Hirdetés
Archivum

Hétfõn megkezdi a felkészülést az U18/U19-es válogatott:

:

Hirdetés

Székesfehérváron az MKOSZ Edzõközpontjában június 3-án, hétfõn megkezdi a felkészülést a nyári feladatokra az U18/U19-es válogatott. Két komoly erõpróba is szerepel Völgyi Péter együttesének programjában. A szakvezetõt az összetartást megelõzõen a tervekrõl, a csapat jelenlegi állapotáról kérdeztük.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott július 6. és 14. között Bosznia-Hercegovina fõvárosában Szarajevóban szerepel korosztályos A-divíziós Európa-bajnokságon. Ezt követõen pedig Thaiföldre utazik, ahol július 20. és 28. között Bangkokban rendezik az U19-es Világbajnokságot. A két nagy eseményt megelõzõ egyhónapos edzõtáborba 19 játékost hívott be Völgyi Péter.

„Június 3-án, hétfõn kezdünk Székesfehérváron. Négyhetes összetartást tervezünk, amire az elején 19 játékos kapott meghívót. Közülük kerül ki egy hónap alatt a 12 fõs utazó keret. Az elsõ hétvége szabad, majd a második hétvégén Csehországgal játsszunk két felkészülési mérkõzést. A harmadik hétvégén elutazunk Olaszországba egy felkészülési tornára és az utolsó hétvégén a horvátokkal vívunk még két edzõmeccset. Ezt követõen utazunk Szarajevóba az U18-as Európa-bajnokságra. Onnan haza sem jövünk, hanem megyünk Bangkokba az U19-es Világbajnokságra.” – fogalmazott lapunknak a válogatott szakvezetõje.

A két torna rendkívül közel van egymáshoz, így a tervek szerint – ha nem jön közbe váratlan esemény – a versenyzõ keret nem fog változni. „Erre van nagyobb esély. Nyilván ha sérülés történik vagy egyéb probléma merül fel, akkor módosítani fogunk a kereten. A legoptimálisabb verzió azonban, hogy ugyanaz a 12 ember utazik Bangkokba.” – mondta Völgyi Péter.

A 19 fõs bõ keretet Angyal Barbara, Boros Berta, Boros Júlia, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Echmann Dalma, Horváth Fruzsina, Juhász Angéla, Keita Aya, Kiss Angelika, Madár Eszter, Mányoki Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz, Varga Eszter, Vári Zita, Végh-Dudás Anna, Vincze Nikolett és Wentzel Nóra alkotja. A csapathoz Dombai Réka majd a felnõtt válogatott kötelezettségei után csatlakozik.

A névsor is megmutatja, hogy ezúttal nem lesz 2000-es születésû játékos a keretben. „Tavaly Tóth Orsi és Révész Boróka személyében volt két 2000-es születésû játékosunk, akik becsatlakoztak az U17-es Világbajnokság után az U18-as Európa-bajnokságra. Õk beverekedték magukat az U20-as válogatott keretébe. Mivel a FIBA az idei nyárra változtatott a korosztályos tornák sorrendjén, más lesz a lebonyolítás. Az U18-as lesz az elsõ korosztályos Európa-bajnokság idén, ezért lehetetlen megoldani, hogy részt vegyenek a csapat felkészülésében. Akkor ugyanis három hónapot kellene edzõtáborozniuk, mert az U20-as az utolsó az Európa-bajnokságok nyári sorrendjében. Teljesen U18-as csapattal fogunk nekivágni az alapozásnak és a Világbajnokságnak is.” – mondta válogatottunk szakvezetõje, aki arra is rávilágított, hogy a tavalyi versenyzõ kerethez képest több változás is lesz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

„Tóth Franka keresztszalag-szakadást szenvedett, rá nem számíthatok. Õ volt a csapatkapitányunk, hiányozni fog. Kiss Angelika részleges bokaszalag-szakadásból jön vissza. A részvétele attól függ, hogy mennyire tudja utolérni magát. Csak akkor fogjuk elvinni, ha 100%-os állapotba tud kerülni. Kovács Georgina lemondta a válogatottságot. Így valójában négyen kiesnek a tavalyi keretbõl, rutinjuk hiányozni fog. Vannak tehát változások, amiket a helyén kell kezelni. Hatan érettségiznek a keretbõl, nekik az edzések mellett ez plusz feladatot jelent.” – emelte ki válogatottunk szakvezetõje, majd így folytatta helyzetértékelését:

„Van olyan játékos a keretben, aki 68 mérkõzést játszott ebben a szezonban. Ez hatalmas szám, általánosságban elmondható a csapatról, hogy túlterhelt, mindenkinek sok fronton kellett bizonyítania egész évben. De biztos vagyok benne, hogy a stábommal (Fûzy András csapatvezetõvel, Iványi Dalmával, Tullner Krisztiánnal, Dr. Trzaskoma Lukasz erõnléti edzõvel, Molnár László masszõrrel, Tankó István technikai vezetõvel) minden felmerülõ problémára megtaláljuk a megoldást.” – összegzett Völgyi Péter.

Hirdetés