Hirdetés
3x3

Hétfőtől négyhetes edzőtáborban a 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Debrecenben hétfőn megkezdi nyári edzőtáborát a 3×3-as válogatott. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kérdeztük.

A világjárvány a 3×3-as szezont felülírta. 2021-re halasztották az olimpiát és ennek megfelelően a selejtezőket is jövőre vívják meg. Az eredeti menetrend szerint már túl lennénk az izraeli Európa-bajnoki selejtezőn és magán az antwerpenbeni kontinenstornán is. Ezzel szemben a márciusi szolnoki edzőtábor óta hivatalos 3×3-as programja a magyar csapat játékosainak nem volt.

A hétfői összetartás keretét nézve egy hiányzó lesz a tavalyi világbajnoki bronzérmes gárdához képest.

Cyesha Goree most nem lesz velünk, mert az Egyesült Államokban tartózkodik és nem tud visszajönni erre a négy hétre. Ez nem azt jelenti, hogy nem tagja a válogatottaknak. Egyszerűen most ez a helyzet így alakult. Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra természetesen itt lesz, míg melléjük Török Ágnes, Szabó Fanni és Katona Szidónia érkezik. Török Ágnes és Katona Szidónia két hetet fog velünk edzeni és utána két hetet a felnőtt 5:5 válogatottal.

– mutatta be a keretet Károlyi Andrea, aki ezúttal egy bővebb összeállításra számíthat.

“Debrecenben az U23-asokkal leszünk egyhetes átfedésben és utána további két hétre hárman csatlakoznak még onnan hozzánk. Radócz Fanni, Jáhni Zsófia és Bach Boglárka. Akkor még nagyobb létszámban leszünk. Természetesen nézegetjük a játékosokat. Ennek a négy hétnek most viszont az a célja leginkább, hogy újra visszarázódjunk a 3×3 világába.” – tette hozzá a szövetségi kapitány, akit arról is kérdeztünk, hogy a leállás után jelent-e nagyobb felelősséget a közös edzésmunka összeállítása.

“Mindig van felelősség. Nem az lesz a célunk, hogy túlzott terhelést kapjanak a játékosok. Ez egy olyan speciális helyzet volt, amiről senkinek nincs semmi információja, hogy ez után mi a helyes lépés. Inkább csak a lányok visszajelzéséből tudunk következtetést levonni, illetve nagyobb vagy kisebb terhelést adni. Ezt majd az idő dönti el, hogy éppen aktuálisan milyen terhelés a megfelelő.”

A 20 csapatos első olimpiai selejtezőről kedden érkezett hivatalos információ. A tornát 2021. május 26. és 30. között rendezik Grazban. Az időpont és a helyszínválasztás is biztosítja az esélyegyenlőséget a résztvevő nemzetek számára. “Abszolút és nekünk ráadásul közel is van Graz.” – mondta felvetésünkre a válogatott szakvezetője.

Az még jobb, hogy nem kell majd leállítani a bajnokságot. Nekünk ugyan előnyösebb volt a többi csapattal szemben a korábbi elképzelés. Mert nálunk mindenki Magyarországon játszik és könnyebb összetartást szervezni. Addigra viszont döntően mindenhol befejeződnek a bajnokságok és a feltételek így egyenlőek lesznek. Én még mindig arra vagyok kíváncsi, hogy a FIBA által felállított nevezési feltételek maradnak-e vagy lesznek-e a változások. Ha azt ismerjük, akkor lehet majd a döntés azon részét értékelni.

– nyilatkozta a lapunknak Károlyi Andrea.

Az augusztus 15. utáni időszakra több tornát is a naptárban hagyott a FIBA. “A férfi WorldTour el fog indulni. A női Women’s Series nekem most távolinak tűnik. A személyes véleményem, hogy arra nem fog sor kerülni. Itt ami igazán nagy kérdés, az az antwerpenbeni Európa-bajnokság. Még mindig lebegtetik, hogy az Eb-t szeptemberben megrendeznék.” – mondta Károlyi Andrea, akinek felvettük, hogy a klubszezon kezdete és bár bízzunk benne, hogy nem lesz ilyen, de az esetleges második hullám is megkérdőjelezi a 2020-as őszi kontinenstorna létjogosultságát.

“Az Európa-bajnokság még a klubszezon előtt lenne, mert szeptember vége előtt egyetlen bajnokság sem indulna el. Oda még akár bele is férne, de nem tudom, hogy a klubok a kontinensen mennyire örülnének, hogy a felkészülési időszakuk sérülne.” – tette hozzá a szövetségi kapitány. A környező nemzeteknél eközben beindultak a kisebb-nagyobb versenysorozatok, így nagy kérdés: mi lesz a ranglista pontokkal. Mint ismert, tavasszal befagyasztotta a világranglistát a nemzetközi szövetség.

“Én is csak ötletelek ebben. Ami működőképes lehet, hogy azokon a tornákon elért pontokat, amit hivatalosan le tudnak igazolni, azt hozzáadják a világranglistához, amint azt újra megnyitják.”  – összegzett a szövetségi kapitány, majd hozzátette: a magyar válogatottnak ebben a négyhetes időszakban nemzetközi erőpróbája nem lesz. Az U23-as válogatottal közösen egy mini-torna szerepel a tervek között.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés