Hirdetés
Magyarország

Hétfőn újra edzésbe állt az Atomerőmű KSC Szekszárd:

:

Hirdetés

Hétfőn újra edzésbe állt az Atomerőmű KSC Szekszárd. A klub honlapja Djokics Zseljkó, vezetőedzővel készített helyzetértékelő interjút.

Hogy vagy? Mennyire viselt meg a koronavírus?

Már jól vagyok, de a három, karanténban töltött hét elég szörnyű volt, nehezen viseltem. Nyilván a frontvonalban voltunk, de reméltem, minket elkerül a vírus, s ezért a stáb és a játékosok is mindent elkövettek, betartottuk a szabályokat, senki nem járt rendezvényekre, étterembe, csak a családdal és egymással érintkeztünk, mégis szinte mindenki elkapta.

Szinte?

Tudomásom szerint Theodoreán Alexandra és Bálint Réka, valamint a fiatalok nem, de az is lehet, hogy ők már korábban átestek rajta, tünetmentesen.

Hétfőn elkezdtétek az edzéseket, mesélj, milyen volt!

Én boldogan és tettre készen mentem az edzésre, de aztán azzal szembesültem, hogy gyászos a hangulat a csarnokban, többen sírnak, így tudtam meg, hogy Lala (Marosi Lajos, a szerk.) elhunyt. Borzasztóan sajnálom és engem is megviselt, ő egy olyan drukker volt, aki szinte a klubhoz tartozott, szörnyű, ami történt.

Milyenek a tréningek?

Studer Ágnest és Erika McCallt keményebben érintette a betegség, közepes erősségű tüneteik voltak, az ő felépítésük óvatosabban történik, mint a többieké, mert sajnos eléggé leépültek. Az edzések furcsák, mert a karantén és a betegség után minden játékos sokat gyengült. Aggódok kicsit, mert már az egyetemen azt tanultam, az élsportban soha nem szabad hirtelen abbahagyni a megterhelést, edzést, ezért is alapozás, versenyzés és ezután az átmeneti időszak. A hirtelen leállás egészségügyileg sok problémát okozhat. Vegyük például Ágicát, aki 21 napig egy 50 négyzetméteres lakásban élt, alig mozgott… Szóval veszélyes dolog, amit most csinálunk, ha nem vagyunk elég felkészültek és óvatosak. Olyan ez, mint amikor az ember autót vezet és beér a ködbe: mész tovább, de nem látsz messzire.

Mi az, amire konkrétan figyelni kell?

Állandóan vizsgáljuk a játékosokat, vérvétellel, a szív, a tüdő működését, ellenőrizzük az enzimeket. Szerencsére eddig nem volt gond, hétfőn lesz még terhelési EKG és monitoring program. Mindenkinél elvégezzük az állóképesség vizsgálatot, s elég fura eredmények születnek. A koronavírusossal megfertőződött  játékosoknak nagyon hamar felmegy a pulzusa, aki tünetmentes és nem kapta el, azoknak feleannyira. Kevés edző beszél erről, pedig nagyon veszélyes sietni a terheléssel.

Hogyan tréningeztetek a héten?

Szinte újra kellett kezdeni, az alapoknál, egyelőre kontakt nélküli, óvatos edzéseket tartottunk, mintha alapoznánk nyáron, időnként még talán annál is lazábban. A

jövő héten már remélhetőleg kosárlabdaspecifikus mozgásokat is csinálhatunk, mert azt követő hétvégén elkezdődnek a meccsek, szerda-szombat ritmusban. A szakmai stáb a jó felkészítésre koncentrál, ne legyen betegség és sérülés.

Öt győzelem és egy vereség az eddigi a csapat mérlege az NB I-ben, erről mi a véleményed?    

Az eredménnyel elégedett lehetek, a játékkal nem. Azt tudtuk a szezon előtt, hogy  alkalmazkodni kell majd a különleges, vírus miatti helyzethez. Engem idegesített, hogy kevés edzőmeccs után kezdtük a bajnokságot, s jelenleg messze vagyunk attól, hogy a védekezésünk összeálljon. A hat meccsen átlagban 66 pontot kaptunk, ami több, mint a célunk, mert az 60 alatt van. Az öt az öt elleni játékban akadozik a védekezésünk, hiába alkalmazunk nyomást a labdás játékoson, a gyenge oldali besegítéssel és a többiek mozgásának lekövetésével van problémánk, mert nem jutottunk még el oda, hogy a parketten lévő játékosaink mind az öten egyformán játsszanak. Sok könnyű gólt kaptunk, a pick and roll-okból sok kosarat kapunk, ami a mostani kosárlabda alapjátéka.

Mikor játszunk újra tétmeccset?

A tervek szerint november 28-án a PINKK ellen, aztán decemberben nyolc meccsünk lesz és ha nem kell újra halasztani, akkor utolérjük magunkat januárban. Amikor is egyébként elkezdődik az Európa-kupa, s úgy hallottuk, buborékban lesznek a csoportok, ahogy az Euroligában. De persze a lényeg, hogy játsszunk.

Sokan megfogalmazták már, de te vajon is egyetértesz-e azzal, hogy ennek a szezonnak nem feltétlenül az eredményekről kell szólnia?

A szövetség elnöke, Szalay Ferenc is hasonlóan nyilatkozott, vagyis hogy ne eredménycentrikus legyen ez az idény. Bevallom, ezt nehéz elfogadni, mert a versenysport alapja, hogy nyerni akarsz. A tömegsportban is győzni akarsz, de ott nyilván nem az eredmény a legfontosabb. Az én edzői ars poeticám is  eredményorientált, mert úgy vélem, soha nem lesz élsportoló abból, aki nem nyer, és az önbizalmat sem tudja megszerezi sikerek nélkül. Őszintén persze ezt el kell fogadni és egyetértek, mert amíg nem lesz újra régi a világ, addig tényleg nem lehet görcsösen a legjobb eredményért hajtani, főleg úgy, hogy szurkolók sincsenek. Amikor jön a meccs, én győzni akarok, de tudom, az egészség a legfontosabb. Mondom is nap mint nap a játékosoknak, hogy többet foglalkozzanak most magukkal, hosszabban nyújtsanak, több vitamint szedjenek, több időt szakítsanak a felkészülésre. A Szekszárd az előző évek eredményei alapján idén is jó eredményt szeretne elérni, ezért dolgozunk ebben a nehéz helyzetben.

Forrás: kscszekszard.hu

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés