Hirdetés
Archivum

Hétpontos vereség jó végjátékkal:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 71-64-es vereséget szenvedett Oroszországtól a 2019-es Európa-bajnokság selejtezõjében. A magyar csapat a harmadik negyedben 20 pontos hátrányba került, a találkozó utolsó 12-13 perce azonban kiválóan sikerült. Erre pedig lehet építeni a kulcsfontosságú szerdai találkozó elõtt, amikor 18 órától Litvánia lesz az ellenfél Miskolcon.

MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János

Már a bemelegítésnél látszódott, hogy milyen kiváló adottságokkal rendelkezik ez az orosz válogatott. Bár már messze nem csillog abban a fényében válogatott szinten az orosz nõi kosárlabdázás, mint egy évtizeddel ezelõtt, de egy magas szerkezetû, erõs riválist köszönthettünk a Generali Arénában. Egy orosz 2+1-es helyzettel indult a mérkõzés, melyre Cyesha Goree két találatával válaszolt válogatottunk. A folytatásban azonban az oroszok magukhoz ragadták a vezetést. Nem alakult ki folyamatos játék az elsõ negyedben, sokat hibáztak a csapatok. A játékrész hajrája az oroszoknak sikerült jobban. A végjátékban két 2+1-es helyzetet értékesítve 18-10-es elõnyre tettek szert a vendégek.

A második negyed elején Krivacevic Tijana villant meg, majd Studer Ágnes nagy pillanatai jöttek. A duplája és a triplája is célt ért, amivel egészen 18-17-ig kapaszkodott fel a magyar csapat. A mérkõzés elsõ fordulópontja ekkor jött el. Még lett volna labdájuk a lányoknak a fordításhoz. Ezzel azonban nem sikerült élni és innentõl fokozatosan fölénybe került riválisunk. Elsõsorban védekezésben láthattunk nagyobb kihagyásokat, melyeket egy ilyen kaliberû orosz válogatott könyörtelenül megbüntet. Belyakova és Zhedik tripláival 31-21-nél elérte a 10 pontot a differencia. A félidõ hajrájában ugyan betalált Varga Zsófia, de Musina dudaszós találata 37-23-nál 14 pontos orosz elõnyt eredményezett. A statisztika ezúttal is árulkodó volt, 15-8-ra vezetett a lepattanókban ellenfelünk, melynek 23 mezõnykísérletébõl 14 sikeresnek bizonyult.

A harmadik negyedet Raksányi Krisztina triplája vezette fel. Ezekben a percekben jól tartotta magát a magyar csapat és amikor Raksányi újabb hármasa célt ért, 43-33-nál sikerült 10 egységre felkapaszkodni. Az oroszok azonban elsõsorban támadásban rendezték a soraikat. Két távoli vállalásuk is célt ért, így Musina és Petrushina triplái után 53-33-nál egy 10-0-s futással megduplázták elõnyüket. Eldõlni látszott a mérkõzés sorsa, a magyar lányok azonban komoly tartásról tettek tanúbizonyságot. Határ Bernadett és Krivacevic Tijana találataival indultak meg a mieink felfelé, de eredményes volt Simon Zsófia és Studer Ágnes is. A játékrész végére 58-44-re sikerült felkapaszkodni.

MTI Fotó: Vajda János

MTI Fotó: Vajda János

Az utolsó 10 perc álomszerûen indult, Studer és Simon extra hármasaival gyorsan olvadt a hátrány. Két és fél perc alatt 61-54-re jött vissza a magyar csapat. A különbség 7-9 pont környékén állt be, de a játék képe már sokkal kedvezõbben alakult, mint az elsõ félidõben. A védekezése kiválóan mûködött a magyar együttesnek, nem jutottak az oroszok könnyû dobóhelyzetekhez. Támadásban pedig mindig jött egy-egy extra villanás Studertõl vagy Raksányitól. Az utolsó két perchez érkezve Dubei Debóra 68-63-ra módosította az állást. Teljesen nyílt lett a mérkõzés. Még volt labdája a magyar csapatnak, hogy ennél az 5 egységnél is közelebb kerüljön. Ezzel azonban már nem sikerült élni. A döntõ pillanatokban Vadeeva és Musina keze sem remegett meg büntetõnél, így a magyar válogatott 71-64-re maradt alul.

Az elsõ 25 percben nagyobb különbség jellemezte a játékot, de válogatottunk tartása mindenképpen dicséretre méltó. Amikor pedig a védekezés összeállt, már olyan játékot láthattunk, mely biztató a szerdai litvánok elleni kulcsfontosságú mérkõzés elõtt.

Eredmény

Magyarország – Oroszország 64-71 (10-18, 13-19, 21-21, 20-13)

Statisztika

Hirdetés