Hirdetés
Archivum

Hétfõn rajtol az U18-as 3×3-as Világbajnokság:

:

Hirdetés

Hétfõn Mongólia fõvárosában, Ulánbátorban elrajtol a 2019-es U18-as 3×3-as Világbajnokság. Válogatottunk kedden mutatkozik be a tornán.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A csoportok beosztása
A-csoport: Kína, Sri Lanka, Ukrajna, Mexikó, Egyiptom.
B-csoport: Oroszország, Magyarország, Új-Zéland, USA, Lengyelország.
C-csoport: Franciaország, Hollandia, Mongólia, Fülöp-szigetek, Csehország.
D-csoport: Indonézia, Románia, Svájc, Japán, Belgium.

A magyar válogatott felkészülésérõl, esélyeirõl nagyinterjút készítettünk Földi Attila szövetségi kapitánnyal. Az alábbiakban igyekszünk egy kisebb nemzetközi kitekintõt tenni. Különösen úgy, hogy a hét elsõ napján még a magyar lányoknak nem szurkolhatunk. Hétfõn ugyanis a nõi tornát tekintve az “A” és a C-csoport összesen 10 mérkõzésével veszi kezdetét a seregszemle. Ez pedig a mieinkkel ellentétes ág.

Abból a szempontból különleges az idei Világbajnokság, hogy ez a korosztály nem is olyan régen, egészen pontosan októberben Buenos Airesben az Ifjúsági Olimpián randevúzott. Emiatt tavaly VB-t nem is rendeztek. Ugyan azóta a keretek változtak, hiszen a fiatalok ötkarikás játékára minden nemzet igyekezett a szabályok engedte legrutinosabb felállást küldeni. Ennek megfelelõen az akkori legjobbak közül sokan kiöregedtek már, ugyanakkor nem lenne meglepetés ha az októberi elsõ négy helyezett küzdene ezúttal is az érmekért. Emlékeztetõül USA, Franciaország, Ausztrália, Kína lett az olimpiai sorrend.

Az A-csoportban a kínaiak önmagukhoz képest egy rutintalan csapattal érkeztek Ulánbátorba. A tavalyi U18-as Ázsia-bajnokságon eredményes gárdából, amely akkor remek játékkal ért fel a csúcsra, mindössze egy fõ tud itt lenni. Ketten nemzetközi tornán még nem is szerepeltek. Ugyanakkor válogatottjaikat lebecsülni soha nem szabad. Itt szerepel Ukrajna, akiknek ezt a csapatát a lengyelországi felkészülési tornán láthattuk. Akkor nagy csatában alulmaradtunk velük szemben. Õk tavaly viszonylag fiatal generációval versenyeztek, így hárman, köztük a legjobbjuk Veronika Kosmach ezúttal is visszatérnek. Sri Lanka, Mexikó és Egyiptom némileg sötét lónak tûnik. Érdekesség viszont, hogy a mexikói Karina Esquer Vilát a FIBA beharangozója külön ki is kiemelte.

A mieink csoportjában, tehát a “B” jelû négyesben két igazi nagyágyút követhetünk. Az USA válogatottjában itt lesz Hailey Van Lith. Az Ifjúsági Olimpia legjobbja volt. A FIBA szakírói hasonló teljesítményt várnak tõle. Bombaerõs és fizikális csapat. Az oroszok két olyan játékost is hoztak, akik 5-5 kosárlabdában is válogatottságig vitték. Ez nem sokat mutat 3×3-ra, de annyit mindenképpen, hogy saját generációjukban a hazájukban magasan jegyzett tehetségek. Kisebb meglepetésre egy nem túl magas csapatot hoztak. Új-Zéland tavaly az U18-as Ázsia-bajnokságon döntõig menetelt, az Ifjúsági Olimpián is versenyképesnek bizonyultak. Õk komolyan veszik a 3×3-at erõs hazai versenysorozatokkal. A lengyeleket pedig ismerhetjük a múlt hétvégi tornáról. Itt markáns tudáskülönbség nincs a mieinkkel szemben.

A C-csoportban vannak a franciák, akik talán USA mellett a legnagyobb favoritok. Jól bevált recept szerint építkeztek, ezt a lengyel torna is megmutatta. Egy gyors irányító jellegû játékos és három erõs, domináns magas alkotja a gárdát. Olyan szintû fizikális fölényt tudnak kialakítani a mezõny nagy részével szemben, hogy U18-ban minden tornán esélyesek. Csehország sokáig dominált a korosztályban. Az a generáció viszont kiöregedett és most egy rutintalanabb együttest hoztak. Tavaly Debrecenben az Eb-n nem ment nekik, nem véletlen, hogy abból a csapatból senki nem maradt. Hollandia a szakág meghatározó nemzete. Komoly meccsrutinnal rendelkezõ, kifejezetten 3×3-ra készülõ játékosokkal rendelkeznek. A 188 cm magas centerükre Eva van Oosten-re érdemes figyelni, belõle nagy sztár lehet. Mongólia és Fülöp-szigetek ismeretlenebb ebben az ötösben.

A D-csoportban láthatjuk a korosztályos Európa-bajnoki címvédõ belgákat. Ugyan a debreceni extra csapatukból már mindenki kiöregedett, de náluk is nagyon stabilak az alapok. Az ismeretlenebb nevek ellenére lebecsülni õket sem szabad. Ahogy nem lehet ezt tenni Japánnal, illetve az ötös másik két európai tagjával Romániával és Svájccal sem. Ugyan õsszel Debrecenben egyik gárda sem volt ott, de mindkét nemzetnél komolyan beágyazott a szakág. A japánok pedig minden korosztályban versenyképesek. Gyors, távolról jól dobó játékosokkal dolgoznak. Rendkívül komoly versenysorozatuk van otthon, a hazai rendezésû Olimpián aranyra hajtanak. Tavaly pedig U23-as korosztályban VB-döntõt játszottak. Szépen lassan a szakág meghatározó nemzete lettek.

Ennyit tehát a nemzetközi erõviszonyokról. Hétfõtõl már élesben zajlanak a küzdelmek. Az elõttünk álló napokban azt is meglátjuk, hogy ebben a mezõnyben milyen lehetõségei lesznek a magyar lányoknak.

Hirdetés