Hirdetés
Archivum

Hétvégén Andorrában Eb-selejtezõ vár a 3×3-as válogatottra:

:

Hirdetés

Június 23-án és 24-én rendezik Andorrában a szeptemberi bukaresti 3×3-as Európa-bajnokság azon selejtezõ-tornáját, melynek mezõnyében a magyar válogatott is szerepel.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Szeptember 14. és 16. között kerül sor Bukarestben a 2018-as 3×3-as Európa-bajnokságra, melyet megelõzõen a FIBA három selejtezõt írt ki. Ezek közül az elsõt rendezik Andorrában, ami finoman szólva sem ismeretlen helyszín. Egymást követõ harmadik évben lép itt pályára válogatottunk. Az elmúlt két nyáron ráadásul szép sikert is hozott az andorrai szereplés. Idén ezen az erõpróbán négy hely talál gazdára az Európa-bajnokságra. A lebonyolítás a korábbiakhoz képest változott. A kilenc résztvevõ gárda két csoportban kezdi meg a szereplését. A csoportgyõztesek automatikusan részvételi jogot szereznek, nekik nem is kell többet pályára lépniük. A csoportok második és harmadik helyezettjei játszanak keresztbe a maradék két helyért.

A magyar válogatott a B-csoportba nyert besorolást, ahol sorrendben Szerbia, Észtország és Lettország lesznek a riválisok. Szombaton 11 óra 30 perctõl Szerbia ellen kezdenek a magyar lányok. A szerb csapatot jól ismerhetjük, hiszen a B33 Tour kecskeméti és pécsi tornáján is találkoztunk velük. Kecskeméten nagy csatában szerb siker született, míg Pécsett remek távoli dobásokkal válogatottunk magabiztos gyõzelmet aratott. Május közepe óta folyamatosan versenyeztetett, jó szerkezetû csapatot neveztek a szerbek. Jefimija Karakasevic személyében ráadásul egy olyan játékosuk is van, aki az elmúlt évadot hazánkban töltötte, amikor a Vasas színeiben szerepelt.

Rögtön az elsõ meccs során tehát egy nehéz ellenfél jön szembe. A szerbek elleni találkozó várhatóan alapjaiban meghatározza majd a folytatást. Azt a folytatást, ahol szombaton 17 óra 20 perctõl Észtország lesz a második rivális. Az észtekkel tavaly is találkoztunk Andorrában és rendkívül csalóka a 17-10-es végeredmény. Kellemetlen stílusú ellenfél volt, akiket az utolsó percekben tudott bedarálni a magyar csapat. Évek óta összeszokott válogatottat szerepeltetnek, ahol ketten vannak átfedésben a tavalyi keretükbõl. A többiek is azonban végig a versenyzõ kerettel készültek korábban. Bár nincsenek annyira szem elõtt, mint a nyugat-európai erõpróbák, de a balti államokban sok tornát bonyolítanak le. Ennek megfelelõen meccsrutinnal rendelkezõ szervezett riválisra készülhetünk.

Vasárnap egy mérkõzést biztosan játszik válogatottunk, 11 óra 50 perctõl Lettország következik. Érdekes a lettek helyzete, hiszen népszerû náluk a nõi kosárlabda, ráadásul 3×3-as szakágban is rengeteg kisebb-nagyobb tornájuk van. Az utánpótlás terén több Eb-selejtezõt rendeztek, de a felnõtteknél az áttörés várat magára. 2014 óta nem kvalifikálták magukat Európa-bajnokságra. Abból a keretbõl Ieva Vitola még most is tagja a válogatottjuknak. Sõt, nyugodtan mondhatjuk: azóta töretlenül alappillére az együttesnek, mely tavaly volt a legközelebb az újabb kvalifikációhoz. Akkor csak rosszabb pontkülönbséggel maradtak le a franciaországi selejtezõben. Érdemes kiemelni, hogy a Németországban légióskodó Sabine Niedola személyében egy rutinos ponterõs játékost hívtak be a csapatba. Hatványozottan igaz, hogy már nem lehet biztosra menni ellenük.

A csoportgyõzelem és az egyenes ági kvalifikáció óriási fegyvertény lenne, ugyanis onnantól kezdve a keresztjáték során egy meccs döntene a továbbjutásról. Azon az egy találkozón pedig bármi történhet. A másik ág ráadásul brutálisan erõs. Az olaszok a világbajnok csapatukkal készülnek. A spanyolok sem változtattak a manilai keretükön, miközben a házigazda Andorra szintén nagyon szeretne bizonyítani.

A torna mérkõzéseit a szokásoknak megfelelõen a FIBA 3×3-as Youtube csatornáján élõben lehet követni.

A csoportok beosztása:
A-csoport: Andorra, Olaszország, Spanyolország, Azerbajdzsán, Görögország
B-csoport: Magyarország, Észtország, Lettország, Szerbia

A magyar válogatott csoportmeccsei

Június 23., szombat
11:30 Magyarország – Szerbia
17:20 Magyarország – Észtország

Június 24., vasárnap
11:50 Lettország – Magyarország

Hirdetés