Hirdetés
Utánpótlás

Hétfőtől Olimpiai Reménységek Versenye Lengyelországban:

:

Fotó: FEB

Hirdetés

Hétfőn kezdődik a lengyelországi Katowicében a 2021-es Olimpiai Reménységek Versenye. Az elutazás előtt Mészárosné Kovács Andreát, az U16-os válogatott szövetségi kapitányt kérdeztük.

December 27. és 29. között a lengyelországi Katowice ad otthont a 2021-es Olimpiai Reménységek Versenyének, melyen a magyar válogatott riválisai a házigazda lengyelek, illetve Szlovákia és Csehország lesznek. Az U16-os válogatottal olvasóink legutóbb december elején találkozhattak, amikor a mieink Spanyolországban léptek pályára. Akkor kétszer a spanyolok U16-os, egy alkalommal pedig a vendéglátóink U15-ös együttese volt a rivális. Azon a hasznos erőpróbán 11 játékos alkotta a keretet. Halmágyi Kitti vállsérülése miatt nem utazhatott. Ó azóta nem gyógyult fel olyan mértékben, hogy mérkőzésen bevethető legyen. A helyére Vladár Róza érkezett, aki eddig sérülés miatt nem szerepelhetett.

Ennek megfelelően az ORV-re 12 fős kerettel utazik a válogatott, melyet Drahos Leila (Szegedi KE), Fárbás Eliza (DVTK), Gábor Lili (Csata DSE), Igaz Eszter (Vasas Akadémia), Janzsó Alíz (Darazsak Sportakadémia), Kókai Patrícia (Darazsak Sportakadémia), Rátkai Eszter (NKA-Pécs), Szakolczi Diána (NKA-Pécs), Toman Dóra (Csata DSE), Toman Réka (Csata DSE) és Tózer Nemes Boglárka (Kecskeméti KA) és Vladár Róza (Csata DSE) alkot. Rendhagyó módon már december 27-én elkezdődik a torna, így nincs mód közvetlenül előtte összetartásra. A mieink vasárnap reggel kelnek útra és este már a mérkőzések helyszínén edzenek.

A decemberi spanyolországi túrát lapunknak nyilatkozva rendkívül hasznosnak értékelte Mészárosné Kovács Andrea. “Ez a spanyol egy Európa-bajnoki döntőre esélyes válogatott. A legmagasabb szinten tudtuk megméretni magunkat. Spanyolországban ugyanis alkatilag, mentálisan, atletikus adottságokban komoly kiválasztás után kerülnek a játékosok a válogatottba. Szeretném mindenképpen, hogy azt a mentalitást, agresszivitást, sebességet, amit Spanyolországban már a harmadik mérkőzésen tudtunk mutatni, vigyük át erre a tornára. Egyik csapatot sem megbántva, de egy gyengébb ellenfél ellen is képesek legyünk tartani. Nem könnyű ez, mert ha egy gyengébb ellenféllel találkozik egy csapat, akkor könnyen alkalmazkodik ahhoz a sebességhez. Jó lenne diktálni a mérkőzések ritmusát. Ez az elsődleges cél az előttünk álló napokra.” – jelentette ki Mészárosné Kovács Andrea.

Az ORV-n sorrendben Csehország, Szlovákia és végül a házigazda Lengyelország lesznek a riválisok. “Azért nagyon hasznos az ORV, mert különböző stílusú csapatokkal tudunk játszani. Kipróbálni saját magunkat, hogy melyik ellenfél fekszik számunkra, melyik kevésbé. Milyen feladatokat kell jobban hangsúlyozni a felkészülés során, mire kell készülni egy magas szerkezetű válogatott ellen vagy éppen egy gyors, alacsonyabb csapat ellen. Emiatt mindenképpen fontos erőfelmérőnek tartom a tornát.” – fogalmazott az U16-os válogatott szövetségi kapitánya.

A spanyolországi torna a játékosok többségének az első ilyen jellegű nemzetközi erőpróbája volt. Ennek fontosságáról az akkori beharangozóban írtunk.

“Várakozáson felül alkalmazkodtak az elvárásokhoz, a sebességhez az agresszivitáshoz.” – mondta Mészárosné Kovács Andrea. “A stáb elégedett volt a teljesítményükkel. Azzal, hogy az első meccshez képest a harmadikra mennyire jól fel tudták venni a ritmust. A negyedik negyedre akkor ugyan elfáradtunk, nem értünk ki a kinti dobásokra, de az, hogy három negyedig bírtuk az erőfölényüket és sikerült mellette teljesíteni, kiemelést érdemel. Amikor fizikális hátrányt kell kompenzálni, az óriási erőtartalékokat emészt fel, de mindent megtettek a lányok. Ilyenkor kevesebb energia jut támadásra és azért nem mentek be azok a dobások, amik mondjuk a magyar bajnokság mérkőzésein jobb százalékkal sikerülnek. Ehhez kell felnőni és rendszeresen ilyen mérkőzéseket játszani. Várom a hozadékát ennek az ORV-n. Kíváncsi vagyok, hogy ez mennyiben marad meg három hét elteltével, mert nem könnyű tartani egy ilyen szintet”

Menetrend

December 27., hétfő
13:00 Magyarország – Csehország
15:15 Lengyelország – Szlovákia

December 28., kedd
13:00 Szlovákia – Magyarország
15:15 Csehország – Lengyelország

December 29., szerda
10:00 Szlovákia – Csehország
12:15 Lengyelország – Magyarország

A mérkőzések a tervek szerint a Lengyel Kosárlabda Szövetség (PZKOSZ) YouTube csatornáján élőben követhetőek lesznek.

Hirdetés