Hirdetés
Archivum

Hétvégén eldõl a Király Kupa sorsa:

:

Hirdetés

A hétvégén nemcsak Törökországban, de Spanyolországban is kupagyõztest avatnak. Madridban rendezik a Király Kupa négyes döntõjét, ahol a három Euroligás csapat mellett a Girona bizonyíthat. A torna legnagyobb esélyese a Spanyol bajnokságban még veretlen Valencia.

A szombati elõdöntõk alkalmával Valencia-Rivas Ecopolis és Salamanca-Girona párharcokat rendeznek. A versenynaptár érdekessége, hogy kedden a Spanyol bajnokság 24. fordulójában ugyanezen párharcokra került sor. Akkor a Valencia 81-60-ra verte a Rivas Ecopolist, míg a Salamanca 77-71 arányban bizonyult jobbnak a Gironánál. A kérdés, hogy 5 nap alatt változhatnak-e az erõviszonyok. A válasz, valószínûsíthetõen nem.

A veretlen Valencia

Régen rendeztek olyan kupadöntõt Spanyolországban, amikor volt egy ennyire kimagasló esélyes, mint idén a Valencia. Roberto Íñiguez gárdája a Spanyol bajnokságban még veretlen és a szakemberek az Euroliga legnagyobb esélyesének tartják a csapatot, nem véletlenül.

A Valencia idén minden poszton legalább kettõ, de helyenként három klasszist tud bevetni. Ez pedig aranyat ér, fõleg Spanyolországban ahol a versenynaptár sûrûsége szinte a férfi mezõnnyel vetekszik. A kupadöntõs csapatok például 8 nap leforgása alatt 4 tétmérkõzést játszanak. A Valencia a mély keretével eddig úgy tûnik, hogy nagyon könnyedén veszi az akadályokat.

A kétarcú címvédõ

Éppen a Valencia elõdöntõbeli ellenfele a címvédõ Rivas Ecopolis bizonyította tavaly, hogy a bajnoki erõviszonyokból nem szabad kiindulni. Akkor a szakírók nagyon lehúzták a madridiak esélyeit, akik azonban rácáfoltak minden jóslatra. A két veterán klasszisuk Elisa Aguilar és Amaya Valdemoro felszívta magát, így egy hétvége alatt legyõzték a Salamancát, illetve a Valenciát is.

Miguel Mendez a madridiak szakvezetõje ezúttal is abban bízik, hogy egy-egy mérkõzésen bármi megtörténhet. A Rivas mestere a spanyol szövetség honlapjának elismerte, hogy a Valencia jóval több variációs lehetõséggel rendelkezik, de ha a padról érkezik extra teljesítmény, akkor a csapata meglepetést okozhat. Ezt Mendez Vega Gimenótól várja.

A madridiak ellen szól, hogy a bajnokságban egyik Euroligás gárdát sem tudták még legyõzni idén. Amíg a hazai bajnokságban látványosan vergõdik, addig az Euroligában története legjobb szezonját futja a madridi gárda. Helyenként kiváló játékkal, a Gyõrbõl ismert Carson, illetve Anna Cruz fantasztikus egyéni megoldásaival a Bourges-t búcsúztatták a sorozat rájátszásában. Ráadásul úgy, hogy a három mérkõzésbõl csak az elsõn tudott játszani Valdemoro.

Idén tavasszal a Salamanca egyetlen esélye egy trófeára?

A Salamanca felemás helyzetben van, hiszen a váratlan Euroliga búcsú az egész szezont beárnyékolja. Bár a legmerészebb salamancai hívek sem vártak címvédést a legrangosabb európai kupasorozatban, de a nyolcas döntõ a célok között szerepelt.

Lucas Mondelo minden nyilatkozatában igyekszik kedvezõ képet festeni a szezonról. A szakvezetõ szerint messze nem olyan kedvezõtlen a helyzet, mint azt a sajtó beállítja: a tavalyi keret szinte teljes lecserélése után a szezon elején a spanyol és az európai Szuperkupa elhódításával már két trófeát nyertek, ráadásul a bajnokságban és a kupában is van még esély az elsõ helyre.

A Salamancának arra, hogy nagy trófeát szerezzen idén, a kupa kínálja a legnagyobb lehetõséget. Az elõdöntõben a Girona papíron nem okozhat a gondot, a finálé várhatóan a Valencia ellen, annál inkább. Idén a bajnoki címvédõ kétszer is alulmaradt nagy riválisával szemben, õsszel 89-55, februárban pedig 79-56 arányban. A Salamancának továbbra is a legnagyobb problémája, hogy az igazán nagy mérkõzéseken Erika és Bonner kivételével, nincs aki húzza a szekeret.

Az esélytelenek nyugalmával érkezik a Girona

A Girona várhatja legjobb helyzetbõl ezt a kupadöntõ, hiszen egyedüli csapatként nincsenek eredménykényszerben. A legrosszabb ami velük történhet, hogy két vereséget szenvednek. Anna Gaul edzõnõ is arra hívta fel a figyelmet a spanyol szövetség honlapjának nyilatkozva, hogy a csapata nincs ilyen terheléshz hozzászokva, de minden ilyen torna egy új és értékes tapasztalatot jelent, amire építhetnek a jövõben.

A Király Kupa négyes döntõjének programja

Március 10., szombat
12:00 Ros Casares Valencia – Rivas Ecopolis
16:00 Girona FC – Perfumerias Avenida Salamanca

Március 11., vasárnap
11:00 Döntõ
 

Hirdetés