Hirdetés
Archivum

Hétfõn kezdõdik a török bajnoki döntõ a YDÜ és a Fenerbahce között:

:

Hirdetés

Elrajtol Törökországban a bajnoki döntõ párharc a YDÜ és Fenerbahce között. Ha akkora klasszikusra nem számíthatunk, mint a tavalyi ötmeccses csata Candace Parker utolsó másodperces kihagyott büntetõivel, ettõl függetlenül éles küzdelemre van kilátás. Nehéz jósolni, mindkét csapat hullámzó szezon végére érkezik.

Nem született meglepetés Törökországban, hiszen a szezon elõtt is a közvélemény a YDÜ és a Fenerbahce csatájára számított a fináléban. Mennyiségben és minõségben is kiemelkedik ez a két gárda az egyébként bombaerõs török mezõnybõl. A döntõig vezetõ útja viszont egyik csapatnak sem volt zökkenõmentes.

A YDÜ tavasszal, a Fenerbahce egész szezonban hullámzóan teljesített

A YDÜ egészen február végéig stabilan menetelt, de a Török Kupa elhódítása után hullámvölgybe kerültek. Az Euroliga negyedik helyüket testközelbõl élhettük át Sopronban, míg a török rájátszásban az alapszakasz megnyerése ellenére brutális ágra kerültek. A negyeddöntõben a Galatasaray volt az ellenfelük. Az elõdöntõben pedig az extra légiósokkal dolgozó, kellemetlen stílusú Cukorova Basketbol csapatával szenvedtek. Végül 3-1-re hozták a párharcot.

A Fenerbahce az egész évadban kiegyensúlyozatlan volt. Azzal, hogy nem jutottak be a Török Kupa döntõbe és alulmaradtak a Sopronnal szemben az Euroliga negyeddöntõjében, nem jött váratlanul az edzõváltásuk híre. A francia szövetségi kapitányként is dolgozó Valérie Garnier érkezett a klubhoz. A kinevezésével együtt megváltak azon légiósoktól, akik nem álltak be a sorba. Garnier új impulzusokat adott a csapatnak. Elsõsorban szervezettségben és fegyelmezettségben látható elõrelépés a korábbiakhoz képest.

A rájátszásban a Fener többet mutatott

Túlzás nélkül állítható, hogy a rájátszásban a Fenerbahce meggyõzõbb volt, mint a YDÜ. Az elõdöntõben a Fener 3-0-val búcsúztatta a Hatay-t. Garnier érkezésével letisztultak a szerepek a csapaton belül, miután hétfõs aktív rotációt vezetett be. Ebben nagy feladat hárul Kia Vaughn, Kelsey Plum és Anastasiya Verameyenka hármasára. Ana Dabovic és Giorgia Sottana között dõl el jellemzõen a kimaradó légiós kiléte. Ki kell emelni, hogy Tugce Canitez és Ayse Cora is szemmel láthatóan élvezi Garnier bizalmát és ezt jó teljesítménnyel hálálják meg.

A döntõ összes szereplõje közül Valérie Garnier számára lehet a legfontosabb ez a párharc. A francia edzõnõ megelõlegezett bizalmat kért a klub vezetõitõl, amikor olyan szerzõdést harcolt ki, melynek értelmében nem két hónapra, hanem másfél évre írt alá. Így reményei szerint õsszel folytathatja a munkát. Ha bajnoki címet tudna nyerni, egyértelmûen megerõsítené pozícióit a Fener-nél. A visszajelzések a munkájáról eddig pozitívak. A látottak alapján, ha meglesz a tulajdonosi szándék egy versenyképes kerethez, akkor a Valérie Garnier által hozott szervezettséggel az Euroligában is tényezõ lehetne jövõre a Fener.

A YDÜ kerete több variációs lehetõséget kínál

A YDÜ keretét nem kell bemutatni, hiszen az Euroliga Final Four miatt az egész tavaszukat nagy terjedelemben követtük. Nem mutatnak jó formát a rájátszásban. Az elõdöntõben a Cukorova elleni párharc elsõ két meccse kifejezetten gyengére sikeredett. Hazai pályán a két találkozón csúnyán cserben hagyták õket a triplák, a 32 kísérletükbõl mindössze 2 lett sikeres. Elveszítették a lepattanócsatát és Kayla McBride-tól nem érkeztek pontok. A harmadik és a negyedik meccsre már rendezték a soraikat. McBride dobóformája jelentõsen feljavult, jöttek triplák is és Quanitra Hollingsworth, Sandrine Gruda, illetve Jantel Lavender felvette a harcot palánk alatt. A YDÜ kemény védekezés ellen nem szeret játszani, a Cukorova pedig néha még a keménység határát is átlépte. Szemmel látható volt, hogy a harmadik és a negyedik meccs kapcsán erre már jobban felkészült a Yakin Dogu stábja.

Érdekesség, hogy a bajnoki alapszakaszban mindkét meccset a Fenerbahce nyerte. Ebbõl messzemenõ következtetést nem lehet levonni, hiszen azóta a fentebb leírtak szerint bõven voltak változások. Nem könnyû összehasonlítani a két keretet. A YDÜ-t egy markánsabb centerjáték jellemzi. Valamivel mélyebb a rotációjuk, bár itt nagy kérdés, hogy az elõdöntõ negyedik meccsének végén kisebb bokasérülést szenvedõ Courtney Vandersloot játszhat-e. A klasszis irányító esetében nem csak a játékszervezõ munkát érdemes kiemelni, hanem azt is, hogy szükség esetén a pontszerzésbõl is ki tudja venni a részét. Ráadásul ott van Kayla McBride, akinek ha elsül a keze, akkor a YDÜ-t nehéz megállítani.

A Fenerbahce védekezése Valérie Garnier alatt egyértelmûen szervezettebbé vált. Az elõdöntõben a Hatay-t kétszer is 60 pont alatt tartották, azt megelõzõen pedig a negyeddöntõben a Besiktas-t egy alkalommal 45 ponton. A YDÜ nehezen reagál ilyen védekezésre, tehát ha ezt pályára tudja tenni a Fener a döntõben, akkor az nagyban növeli az esélyüket. A festékben jobb helyezkedéssel, Vaugh és Verameyenka aktívabb megjátszásával igyekszik a Fener csökkenteni a magas posztokban mutatkozó hátrányát tavasszal. Ez kiegészül azzal, hogy a rájátszásban jó dobóformát mutattak. Megnehezíthetik a YDÜ életét, sõt pályahátrányból sem lenne bombameglepetés a gyõzelmük.

A török bajnoki döntõ párharc hétfõn veszi kezdetét a YDÜ és a Fenerbahce között. A párharc az egyik fél harmadik sikeráig tart és 2-2-1-es rendszerben rendezik. Tehát az elsõ kettõ és szükség esetén a sorsdöntõ ötödik meccs házigazdája lesz a magasabban rangsorolt gárda, mely jelen esetben a YDÜ.

Hirdetés