban tudó C-csoportot Oroszország veretlenül vezeti. Az utolsó elõtti fordulóban Litvániában egy sikerrel matematikailag is kvalifikálhatják magukat a kontinenstornára. Az elmúlt napokban minden felületen, köztük lapunk hasábjain, a válogatottunk kapcsán a minél nagyobb arányú albániai sikerre helyeztük a hangsúlyt. Egy ilyen összetett versenyrendszerben nyilvánvalóan bármi megtörténhet. Minden józan számítás szerint azonban, ha a magyar válogatott a tiranai és a jekatyerinburgi túrát +20-as pontkülönbséggel lehozza, akkor készülhet a kontinenstornára.

A fentiek a gyakorlatban azt jelentik, ha az általunk egyszer már 137-48-ra legyõzött Albániát legalább 40 ponttal sikerül verni, akkor még egy 20 pont környéki oroszországi vereség is beleférhet. Természetesen a jekatyerinburgi összecsapást sem szabad feladni, hiszen abban az esetben, ha a mieink mindkét meccsüket megnyerik, Oroszországban legalább 8 ponttal, akkor számolgatás nélkül Eb-résztvevõ a nemzeti csapatunk. Igazán nagy probléma egy tiranai vereség vagy minimális arányú gyõzelem esetén lehet. Emellett érdemes lesz figyelni Litvánia és Oroszország presztízscsatáját a szombati játéknapon.

Nézzük a többi csoportot. Az „A” jelû négyesben Montenegró és Szlovákia 3/1-es, Bosznia-Hercegovina 2/2-es mutatóval várja az utolsó két fordulót. Egy biztos, hogy itt csak az utolsó játéknapon dõl el a csapatok sorsa. A csoport elsõ helyérõl Montenegró és Szlovákia csúcsrangadója dönthet jövõ szerdán. Roberto Iniguez együttesének a +74-es pontkülönbsége még másodikként is jó pozíciót biztosítana. A B-csoportból az eddig veretlen Törökország a papírforma szerint egy lengyelországi sikerrel már szombaton kijuthat az Eb-re. Itt a fehéroroszok közvetlen riválisaink lehetnek, õk ugyanarra készülnek Tallinban az észtek ellen, mint mi Tiranában. Nevezetesen minél nagyobb különbséggel nyerni.

A D-csoportban Görögország és Nagy-Britannia 3/1-es mutatóval rendelkezik, míg Izrael 2/2-vel. Itt egyszerû a helyzet: amennyiben a britek szombaton Manchesterben legyõzik Görögországot legalább 3 ponttal, akkor minden további számolgatás nélkül kvalifikálják magukat. Ebben az esetben a +28-as gólkülönbségû görögök közvetlen riválisaink lehetnek. Idegenbeli görög siker esetén minden az utolsó napra marad. Izrael csak akkor szólhat bele a továbbjutás kérdésébe, ha a portugálokat és a görögöket is nagy különbséggel verik. Az E-csoportban Szlovénia veretlen és amennyiben szombaton Finnországban nyernek a papírforma szerint, akkor továbbjutnak. Itt Franciaország a másik kiemelt válogatott. A gallokat ugyan kellemetlen meglepetés érte Celjében, de az extra pontkülönbségük miatt másodikként is biztos Eb-résztvevõk lehetnek.

Az F-csoportban Spanyolország veretlen és már szombaton egy amszterdami sikerrel biztosíthatják helyüket az Eb-n. Nem is akarják az ukránok elleni szerdai találkozóra hagyni a döntést. Ukrajna is kedvezõ pozícióban van, a harmadik legjobb csoport-második jelenleg és a spanyolországi túra elõtt a bolgárok ellen egy nagy különbségû sikerre készülnek. Ez nekik szintén Eb-részvételt érhet. A G-csoportban a Stefan Svitek vezette cseh válogatott veretlen és szombaton Svájc papírforma szerinti legyõzésével kvalifikálhatja magát. A VB-n negyedik helyet szerzõ belgáknak még számolgatniuk kell, de egy magabiztos németországi sikerrel, illetve a csehek otthoni legyõzésével nekik sem lehetnek gondjaik. A G-csoportban Svédország és Olaszország 3/1-es, Horvátország 2/2-es mutatóval bír. Ebben a négyesben biztosan az utolsó fordulóra marad a döntés. A svédek szombaton nyerni mennek Macedóniába, de az olaszok sem hibázhatnak Horvátországban. Ebben az esetben szerdán az olasz-svéd csoportdöntõ gyõztese biztosan kijutna, míg a másodikra nagy számolgatás várna.

A csoportok állása

Hirdetés