Hirdetés
3x3

Hétfő óta dolgozik a 3×3-as felnőtt válogatott – Földi Attilát kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Elérkezett május és ezzel a válogatott programok ideje. A 3×3-as csapataink közül korábban már az U17/U18-as és az U23-as együttest is bemutattuk. Ezúttal Földi Attilával, a felnőtt válogatott tavasszal kinevezett szövetségi kapitányával készítettünk egy átfogó beszélgetést.

Károlyi Andreát is erre kértem, így tőled is azt kérném itt az elején, hogy néhány gondolatban zárjuk le az előző korszakot. Rendkívül eredményes időszakot tudhatsz magad mögött az U18-as válogatott élén.

Nagyon sok gyönyörű eredményt értünk el és értékes tapasztalatokat szereztünk mindannyian. Sok olyan játékos megfordult a csapataimban, akik utána stabil helyet tudtak kivívni az NB1-es keretekben. Olyan egyéni és csapatteljesítmények születtek, amiről nyugodtan mondhatom: örökre megmaradnak bennünk.

Van két Európa-bajnoki arany, egy Európa-bajnoki ezüst és két világbajnoki bronzérem ebből az időszakból. Egyéni díjakat is kaptak a játékosok az első évektől kezdve. A legnagyobb csattanó a tavalyi világbajnoki harmadik helyezés. Attól a csapattól abban a mezőnyben senki nem várta ezt, komoly munka gyümölcse volt. Ezzel sikerült is keretbe foglalni az U18-as munkámat. Világbajnoki bronzzal kezdtem 2015-ben Debrecenben és azzal sikerült befejezni tavaly.

Azokra, akikkel korábban dolgoztam, most is tudok építeni. Azt gondolom, hogy ez is volt a szövetség célja a kinevezésemmel, hogy akik korábban a rendszerben voltak, őket újra tudjuk mobilizálni, hiszen történt a felnőtt válogatottnál egy generációváltás.

Kezdjük a legfontosabbal, milyen terveid vannak a felnőtt válogatott versenyeztetésére?

A válogatott 12 fős kerettel fog dolgozni. Megmondom őszintén, hogy értek kellemetlen meglepetések a keret összeállításánál, több játékos visszamondta a válogatottságot. A 12 fő azonban rendelkezésre fog állni. Ehhez ragaszkodtam, mert ha nyáron folyamatosan szeretnénk részt venni az aktuális versenyeken, a célunk pedig ez, akkor nem tudjuk kevesebb játékossal csinálni. Ha kevesebben lennénk, akkor azokat a játékosokat, akik végig rendelkezésre állnak, teljesen kifacsarnánk. 12 játékossal meg tudjuk csinálni a résztvevők teljes forgatását.

Az alapötletem úgy néz ki, hogy elkezdjük 12-en, lefektetjük az alapokat, megbeszéljük a játékokat, amiket szeretnénk csinálni és utána mindig nyolcan fogunk készülni és négyen pihennek. Mindenki benne marad a rendszerben, de így forgásban lesz a keret. Mindenképpen szeretnénk elkerülni, hogy a nyár végére annyira elfáradnának a játékosok, hogy nem tudnak visszaállni a klubjaikba, ahol a munkát az év többi részében végzik. Emellett így tudunk minden héten, minden tornára rendelkezésre állni. Júniusban és júliusban szinte minden hétvégén szeretnénk versenyezni valahol.

Kik alkotják a keretet?

A végére sok olyan játékos került be, aki volt nálam korábban U18-ban. Már az első korosztályból lesz visszatérő Kányási Veronika személyében, a 2017-es Európa-bajnok csapatból Tóth Orsolya és Jáhni Zsófia, a későbbi évekből Révész Luca. A generációváltás úgymond áthidalói Papp Dia és a Böröndy Vivi. Mint ismert, Dia a világversenyeken is tagja volt a korábbi években a csapatnak, így rá ebben a folyamatban kiemelten számítok.

Érkezik Tóth Franka, aki, ha nagy versenyen nem is, de összetartásokon U18-ban és a felnőtt válogatottnál is dolgozott már. Katona Szidónia szintén volt már edzőtáborban. Akik teljesen újak Barnai Judit, az Egyesült Államokból nyárra hazatérő Farkas Petra, Hegedűs Janka és Pusztai Petra. Ők alkotják a keretet. Kevés közös edzésünk volt, így még nem vonnék le messzemenő következtetést, de a lányok hozzáállása mindenféleképpen biztató.

Fotó: FIBA.Basketball

Tettél már utalást arra, hogy nyáron végig versenyeznétek. Az Eb-selejtező egy meghatározó verseny lesz. Ezen kívül milyen események szerepelnek a programban? Mely Women’s Series tornákra látsz esélyt?

