Hirdetés
Utánpótlás

Hétfőn munkába áll az U18-as válogatott:

:

Hirdetés

Hétfőn Székesfehérváron munkába áll az U18-as válogatott. Völgyi Péter vezetőedzőt kérdeztük a részletekről.

2020 nyarán nem lesznek korosztályos világversenyek, így a jövő évi eseményeknél számításba jöhető keretek tagjai állnak edzésbe a különböző korcsoportokban. Hétfőtől a felnőttek és az U20-as gárda mellett az U18-as csapat is megkezdi az edzéseket.

Nagyon nagy lehetőségnek tartom azt, hogy a felnőtt, az U20-as és az U18-as válogatott párhuzamosan dolgozik. Ott lesz a jó példa és testközelből láthatják a lányok, hogy hova kell eljutni három-négy éven belül ahhoz, hogy a felnőtt válogatott kapuján tudjanak kopogtatni. Ilyen szempontból is nagyon jó lesz az összetartás.

– mondta el a lapunknak Völgyi Péter, az U18-as válogatott vezetőedzője, aki a stábjával Iványi Dalmával és Tullner Krisztiánnal két turnusban nézi meg a tehetségeket.

Már a jövő évi évfolyamokkal dolgozunk, mert ezen a nyáron elmaradnak a világversenyek. A fele társasággal így még csak ismerkedem,  még nem találkoztunk a válogatott keretei között. A másik felével együtt töltöttünk egy csonka szezont az elmúlt időszakban. Két részletben hívtuk be a 32 játékost és úgy gondolom, hogy ezzel teljesen le van fedve az egész korosztály, bár a kapu továbbra is nyitva áll az olyan játékosok előtt, akiket a klub edzőjük javasol a válogatott szereplésre. Egy hetet dolgozok a 2003-as születésűekkel, egyet a 2004-esekkel, minimális átfedéssel. Ebből a kilenc-kilenc edzésből fog összeállni a programunk.

– összegzett a szakvezető, akit arról is kérdeztünk, hogy ebben a helyzetben mit lehet mondani a játékosoknak. Utánpótlásban is igen nehéz ilyen hosszú távon előre tervezni, a 2021 nyarára kiírt világversenyek még igencsak távoliak.

“Tervezni lehet és kell is, de hogy ezt mennyire írja felül az élet, azt majd meglátjuk. Mi optimisták vagyunk, úgy számolunk, hogy nem lesz több leállás a koronavírus miatt. Előfordulhat, hogy a második hullám miatt mégis megtörténik, mi szeretnénk a lehető legtöbb időt eltölteni a játékosokkal az összetartások alkalmával. Olyan taktikai dologra nem fog sor kerülni most, amit élesíteni szeretnénk a következő nyárra. Ismerkedünk a játékosokkal, próbáljuk felmérni, hogy mik azok a játékelemek, amivel az Európa-bajnokságon dominálhatunk, erősségünk lehet, általános védekezési és támadási alapelvekkel fogunk foglalkozni. Bár szinte minden klubban megindult a munka, a játékosok felkészültségi állapota között óriási különbség lehet. Lukasz Trzaskoma erőnléti szakemberünk alapos felmérése után vágunk bele az edzésekbe és próbáljuk úgy összeállítani, hogy mindenkinek ideális legyen.” – mondta Völgyi Péter.

Példátlan az életünkben olyan leállás, mint amit a világjárvány hozott, így arra sincsen minta, hogy milyen hatása lehet a sportolóra fizikális és mentális értelemben. “Ez a két hét el fogja árulni, hogy milyen hatásai voltak. Csapatunk pszichológusa, Smohai Máté és Füzy András csapatvezető fog segíteni kezelni ezt a problémát. Szerintem ez inkább egyén és nem generáció függő, a mentális  akadályokon biztosan nehezebb lesz túllendülni. Mivel pár hetet már dolgoztak a játékosok szervezett keretek között, így fizikális értelemben ezt a munkát csak folytatni kell.” – tette hozzá Völgyi Péter, aki így zárta beszélgetésünket:

Sajnos egy sérültünk már van, Tankó István technikai vezetőnk kénytelen lesz kihagyni az első hetet. Halász Veronika váltja Molnár Lászlót fizioterapeuta-masszőr-mindenes szerepkörben, Monyónak ezúttal is köszönjük az elmúlt évek munkáját. Tehát lesznek változások, de remélem munkás és sikeres két hét előtt állunk.

A magyar U18-as válogatott kerete:

Antal Fanni (Vasas Akadémia)
Baa Dominika (Kanizsai Vadmacskák)
Balogh Liza (Csata DSE)
Dúl Terka (Vasas Akadémia)
Farkas Szonja (Csata DSE)
Ferenczi Kata (Széchenyi KA)
Gelei Karola (Csata DSE)
Gyöngyösi Janka (Csata DSE)
Habling Lara (Kosárlabda Akadémia Pécs)
Holcz Rebeka (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Horváth Dóra (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Krasovec Lili (Csata DSE)
Kárpáti Réka  (DVTK Akadémia)
Kun Rita (Vasas Akadémia)
Kuncz Petra (Vasas Akadémia)
Laczkó Sára (Kosárlabda Akadémia Pécs)
Márkusz Lilla  (DVTK Akadémia)
Miklós Melinda (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Milkovics Réka (Széchenyi KA)
Nagy Réka (Kosárlabda Akadémia Pécs)
Németh Lili (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Oláh Fruzsina  (DVTK Akadémia)
Pfeiffer Virág (Sopron Basket)
Rakita Lila (Csata DSE)
Renczes Rebeka (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Siklós Dorottya (Vasas Akadémia)
Sitku Zsuzsa (Vasas Akadémia)
Szarvas Lilla  (DVTK Akadémia)
Telegdy Zsófia (Csata DSE)
Temes Boróka (PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia)
Van Rijs Dóra (Vasas Akadémia)
Van Rijs Luca (Vasas Akadémia)

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés