Hirdetés
Archivum

Hétfõn kezdõdik a döntõ Oroszországban:

:

Hirdetés

Hétfõn Oroszországban is megkezdõdik a bajnoki döntõ, méghozzá a Jekatyerinburg és a Szpartak Moszkva részvételével. A két gárda között évek óta nem volt ilyen kicsi a különbség, így óriási csatára van kilátás. Az esélyes ennek ellenére a Jekatyerinburg.

Maximum 7 pont döntött

A Jekatyerinburg és a Szpartak Moszkva az idei évadban háromszor csapott össze és a két csapat között a legnagyobb különbség 7 pont volt. A bajnokságban a két gárda decemberi találkozóját Seimone Augustus utolsó másodperces találatával 85-83-ra nyerte hazai pályán a Szpartak Moszkva.

Az alapszakasz utolsó fordulójában – lényegében az alapszakasz döntõjében – a Jekatyerinburg 75-68-ra diadalmaskodott. Ez volt a legsimább mérkõzés. Az idei harmadik, egyben eddigi utolsó összecsapásukra Isztambulban az Euroliga nyolcas döntõjében került sor, ahol 86-80-ra nyertek az uráliak.

Az utóbbi három évben a Jekatyerinburg nyerte az Orosz bajnokságot. Bármilyen furcsán is hangzik, Natalia Hejkova volt az utolsó vezetõedzõ, aki bajnoki címet tudott nyerni a Szpartak Moszkvával. Igaz, ebbõl a három hazai trófea nélküli évadból kétszer Euroliga sikerrel vigasztalódtak a Moszkva melletti Vidnojében. Másik oldalról nyugodtan mondhatjuk, hogy az összes bajnoki címét odaadná egy Euroligáért a Jekatyerinburg.

Erõsebb a Jekatyerinburg, de ez a sok sérült miatt nem látszik

Visszakanyarodva az idei szezonra, a két sztárcsapat rivalizálásában a Jekatyerinburg kerete jóval erõsebbnek tûnik, de ez a sok sérült miatt nem tud érvényesülni. Kezdõdött minden azzal, hogy Anete Jekabsone keresztszalag szakadást szenvedett még januárban. Ezt követõen jött Isztambulban Maria Stepanova ugyanilyen sérülése, ráadásul az orosz centerlegendát januárban is mûtötték, így a 2012-es naptári évben jó, ha másfél hónapot tudott játszani.

Az Euroliga mégsem ezeken a problémákon ment el Algirdas Paulauskas gárdájának, hanem Sue Bird orrtörésén. A klasszis irányító az isztambuli nyolcas döntõ nyitó meccse elõtt egy társával ütközött a bemelegítésnél. Bird az orosz elõdöntõk alatt hazautazott az Egyesült Államokba, ahol kisebb beavatkozáson esett át, illetve elkészítették a védõmaszkját. A döntõre már újra a csapata rendelkezésére áll.
 

Ez a rengeteg sérülés teljesen szétverte a Jekatyerinburg idei játékát, Paulauskas nem alaptalanul panaszkodott arra, hogy szinte nem volt két mérkõzés, amikor ugyanazzal a kerettel számolhatott. A „nagy sérültek” mellett Nolan, Abrosimova, Leuchanka és Vidmer is hagyott ki mérkõzéseket, nem is keveset. Ami a Jekatyerinburgot tavasszal megmentette, az elsõsorban Sandrine Gruda és Candance Parker teljesítménye. A két klasszis magasember a nyolcas döntõ “bronzmeccsén” és az orosz rájátszásban az uráli gárda két legeredményesebbje volt.

Természetesen Pokey Chatman sincs könnyû helyzetben, csapatából Irina Osipova és Jelena Milovanovic dõlt ki tavasszal. Ennek ellenére az alapcsapata három veterán amerikaival a Becky Hammon, Seimone Augustus, Candice Dupree trióval az élen komolyabb zökkenõk nélkül letudta az évet, ráadásul nem lehet elmenni Sonja Petrovic és Evgenia Belyakova remeklése mellett sem. Petrovic sérülésekkel terhelt évek után végre azt tudta hozni, amit vártak tõle a szakemberek. Belyakova pedig a legnehezebb idõkben lépett elõ meghatározó emberré tripláival.

Az orosz döntõt tehát egy a szezon végére szépen összeálló csapat és egy sérülésektõl tizedelt, könnyen lehet, hogy nagy változások elõtt álló, ám világklasszis gárda vívja.

Az Orosz bajnokság döntõjének menetrendje

1. mérkõzés
UMMC Jekatyerinburg – Szpartak Moszkva Vidnoje – április 23., hétfõ

2. mérkõzés
UMMC Jekatyerinburg – Szpartak Moszkva Vidnoje – április 24., kedd

3. mérkõzés
Szpartak Moszkva Vidnoje – UMMC Jekatyerinburg – április 27., péntek

4. mérkõzés (ha szükséges)
Szpartak Moszkva Vidnoje – UMMC Jekatyerinburg – április 28., szombat

5. mérkõzés (ha szükséges)
UMMC Jekatyerinburg – Szpartak Moszkva Vidnoje – május 1., kedd

Hirdetés