A Women’s Series kapcsán mindent megtettünk, hogy Tel Avivban ott legyünk egy héttel az Eb-selejtező előtt. Sajnos oda túljelentkezés volt, legjobb tudomásom szerint 20 csapat jelentkezett és 12-en vehetnek részt rajta. Nem kerültünk be a 12 legjobb jelentkező közé a FIBA rangsor alapján. Ezért kulcsfontosságú, hogy a legtöbb Women’s Series tornára bekerüljünk, mert ott vannak a nagy pontok és ezek egyben a legkomolyabb erőfelmérők. Sajnos itt nem a mi kezünkben van a sorsunk.

Az elmúlt években a státuszunk gyengült és nekünk most vissza kell fejlődnünk erre a szintre. Nincs más megoldás, mint minél több jó tornán részt venni. Biztos, hogy lesz olyan, amikor nem mi fogunk kikerülni a Women’s Series mezőnyéből, de ezeken kívül is vannak olyan nemzetközi tornák, ahol megpróbáljuk feltornászni magunkat.

Te is kitértél az Eb-selejtezőre, ami szerintem pokoli nehéz. A 12 résztvevőből csak három jut ki és ez nem kis volumenű torna. Főleg úgy nehéz, hogy hétfőn kezdtünk és június 4-6. között zajlik majd a selejtező. A pihenőnapokat nem számolva 26 napunk van felkészülni úgy, hogy a teljes keret átalakult. Az idő függvényében én úgy látom, ha kijutunk, akkor az Eb-n már lesz esélyünk egy jó eredmény elérése. A kijutás maga talán nehezebb feladat, mert a kontinenstorna szeptemberben lenne és addig összeáll a csapat. Itt az igazán nagy kérdés, hogy ezen rövid időszak alatt a selejtezőig hogy tudjuk összegyúrni az egészet.

Lelkileg is nagyon speciális helyzet, hiszen az út elején egy sikerélmény óriási lendületet adhat. Sajnos fordítva is igaz, ha nem sikerül, az rányomhatja a bélyegét az egész nyárra.

Így van, az egész helyzet nagyon nehéz. Ugyanakkor, ha nem hinnék benne, akkor nem vállaltam volna el.

Részben már utaltál rá, de a Women’s Series és az Eb-selejtezők mellett milyen versenyzési lehetőségek lesznek?

Az egyik az Austria Tour, illetve a helyi B33-as tornákon is megpróbálunk részt venni, bár ott még több a nyitott kérdés. Emellett június 9-én és 10-én lesz egy belgrádi torna, amin tavaly is indultak a lányok. A franciaországi Voiron-ba is hivatalosak vagyunk egy felkészülési tornára. Ez a Vb-t megelőző felkészülési verseny. Sajnos a Világranglistán elfoglalt helyezésünk alapján nem vívtuk ki a részvételi jogot a Világbajnokságra, de a felkészülési tornán ott leszünk.

Visszatérve a Women’s Series-re. A verseny állomásai közül Poitiers-be és Prágába mindenképpen szeretnénk bekerülni a mezőnybe. Van két ulánbátori torna, de az teljesen más kérdés. Ott az anyagi szempontokat is figyelembe kell venni. Ahogy egyébként minden olyan versenynél, amit nem a kontinensen rendeznek. Én szívem szerint mindegyikre mennék, de ezek nem rajtam és nem rajtunk, akik itt edzünk, fognak múlni.

Azt hozzá kell tenni, hogy elképesztően eredményorientáltan kell versenyezni, mert minden egyes pontra óriási szükség van.

Erre a legjobb példa, hogy nem vagyunk ott a Világbajnokságon. Először nem vesz részt a magyar női válogatott a Világbajnokságon. Hogy mi az egésznek a kulcsa? A Women’s Series tornák. Mi mindent meg fogunk tenni ennek érdekében. Remélem, hogy a FIBA is bizalmat szavaz nekünk és a szövetség is támogatja, hogy ezt a vonalat vigyük.

Zárásul egy kicsit beszéljünk a személyes benyomásaidról. Milyenek a tapasztalataid, akik ott vannak az edzőtáborban, ők maximálisan elkötelezettek a teljes nyári munka mellett?

Szerintem sok játékos éppen ezért nem vállalta el. Kimondottan odafigyeltünk a programra és így, hogy a 12-es keret mellett kitartottunk, nem lesznek túlterhelve a játékosok. Akkor lett volna probléma, ha 8 fővel dolgozunk, mert a tornákat megelőző edzésekhez ennyi kell és abban az esetben senkinek nem lett volna pihenője.

Aki nem volt benne, nekik nagyon nehéz megmutatni, hogy ennek a munkának, egy ilyen nyárnak, a versenyeknek teljesen más feeling-je van, mint például az 5:5 válogatottnak, ahol egy tornára történik egy nagyon szigorú felkészülés. Itt hétről hétre utazunk, játszunk. Nyilván ez a 12 játékos azért vállalta, mert ők a legelkötelezettebbek.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés