Hirdetés
Utánpótlás

Hét éve szerzett bronzérmet a várnai U16-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Hét éve, 2013. augusztus 3. és 11. között rendezték a bulgáriai Várnában az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságot, melyen a magyar válogatott bronzérmet szerzett.

Kiemelkedő nyár volt a 2013-as. Az U16-os válogatott Utrechtben a XII. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) leány kosárlabda tornáján bronzérmet szerzett. Erről korábban közültünk is egy múltidézőt. Ezt követően a csapat egy változtatással, Bakó Patrícia helyére Horváth Krisztina került, az U16-os Európa-bajnokságon folytatta szereplését.

A 2013-as U16-os kontinenstornára a magyar válogatott Aho Nina, Bach Boglárka, Böröndy Dominika, Dubei Debóra, Horváth Krisztina, Kiss Virág, Kuttor Enikő, Nagy Dorottya, Solymosi Noémi, Studer Ágnes, Tóth Tímea és Weninger Virág összeállításban utazott. A stábot Mészárosné Kovács Andrea vezetőedző, Szentendrei Áron és Tóth Viktor edzők, Kovács István gyúró, Sándor Ádám technikai vezető és Szabari János csapatvezető alkotta.

Az alapcsoportban Szlovákia, Csehország és Franciaország volt a rivális. A nyitányon a szlovákokat 73-41-re győztük le, majd a folytatásban Csehországgal szemben alulmaradtak a magyar lányok, de aztán jött a francia csapat elleni emlékezetes 56-36-os siker. Ez még a régi lebonyolítású Európa-bajnokság volt. A torna középdöntő csoportkörrel folytatódott, ahol Belgiummal, Hollandiával és Olaszországgal találkoztak a mieink.

Mindhárom összecsapását megnyerte a magyar csapat a középdöntőben. A belgákat 81-50-re, a hollandokat 54-45-re, míg az olaszokat 60-44-re vertük. A negyeddöntőbe kedvező pozícióból fordultak Mészárosné Kovács Andrea tanítványai. A négy közé jutásért Horvátország volt az ellenfél, akiknél 75-50 arányban bizonyult jobbnak válogatottunk. Az elődöntőben Spanyolország érkezett riválisként, ahol fordulatos küzdelemben 50-49-re alulmaradt a későbbi aranyérmessel szemben a csapatunk.

A bronzcsatán ismét Olaszországot hozta ellenfélként az élet. A középdöntőhöz hasonlóan végig vezetett a magyar csapat és kiváló teljesítménnyel 62-55-ös győzelmet aratott. Egy máig emlékezetes tornát szurkolhattunk végig, mely során egy értékes bronzéremmel gazdagodott válogatottunk. Az Európa-bajnokság All-Star ötösébe Dubei Deborát választották be a magyar csapatból. A torna MVP-je pedig Angela Salvadores lett, aki a Sopron 2018-as Euroliga-döntős menetelése során hazánkban szerepelt.

Hirdetés