Hirdetés
Archivum

Hétvégén 3×3-as VB-selejtezõ Puerto Ricóban:

:

Hirdetés

Május 4-én és 5-én Puerto Rico fõvárosa, San Juan ad otthont a júniusi amszterdami 3×3-as Világbajnokság selejtezõjének. Nyolc csapat küzd három kiadó helyért.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A 2019-es 3×3-as Világbajnokságot június 18. és 23. között rendezik Amszterdamban. A magyar válogatott a Világranglistán elfoglalt helyének köszönhetõen alanyi jogon részvételi jogot szerzett. Azt is tudjuk, hogy a seregszemlén a házigazda Hollandia, illetve Kína, Lettország és Türkmenisztán lesznek a csoport-riválisaink. Egy korábbi interjúban pedig Károlyi Andrea szövetségi kapitány már a felkészülési menetrendet is vázolta lapunknak. Van azonban nyolc válogatott, mely nem tervezhet ennyire elõre, de még bizakodhat a részvételben.

Három hely kiadó a Világbajnokságra. A sportág történetében elõször követhetünk ugyanis VB-selejtezõt. Szakmai szempontból nem feltétlenül indokolt, hiszen a régi rendszer is életképesnek tûnt. Ugyanakkor hírverésnek nem rossz. A világbajnoki selejtezõ-tornának május 4-én és 5-én San Juan, Puerto Rico fõvárosa ad otthont. Nyolc nõi csapattal bonyolítják tehát le az eseményt. A résztvevõ válogatottakat két csoportba osztották. Az A-csoportot a házigazda Puerto Rico mellett Ausztrália, Uganda és Észtország alkotja. A B-csoportban pedig Spanyolország, Új-Zéland, Brazília és Mali szerepel.

A lebonyolítást tekintve a csoportok gyõztesei automatikusan az elõdöntõbe kerülnek. A második és a harmadik helyezettek keresztbe játszanak a négy közé jutásért. Az elõdöntõk gyõztesei már biztosan részvételi jogot szereznek a Világbajnokságra. A vesztesek pedig a még kiadó harmadik helyért vívnak egy sorsdöntõ mérkõzést. Magyar idõ szerint szombaton 19 órakor, vasárnap 17 óra 30 perctõl indulnak a küzdelmek. Természetesen minden mérkõzés élõben követhetõ a FIBA3x3 – YouTube csatornán.

Nézzük az esélyeket. Az A-csoportban találjuk Ausztráliát, akik erõs csapattal (Bec Cole, Marena Whittle, Keely Froling, Alice Kunek) utaztak. A keretbõl hárman együtt versenyezték végig a télen életre hívott ausztrál sorozat a 3×3 Hustle versenyeit és remek teljesítményt nyújtottak. Alice Kunek pedig a szakmai stáb megítélése szerint ezen összeszokott triónak hatékonyan tud majd segíteni. Képzett, nagypályán is jó eredményeket elérõ játékosokkal nekik illeni kivívni a részvételt. Az ausztrálok nem titkoltan már elõre gondolva olimpiai álmokat is szövögetnek.

Ebbõl a négyesbõl nehéz meghátorzni, hogy kik érhetnek még oda. Az észtek nagyon sokat versenyeznek a Balti-térség kisebb-nagyobb sorozataiban. Õk is igen összeszokott gárdának számítanak. A házigazda válogatottját, akik jelen esetben Puerto Rico, egyetlen világversenyen sem lehet lebecsülni. Ugandát pedig az U23-as Világbajnokságon a mieink ellen is láttuk. Atletikus, nagyon kellemetlen stílusú kosárlabdát játszanak. Nyilvánvaló, hogy ezt az irányt igyekszik vinni az itt versenyzõ négyesük is.

A B-csoportban szerepel Spanyolország, akiknek a keretét mi is bemutattuk múlt héten. Az Orenburgban extra szezont teljesítõ és az orosz csapattal Európa Kupát nyerõ Sandra Ygueravide, illetve Vega Gimeno (Mann Filter), Paula Palomares és Aitana Cuevas (mindketten Movistar Estudiantes) alkotják a csapatot. Ez még úgy is bombaerõs és 3×3-ban (is) rutinos sor, hogy a szakmai stábjuk a versenynaptár ütközése miatt a spanyol bajnokságban négy közé jutó csapatok tagjaiból nem válogathatott. Nekik az extra szezont futó Ygueravide vezetésével nem lehet más céljuk, mint a kvalifikáció.

Tavaly Új-Zéland meglepetésre megnyerte az Ázsia-bajnokságot. Õk elhozták annak a tornának az MVP-jét Micaela Cocks-ot. Velük egyértelmûen számolni kell. Fõleg, ha kifognak egy olyan napot, mint tavaly májusban a kontinenstornán, amikor még az ausztrálok sem tudták megállítani õket. Mali is hozott egy MVP-t, méghozzá Assetou Sissoko személyében. Õ tavaly az Afrikai Ifjúsági Játékok 3×3-as tornájának legjobbja volt. Brazília keretében pedig helyet kapott a 40 esztendõs Karla Costa, aki nagypályán három Olimpián szerepelt. Nem semmi története lenne a sportágnak, ha negyedszer 3×3-ban vívná ki.

A VB-selejtezõ lebonyolítása

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés