Hirdetés
Archivum

Hétfõn Európai Szuperkupa-döntõ:

:

Hirdetés

Az EuroLiga gyõztes Szpartak Moszkva és az Európa Kupa legjobbja, a Sony Athinaikos összecsapásával hétfõn este megkezdõdik a nemzetközi nõi kosaras klubidény. A FibaEurope által második alkalommal életre hívott Európai Szuperkupa-döntõre Athénban kerül sor. A találkozón toronymagas esélyes a Szpartak Moszkva, de a görögök kihasználhatják, hogy ellenfelük még finoman szólva sem állt össze.

A tavaszi sikerek óta rengeteg víz lefolyt a Dunán és a két nõi kupasorozat gyõztese is jelentõsen átalakult. A Szpartak Moszkvánál az elsõ Kalmanovics nélküli nyáron nem tudták egyben tartani a keretet. A nagyágyúk közül Diana Taurasi a Fenerbahcéhoz, míg Sylvia Fowles a Galatasarayhoz szerzõdött. Szinte minden Európa Kupában sikeres csapatnál „hagyomány”, hogy a nyáron a nagy testvérek elviszik a legjobbakat, a görögök is így jártak. A nemzetközi porondon 15.1 pontot és 3.8 lepattanót átlagoló Candice Wiggins a Galatasarayhoz került. Az Athinaikos-nak azonban ennél is nagyobb probléma lehet a sikerkovács tréner, George Dikeoulakos távozása, akinek a helyét az eddigi segítõje, Giannis Ktistakis vette át.

A távozókkal azonban nem is érdemes többet foglalkozni, mivel õket nem láthatjuk hétfõn. Ellenben mindkét oldalon rengeteg ismerõs arc köszön majd vissza. Az Athinaikos vezetõinek sikerült visszacsábítani a legnagyobb tavaszi igazolásukat, az olimpiai bajnok amerikai centert, Ruth Riley-t. A 31 éves klasszis az Európa Kupa végjátékában 11.3 pontot és 7.4 lepattanót átlagolt. Az amerikai mellett a hellének megszerezték a világbajnokságon is szóhoz jutó fehérorosz centert, Marina Kress-t is. Az Athinaikos-nál ráadásul a pletykák ellenére az irányító személye sem változott, a sorozatos sérülései ellenére a karmesteri pálca maradt a veterán Dimitra Kalentzou kezében.
 

A Szpartak Moszkvának nehéz õsze lehet, mivel Sue Bird és Lauren Jackson csak késõbb csatlakozik az együtteshez, míg Sonja Petrovics továbbra sincs játékra kész állapotban, az orosz válogatott edzõtáborában pedig Marina Karpunina is hosszú idõre kidõlt. Az EuroLiga címvédõjénél, így Pokey Chatman vezetõedzõnek egy jó darabig Anete Jekabone-Zogota, Noelle Quinn, Epiphanny Prince, Ilona Korstin és Irina Osipova alkotta alapcsapatra kell építenie, akik a feltörekvõ fiatalabb nemzedékkel, mint például a Sopronból ismert Jelene Milovanoviccsal egészülhetnek ki. Az oroszok dolgát a felforgatott felállás mellett az sem könnyíti meg, hogy a keret több mint a fele érdekelt volt a világbajnokságon.

Bár a fentiekbõl is látszik, hogy mindegyik gárda átalakult. Az esélyek egyértelmûen a Szpartak Moszkva mellett szólnak, amit a FibaEurope honlapjának nyilatkozó Ilona Korstin is megerõsített.

„Azt hiszem, hogy jók az esélyeink, mivel mi az EuroLiga címvédõi vagyunk, õk pedig az Európa Kupáé és a két sorozat más szintet képvisel. Természetesen az idei Szuperkupa egészen más lesz, mint tavaly, amikor mi rendeztük. Idén Görögországban kell pályára lépnünk és tudjuk, hogy a helyi szurkolók megõrülnek a kosárlabdáért. Ettõl függetlenül úgy vélem, hogy a csapat készen áll erre a megmérettetésre. Néhány játékosunk még hiányzik, de mindent kiadunk magunkból, hogy megvédjük a címünket.” – mondta Korstin.


A mérkõzést hétfõn 18 órától élõben közvetíti az Eurosport2!

Hirdetés