Hirdetés
Magyarország

Hétpontos előnyben a Sportdarázs-SMAFC az Amatőr-bajnokság döntőjében

Sportdarázs-SMAFC - Dávid Kornél KA 73-66 (16-23, 21-10, 21-20, 15-13)

Amatőr bajnokság, döntő
Sopron, Novomatic Aréna Új Terem
Horváth Alajos, Csák Máté Károly

Sportdarázs-SMAFC: Kólkai 7/3, Bakó 7/3, Toman D. 12/9, Szikszai 6/6, Sitku 6. Csere: Zaja 9, Jevtovic 20, Toman R. 6, Völgyi, Sinka-Pálinkás.

Dávid Kornél KA: Szücs Lu. 4, Drávecz 9, Varga S. 24/18, Laufer 22/9, Frindt 1. Csere: Szücs Li., Dávid, Papp 6.

Fotó: Márkus Boróka / Soproni Darazsak Akadémia

Hirdetés

Az Amatőr-bajnokság döntőjének első mérkőzésén a Sportdarázs-SMAFC 73-66-ra legyőzte a Dávid Kornél KA gárdáját. Az oda-visszavágós kuparendszerű párharcban a soproniak ennek megfelelően 7 pontos előnyben várják a pénteki székesfehérvári visszavágót.

Varga Sára triplája vezette fel az összecsapást, melyre megtelt a Novomatic Aréna kisebb terme. A várakozás érezhetően megfogta a hazaiakat. Sitku Zsuzsi két találatával még 4-3-ra fordított a Sportdarázs-SMAFC. Ezt követően viszont elszakadt a DKKA. Varga Sára újabb triplája után 16-8-nál már soproni időkérés állította meg a játékot. A legnagyobb differencia 9 pont volt a felek között, de Toman Dóra és Toman Réka vezetésével szépített a házigazda. Éppen Réka büntetői zárták az első negyedet, amivel 23-16-ra alakította az állást. A második szakaszt Szikszai Franciska hármasa vezette fel. Levetkőzték a kezdeti izgalmukat a soproniak. Amikor Toman Dóra triplája célt ért, 25-24-nél mindössze egy pont választotta el a feleket. Nem kellett sokat várni és a magassági fölényét jól érvényesítve fordított is a Sportdarázs-SMAFC. Bakó Patrícia és Dorja-Iva Zaja révén 28-27-nél hosszú idő után ismét hazai előnyt rögzíthettünk a jegyzeteinkbe. Jó ritmust kapott el a Sopron, 35-27-nél már 14-2-ben voltak Srdjan Radulovic tanítványai.

Fotó: Márkus Boróka / Soproni Darazsak Akadémia

A DKKA nagy erőket mozgósítva igyekezett megkapaszkodni. Laufer Gabriella állt a csapata élére, a félidő hajrájában egymaga 6 pontot szerzett. A nagyszünetben 37-33 állt az eredményjelzőn. A második negyed hazai játékát jól jellemzi, hogy a 20 mezőnykísérletükből 9-et értékesítettek a soproniak 10 perc alatt. A DKKA eközben az első etap 10 mezőnykosarához képest, amit 60%-os mutatóval ért el (10/16), mindössze négy alkalommal volt eredményes a második 10 percben. Hazai oldalon nyolc pontszerzőt regisztrálhattunk az első félidőben és a 8 pontos Toman Dóri volt a legeredményesebb. A DKKA-nál Varga Sára járt 13 pontnál. A harmadik etap elején villámrajtot vett a Sportdarázs. Dorja-Iva Zaja és Kókai Patrícia 50 másodperc alatt 7-0-s futást vezényelt. 44-33-nál 10 egység fölé nőtt a differencia és Szentpáli Gergő kért időt. A tétnek megfelelően hullámzott a játék. A DKKA 46-35 után 8-0-s futással tette szorossá a csatát. Laufer Gabriella triplája után 46-43-nál már teljesen nyílt volt az összecsapás. A vendégek kulcsjátékosa a harmadik etap végén már 17 pontnál járt.

Fotó: Márkus Boróka / Soproni Darazsak Akadémia

A folytatásban kiváló távoli dobásokkal 49-49-nél egyenlítettek is székesfehérváriak. Innen a harmadik etapban már fej-fej mellett haladtak a csapatok. Az utolsó percben Szikszai Franciska triplájával tudott kisebb lépéselőnybe kerülni a Sopron. A záró szakasznak 58-53-ról futottak neki a csapatok. Itt biztosan tudni lehetett, hogy a záró szakasz jön, hiszen az ilyen kuparendszerű párharcok az egyetlenek, ahol egy-egy adott mérkőzés végeredménye lehet döntetlen is. A Sportdarázs-SMAFC érezhetően nem ezt tűzte ki célul, hanem a minél nagyobb előny kiharcolását hazai pályán. A negyedik negyedben is bekezdtek a hazaiak. Toman Dóra triplája után 63-53-nál ismét 10 pont volt a különbség. Sőt, Jovana Jevtovic két büntetővel 12 egységre növelte a hazai előnyt. Minden pontnak lehet jelentősége, így 65-53 után is igyekezett kapaszkodni a DKKA. A vendégek 65-58-ra szépítettek és hazai időkérés következett. Az utolsó két percbe érve 3-4 pontra is felzárkóztak a fehérváriak. Ekkor már túl voltunk egy hosszabb kényszerszüneten. Egy rossz ütemű szituáció után Toman Dórát és Varga Sárát is ápolni kellett. A hajrában a Sopronnak jött ki jobban a lépés, Jovana Jevtovic és Dorja-Iva Zaja találata alakította ki a 73-66-os végeredményt. Óriási csatát ígér a pénteki visszavágó!

Hirdetés