Hirdetés
Magyarország

Hét mérkőzés után a PINKK – Vanja Miljkovic vezetőedzőt kértük helyzetértékelésre:

:

Hirdetés

A PINKK Pécsi 424 hét lejátszott mérkőzés után van a bajnokságban. Eddig egy győzelem és hat vereség a mérleg. Mivel közel az alapszakasz harmadát lejátszotta a PINKK, így Vanja Miljkovic vezetőedzőt kértük helyzetértékelésre.

Kicsit kanyarodjunk vissza a nyárra. Milyen elképzelésekkel vágtatok neki a csapatépítésnek?

Kezdetben két meghatározó pozícióra kerestünk játékosokat, egy irányítót és egy centert. Ezen felül úgy döntöttünk, hogy az idei évre hozunk meg egy légióst. Egy fiatal légióst, ő Dragana Zubac. Természetesen tudtuk azt, hogy ez kockázatos ahhoz képest, mint ha három rutinos légióssal töltenénk fel a csapatot. Ezen felül megtartottuk az összes magyar játékost.

Fiatal kerettel dolgozol a PINKK-nél. Hogy látod a magyar U20-as szabályt és a fiatalok helyzetét?

Amikor Horvátországban dolgoztam a férfi szakágban, akkor ott ugyanezt a szabályt alkalmazták. Ott nem csak az első félidőben, de az egész mérkőzésen pályán kellett tartani egy fiatalt. Öt év tapasztalata azt mutatja, hogy ez a szabály nem volt megfelelő. Mit értek ez alatt? Azok a fiatalok közül, akik ebből a “biztonsági generációból” kerültek ki, senki nem játszik már magas szinten. Vagy egyáltalán nem kosárlabdázik vagy csak alacsony szinten. A profi sportban és egyáltalán az életben nem korrekt, hogy valaki előnyöket élvez kizárólag az életkora alapján. Minden játékosnak, fiatalnak, rutinos idősebbnek, a pályán kell kivívni a játékperceket. Azoknál a kluboknál, ahol nincs legalább két-három minőségi fiatal, akik között versenyhelyzet alakulhat ki, olyanok kaphatnak játéklehetőséget, akik ezt nem feltétlenül érdemelték ki és ebből ők sem profitálnak. Ezt tudom mondani a horvátországi tapasztalatok alapján.

Természetesen Magyarországon csak az első félidőben kell alkalmazni a fiatal-szabályt és a csapatommal mi sok esetben két fiatallal állunk fel, így nálunk ez nem okoz akkora problémát. Mindössze csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ezek a fiatalok még nem kész játékosok. Nagyon sokszor gondot okozhat azt feldolgozni, hogy egy vagy két év elteltével, amikor kiöregednek az U20-as szabályból, akkor konkurenciával találkoznak a posztjukon. Akár légióssal, akár rutinosabb magyar játékossal.

Hogy értékeled az eddigi teljesítményeteket? Egy győzelmet szereztetek és hat vereségetek van.

Balszerencsések voltunk, mert a szezont az első számú centerünk nélkül kezdtük. A csapatunk számára ez meghatározó, mert nincs minden posztra két rutinos játékosunk. Fiatal magyar játékossal tudtuk pótolni. Hirtelen nem is tudok más csapatot mondani, amelyik ötös pozícióban fiatal hazai játékossal kezdte volna a szezont. Ez természetesen jó tapasztalat a játékosnak. Tavaly amikor a csapathoz érkeztem, akkor másik meghatározó poszton, az irányítónk volt fiatal magyar. Akkor, ahogy idén mi is, a csapatok többsége légióst vagy rutinos magyart alkalmazott azon a poszton. Visszatérve a mostani helyzetre, tudom, hogy ez egy nagyon értékes tapasztalat lehet a játékosnak, de az eredménye az, amit a tabellán is látunk: 1 győzelem és 6 vereség.

Nehéz egyszerre képezni a sportolókat és eredményt is szállítani. Két filozófia találkozik ilyenkor. Ezzel vissza is kanyarodtam ahhoz, amiről az előbb beszéltünk. Teljesen megértem, hogy a szövetség miért írja elő ezt a szabályt, szeretnék, hogy az edzők többet foglalkozzanak a hazai fiatalokkal és erősebb válogattak legyenek. Az a probléma, ha nincsenek a kluboknál edzők, akik fiatalokat nevelnének, akkor, ahogy történt ez Horvátországban is, a nem kész játékosoknak piacot teremtünk, ahol profi szintű szerződések forognak, miközben lehet, hogy többen két-három elteltével nem is fognak már kosárlabdázni. Természetesen ez nem csak a mi klubunknál és nem csak a magyar kosárlabdában probléma. Ha játékosokat akarunk nevelni, keményen kell dolgozni. Vannak játékosok, akiknek kifejezetten rosszat tesz, ha csak azért kerülnek a kezdőötösbe és kapnak 20 percet, mert kötelező.

