Hirdetés
Magyarország

Hétfőn kezdődik a magyar válogatott összetartása – interjú Székely Norberttel:

:

Hirdetés

A magyar válogatott a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében február 4-én sorsdöntő mérkőzést vív Szlovákiában. A felkészülés hétfői kezdete előtt Székely Norbert, szövetségi kapitányt kérdeztük.

A beszélgetésünk ideje alatt még zajlik a nemzetközi kupasorozatok utolsó játéknapja. Mégis aktuális a kérdés, hogy kapitányi szemmel miként értékeled a nemzetközi szereplést?

A Sopron első helyen jutott tovább az Euroliga csoportjából. Hatalmas gratuláció nekik! Évek óta tudják tartani magukat az európai élvonalban, amit óriási fegyverténynek tartok. Őszintén mondom, hogy ez 10 éve elképzelhetetlennek tűnt. Most odáig jutott a Sopron, hogy szervezettségben, játékos-keretben, az agy tekintetében olyan szinten állnak, hogy függetlenül a kisebb cseréktől, tudják őrizni a helyüket.

Az Európa Kupa csapatok közül mindenkire azt tudom mondani, hogy saját határait feszegeti vagy bravúrgyőzelmekkel át is lépi és próbálnak értékes meccseket játszani.

Azt hozzá kell tenni, hogy a magyar bajnokság jó, de a hazai bajnokságból kilépve tudjuk igazán lemérni a magyar játékosok játékerejét. Ebben látok azért problémát, mert nem minden magyar játékos tud olyan erőt mutatni, mint a bajnokságban. Itt is vannak azonban pozitív dolgok természetesen.

A legutóbbi válogatott szünet óta beindult a bajnokság, az év végén, illetve itt az új esztendő elején több, mint 60 meccset sikerült lejátszani. Milyen benyomásaid voltak ezen időszakról?

Nagyon érdekes bajnokság az idei. A csapatok nem biztos, hogy így jellemeznék, hanem azt mondanák, hogy kaotikus. Az erőviszonyokat viszont így is hűen tükrözi a tabella. Az eredmény oldalon a Covid ellenére nem történt olyan extra dolog a tabellán, ami alapvetően felborította volna a várakozásokat.

A magyar játékosokat tekintve hullámzó az összkép. Azt látni kell, hogy sokan estek ki a Covid hatására hosszabb-rövidebb időre és ez alapvetően befolyásolta a játékukat. Ez az egyik szempont, a másik, hogy sajnos nem mindenki tud kiegyensúlyozottan jól teljesíteni. Vannak hullámzások az egyének játékában, amit minden héten megélnek.

Tökéletesen elégedett nem tudok lenni, de az mindenképpen pozitívum, hogy a folyamatos játéklehetőség egyre jobban tetten érhető. Csapatszinten pedig azt látom, hogy sok klub megtalálta maga számára a játékteret, az identitást. Szépen látják azt, hogy milyen célokért érdemes küzdeniük.

A novemberi bő kerethez képest Barnai Judit, Bálint Réka, Dombai Réka és Kányási Veronika nem szerepel a héten bemutatott névsorban. Mi az oka ennek a változásnak? 

A novemberi időszakban 18-as keretet jelöltünk ki. Mindenkiben bíztunk, hogy elkerüli a vírus és képes jönni az edzőtáborba, de ez nem mindenkivel volt így. Ezért kellett egy bővebb keretet megnevezni ősszel.

Most az előzetes mérések, vérvételi eredményekből származó antitest információk alapján nem kell attól félnünk, hogy a Covid által hátráltatottak lesznek a játékosok. Ezért tudtunk szűkebb keretet megnevezni, de hangsúlyozom a “mostot”. Az összes előbb említett játékossal beszélgetést folytattam. Elmondtam nekik, hogy most nem tudjuk őket hívni, de hosszú távon számítunk rájuk. Ez fontos üzenet.

Ebben a keretben benne van a perspektíva, a rutin és a novemberihez képest erősebb. Pozitív gondolatok töltenek el a selejtezővel kapcsolatban.

