Hirdetés
Archivum

Hétfõn délután rajtol az Egyetemi Játékok 3×3-as kosárlabda tornája:

:

Hirdetés

Ahogy arról korábban már hírt adtunk, 2018-ban július 15. és 28. Coimbra ad otthont a legnagyobb európai egyetemi multisport eseménynek, az Európai Egyetemi Játékoknak. A nõi kosárlabdában hagyományos nagypályás és 3×3-as tornát is rendeznek. Hétfõn a 3×3-as szakágban már megkezdõdnek a küzdelmek.

Vasárnap este a portugáliai Coimbra városában a helyi egyetem fõépületének impozáns történelmi udvarán tartották a 2018-as Egyetemi Játékok megnyitóját. Az eseményen a házigazda település, a helyi egyetem és az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) vezetõi is felvonultak. Portugáliában nagy visszhangja van az eseménynek, hiszen ez az ország történetének eddigi legnagyobb multisport rendezvénye.

A kosárlabdában elõször a 3×3-as szakág küzdelmei indulnak el, melyeket hétfõtõl szerdáig tartanak. A nõi tornán 16 csapat vesz részt, akik a klasszikus lebonyolítás szerint négy darab négyes csoportban kezdik meg a szereplésüket. A csoportokból az elsõ két helyezett jut a negyeddöntõbe, ahonnan egyenes kieséses formában folytatódik a torna.

Helyi idõ szerint hétfõn este és kedden délután kerül sor a csoportmérkõzésekre. Ezt követõen kedden késõ este jönnek a negyeddöntõk és szerdán az elõdöntõk, illetve a finálé. A magyar résztvevõk közül a gyõri Széchenyi István Egyetem csapata Nagy Rebeka, Perl Zsófia, Török Barbara, Gyöngyösi Eszter és Erõs Csilla összeállításban vesz részt az eseményen.

A TFSE a jól ismert felállásában szerepel. Az összeszokott négyes Karlócai Julianna, Kováts Gabriella, Miháczi Diána és Varga Barbara összeállításban a közelmúltban megnyerte a Decathlon B33 Egyetemi Bajnokságot. Nemzetközi szinten pedig legutóbb õsszel a 3×3-as Egyetemi Világligán láthattuk nagy nemzetközi erõfelmérõn a lányokat. Akkor Kínában erõs mezõnyben a 4. helyen zártak.

Vasárnap este rendezték a torna sorsolását és elkészítették a hivatalos menetrendet is. A Széchenyi István Egyetem csapata az A-csoportba nyert besorolást, ahol a házigazda Coimbra Egyetem, illetve egy másik portugál intézmény az Aveiro Egyetem alakulata is szerepel. A hazaiak mellett a négyest az orosz Volga Régió Állami Testnevelési és Turisztikai Egyetem teszi teljessé.

A TFSE szereplését a D-csoportban követhetjük, ahol a Litván Sport Egyetem, a Göttingeni Egyetem és az ukrajnai Vaszil Stefanik Egyetem gárdája szerepel. Rendkívül erõs ez a négyes, hiszen tavaly Splitben éppen a litván és ukrán intézmény csapata vívta a 3×3-as Egyetemi Európa-bajnokság döntõjét. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy az elõbb már felidézett 3×3-as Egyetemi Világligán Kínában az ukrán csapattal vívott negyeddöntõt a TFSE és akkor nagy csatában sikerült õket felülmúlni.

A torna programját tekintve a gyõriek hétfõn 17 óra 50 perctõl az orosz riválisuk ellen kezdenek és 19 óra 50 perctõl Aveiro Egyetem gárdájával is összecsapnak. Kedden 19 óra 50 perctõl pedig a házigazda Coimbra Egyetem lesz a rivális. A TFSE hétfõn 18 óra 10 perctõl a Vaszil Stefanik Egyetem csapata ellen debütál. Utána 20 óra 10 perctõl a Göttingeni Egyetem lesz az ellenfél. A csoportkör kedden 20 óra 10 perctõl a Litván Sport Egyetem alakulata ellen zárul.

Galéria a megnyitóról

Videós összefoglaló a megnyitóról

Hirdetés