Hirdetés
Archivum

Helyzetjelentés London elõtt egy évvel:

:

Hirdetés

Jövõre rendezik Londonban a nyári Olimpiai Játékokat. Bár kevesebb, mint 11 hónap múlva, július 28-án feldobják a labdát, eddig mindössze négy válogatott helye biztos a 12 csapatos nõi kosárlabda tornán. Szeptember fontos hónap lesz a kvalifikáció szempontjából, hiszen Óceániában, Afrikában és az amerikai régióban is eldõl a kvóták sorsa.

A rendezõ Nagy-Britannia, a világbajnok Egyesült Államok, az Európa-bajnok orosz válogatott és Ázsia legjobbjai, a kínai nemzeti csapat tagjai várhatják úgy az õszt, hogy a zsebükben ott lapul a londoni repülõjegy. A maradék nyolc hely sorsa két nagy kvalifikációs körön keresztül dõl el.

Vasárnap ért véget az Ázsia-bajnokság, ahol egy kiélezett fináléban Kína 3 ponttal verte Dél-Korea válogatottját és ezzel a pekingi 4. helyezett biztosította eddig utolsónak a londoni részvételét. Ezzel azonban nem zárult le az idei nagyüzem, szeptemberben és október elején még három régióban avatnak bajnokot.
 

Az óceániai térségben szeptember 7. és 11. között két csapat, Ausztrália és Új-Zéland méri össze erejét a kontinens bajnoki címért. Ekkor a két válogatott az egyik fél második gyõzelméig tartó párharcot vív és a gyõztes már biztosan készülhet az ötkarikás játékokra. Október másodika lesz a következõ nagy nap, ugyanis ekkor kerül sor Kolumbiában az Amerika-bajnokság fináléjára és Maliban az Afrika-bajnokság döntõjére. Mindkét helyszínen a gyõztes kvótát szerez.

Ezzel 7 hely sorsa dõl el az év vége elõtt, míg a fennmaradó 5 helyért 12 csapat küzd majd az olimpiai selejtezõtornán, melyet egy késõbb kijelölendõ helyszínen bonyolítanak le. A június 25. és július 1. között megrendezésre kerülõ viadalon Európából négy gárda – Törökország, Franciaország, Csehország és Horvátország – vesz részt és mellettük Ázsiából a helyi kontinensbajnokság 2. illetve 3. helyezettje, azaz Dél-Korea és Japán helye is már biztos. Hozzájuk pedig csatlakoznak az Amerika-bajnokság 2.-4. helyezettjei, az Afrika-bajnokság második és harmadik csapata, illetve az óceániai párharc vesztese.
 

Hirdetés