Fotó: FIBA.Basketball

Újoncként csatlakozik Bernáth Réka. Miért most döntöttél úgy, hogy behívod a válogatottba?

Bernáth Réka az elmúlt évben alkotott először kiemelkedőt a bajnokságban a TF színeiben. Egy idényt mindenki tud nagyon jó szinten játszani. Mindenképpen figyelni kell rá már akkor is, de a válogatott szempontjából igazából akkor kell más aspektusba helyezni a játékost, ha ezt hosszabb távon tudja.

Olyan számokat produkál ebben az évben is, amik alapvetően azt az utat jelölik ki számára, hogy előbb-utóbb helye lesz a válogatottban. Miután ilyen képességeket, érdemeket csillogtatott az eddigi mérkőzéseken, nem lehetett várni nyárig. Ezért behívtuk erre az összetartásra.

Nem lesz egyszerű neki megtanulni bizonyos dolgokat, de jól olvassa a játékot, jól tud anticipálni, gyorsan tanuló játékosról van szó és bízom benne, hogy gyorsan tud adaptálódni a csapatba. Nem zárom ki a lehetőségét, hogy be tud kerülni a szűkített keretbe, de nyilván nehéz dolga lesz.

A honosított helyet Cyesha Goree tölti be a keretben. Január elején tért vissza súlyos térdsérülése után Yvonne Turner. Vele tartod a kapcsolatot? Ha igen, terveztek még közös munkát a válogatott tekintetében? 

Természetesen tartom vele a kapcsolatot. Most is előbb beszéltem vele, mint ahogy nyilvános lett a keret. Szerettem volna, hogy ne a sajtón keresztül értesüljön arról a döntésről, hogy ezúttal nem számítunk rá.

Tisztában vagyok azzal, hogy tavaly februárban játszott utoljára és most tért vissza. Új csapatba került. Azt beszéltük meg, hogy ezt a ciklust kihagyja és utána visszatérünk a szereplésére. Mindig örömmel jön és mi mindig örömmel fogjuk látni, mert egy hihetetlenül pozitív ember és jó játékos.

Ezzel a februári mérkőzéssel lezárul a 2017-ben kinevezett szakmai stáb második Európa-bajnoki selejtező-sorozata. Természetesen az eredményt a szlovákiai buborék után lehet értékelni, de csapatépítésben hol helyeznéd el ezt az időszakot? 

2017-ben, amikor minket kineveztek, akkor azt a célt tűzte ki elénk a kosárlabda szövetség, hogy alakítsuk ki a jövő válogatottját. Építsük be a fiatalokat, de ne csak beépítgessük, hanem komolyan építsük be őket. Ennek próbáltunk megfelelni. Mindezt azzal, hogy igyekeztünk megtartani azokat az értékeket, amiket a rutinosabb generáció magában hordoz. Szerintem ezt a jó elegyet folyamatosan kialakítva tudtuk elérni. Az volt a cél 2017-ben, hogy 2023-ra alakítsunk ki egy olyan csapatot, amely Európa élmezőnyéhez tartozik vagy közvetlen mögötte helyezkedik el.

2019-ben megtettünk egy olyan lépést, amire kevesen számítottak. Hetedikek lettünk az Európa-bajnokságon, ami 1997. óta a legjobb eredmény. Ez magasra is tette a mércét. Nőtt az elvárás magunkkal szemben és a közvélemény részéről. Ez a csapat akkor sem volt még kész és a mai napig sincs kész. Van még dolgunk a játékkal kapcsolatban és az egyénekkel kapcsolatban is. Így érkeztünk el a mostani selejtezőhöz.

Ez a csoport, amiben most befejeződnek a mérkőzések, egy elképesztően becsapós csoport. Hollandia, Belgium útját járva, feltörekvő válogatottal rendelkezik. Elképesztően fizikális csapat. A magyar válogatottak mindig a fizikumban vannak lemaradva és ezt a fölényüket tudták érvényesíteni ellenünk. Mindkét mérkőzésüket hazai pályán játszhatták. Ha az egyiket itthon tudtok volna lejátszani, más eredmény született volna. A szlovákok a mai napig előttünk vannak a világranglistán, annak ellenére, hogy a legutóbbi Európa-bajnokságon nem voltak kint. Bár az elmúlt években nem szerepeltek olyan jól, a kosárlabda kultúrájuk remek és kifejezetten jó játékosokat termelnek ki.