Fotó: PINKK.hu

A beszélgetésünk előtt néztem a statisztikákat és szembetűnő volt az eladott labdák átlaga. Meccsenként 16.8-at jegyeztek, ami nagyon magas szám. Mit lehet annak érdekében tenni, hogy csökkentsétek és azzal talán egy kicsit versenyképesebbek legyetek?

Kevés tapasztalt játékosunk van és amikor ők pihenőt kapnak, akkor több eladott labdánk lesz. Keményen dolgozunk minden edzésen azon, hogy pontosabbak legyünk. Ez az egyetlen módja, hogy csökkentsük az eladott labdákat. Nagyra értékelem, hogy Magyarországon a szövetség mindent megtesz, hogy legyenek mérkőzések és sokkal jobb játszani, mint nem játszani és leállítani a bajnokságot. Így viszont két dolog ütközik. Játszatni kell a fiatalokat az előbb említett szabály miatt és heti két meccset kell megvívni. Ez azért probléma, mert nem tudok dolgozni a játékosokkal.

A szerdai mérkőzés után már kezdjük a felkészülést szombatra. A szombati meccs után játszik a csapatunk a másodosztályban és utána kezdődik minden elölről. Nincs idő dolgozni a fiatalokkal, miközben az edzéseken még az alapokkal is foglalkozni kellene sok játékos esetében. Ezeket a meccseken nem lehet megtenni. Sokan találkoznak ugyanezzel a problémával. Nem tudom, hogy ennek mi lesz a vége. A több sérülés oka is a hosszú kihagyás mellett ez a terhelés. Túlzott ritmus ez a csapatoknak. Tavaly azt tapasztaltam, hogy a legtöbb meglepetés a nemzetközi kupameccsek után született. Még azoknak a csapatoknak is, akik Euroliga, Európa Kupa szintű játékosokat foglalkoztatnak, sok néha a heti két mérkőzés.

A heti kétmeccses szezon és a heti egymeccses szezon között akkora a különbség, mint ha két külön sportág lenne. Szeretném ettől függetlenül hangsúlyozni, hogy értékelem a szövetség törekvéseit arra vonatkozóan, hogy legyen szezon és sok lejátszott mérkőzés gazdasági szempontok miatt.

A novemberi válogatott szünetre milyen terveid vannak. Mire helyezed a hangsúlyt?

A probléma, hogy a szünet nem lesz igazi szünet vagy legalábbis rövidebb lesz. A halasztott mérkőzéseket mielőbb be kell pótolni. Ha lesz időnk, akkor az erőnléten és a játékosok frissítésén fogunk dolgozni. Ezen felül a támadásbeli és a védekezésbeli hibáinkat próbáljuk javítani. Igyekszünk edzőmeccset szervezni.

A BEAC elleni szombati bajnokink elmarad és ha a szünetig még egy halasztásunk lesz, amit majd be kell pótolni, akkor nem biztos, hogy erre jut idő. Senki nem tudja még, hogy mikor ér véget a bajnokság. Nehéz okosnak lenni és jó döntéseket hozni. Ha kevesebb halasztás lesz a későbbiekben és ilyen ütemben mennek a mérkőzések, akkor korán lezárulhat az évad a kisebb csapatoknak. Kérdés, hogy ilyenkor mi lesz a szerződésekkel és újra megjelenik majd az is, hogy ismét hosszú kihagyásuk lesz a játékosoknak, aminek már hosszabb távú következményei lehetnek. Nekünk az edzőknek a feladatunk a tervezés és most nem nagyon tudunk előre tervezni.

Legközelebb szerdán léptek pályára. Mit vársz a Győr elleni mérkőzéstől?

A Győr nagy győzelmet aratott Szekszárdon és magabiztosan várhatják a folytatást. Karanténban voltak és több játékosuk hiányzott, de még így is jobb meccset játszottak, mint a Szekszárd. Még hét-nyolc játékost forgatva is frissebbnek bizonyultak a bajnokság egyik topcsapatánál. Figyelnünk kell az irányítójukra és a WNBA-ből érkezett centerükre. Ilyen kaliberű játékosok ellen szerepelni komoly tapasztalatot jelent a mieinknek. Nekünk nincsenek ilyen szintű játékosaink, de küzdeni fogunk és mindent megteszünk, hogy jó meccset játsszunk. Hiszem, hogy lehet esélyünk. Nyerjen a jobb.

Fotó: PINKK.hu

Hirdetés