Fotó: FIBA.Basketball

Szlovákiát 2019 novemberében Sopronban 73-59-re sikerült legyőzni. Ahhoz képest milyen változások történtek a riválisnál és milyen érzésekkel készülsz a pöstyéni találkozóra? 

2019 novemberében, amikor nyertünk ellenük, elveszítettük Horti Dórát és a csapatikapitányunk Raksányi Krisztina sérült volt. Ennek ellenére tudtunk azon a mérkőzésen eredményesek lenni. Ez önbizalmat ad, hogy pozitívan lássuk a lehetőségeinket. A szlovák kosárlabda nincsen fényévekre sem előttünk, sem mögöttünk. Hasonló kategóriát képviselnek, mint mi. Nagyon fontos, hogy éppen kik és hogyan szerepelnek a mérkőzéseken. Én nagyon bízom benne, hogy a magyar válogatottban most olyan játékosok játszanak, akiknek az aktuális diszpozíciójuk magasan lesz és jó teljesítményt nyújtanak.

Sok minden rajtunk múlott és sok minden a környezetünkön ebben a selejtezőben. Ahhoz, hogy ilyen pozícióba kerültünk, kellett a múlt év novembere, amikor ismét idegenben játszottunk Hollandiával. Ezt szeretném elfelejteni és csak arra koncentrálni, hogy a szlovák válogatottat legyőzzük. Azt a szlovák válogatottat, amelyik szerintem a 2019 novemberében látott csapatukhoz képest erősebb lett. A játékosok jobb korban vannak. Gondolok itt a Bálintová, Palenikova párosra, akik kifejezetten előrébb léptek az elmúlt időszakban. Kikerült ebből a csapatból Hruscakova. Sabine Ororszová váltotta, aki nem csak kiválóan tudja helyettesíteni, de én jobb játékosnak tartom. Visszahívták és így újra bekerült a rendszerbe Jurcenkova. Én hiszek abban, hogy mi képesek vagyunk jó játékkal akár kint is győzni, mert továbbra is ez a cél. Szeretnénk kijutni az Európa-bajnokságra!

Kis túlzással, de gyakorlatilag az elmúlt 30 évben a két hazai rendezést leszámítva, amikor alanyi jogon résztvevők lehettünk, mindig ilyen számolgatós helyzetben érte válogatottunkat az Eb-selejtezők utolsó fordulója. Minden kapitány másként kezelte ezeket a helyzeteket és másként kommunikálta a játékosok, illetve a közvélemény felé. Neked mi az álláspontod ezzel kapcsolatban? 

Az első az, hogy nyilván át kell számolni a helyzetet. Ez nem kérdés. Mielőtt elkezdtük előkészíteni ezt a válogatott programot, én is elkészítettem a számításokat. Egy biztos, hogy csak akkor van esélyünk, ha megverjük a szlovákokat. Ez az elsődleges. Amennyiben nyerünk, akkor nem lehetünk rosszabbak a csoporton belül, mint második. A minimális esélyünk tehát továbbra is meglesz arra, hogy bent legyünk az Európa-bajnokságon.

Az nagyon nagy kérdés, ha sikerül nyerni, akkor ki tudunk-e alakítani nagyobb különbséget. Ez fontos lesz és erre törekedni is fogunk. Én le akarom zárni ezzel a számolgatást, legalábbis a nyilvánosság felé. Magamban nyilván kitűztem célt.

A lányok hozzáállásával kapcsolatban azt tudom mondani, hogy ez a csapat azzal érte el a 2019-es nagyszerű eredményét is, hogy speciális mentális állapotban volt. Jó közösség, egy olyan hierarchia, olyan bizalmi közösség alakult ki, amelyik repített minket. Reményeink szerint ez most is így lesz, sőt tovább tudjuk fokozni. Nem félek és hiszek a csapatban. Csak Szalai Ádám beszédére tudok utalni, itt senki nem lesz fáradt!

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés