Hirdetés
Archivum

Hétvégén megkezdõdik az õrület az egyetemi bajnokságban:

:

Hirdetés

Közép-európai idõ szerint kedden hajnalban lezárult a „Selection Monday”, azaz a szakemberek megnevezték azokat a csapatokat, akik a konferencia-gyõztesek mellett harcba szállhatnak a Final Four részvételért és természetesen a bajnoki címért. A NCAA Women’s Division I Basketball Championship szombaton veszi kezdetét.

Ahogy arról már beszámoltunk, a konferencia-gyõztesek mellett a szakemberek elõre meghatározott szempontok alapján választották ki a csapatokat, hogy kialakuljon a NCAA Women’s Division I Basketball Championship 64 csapatos mezõnye. Ez a mezõny 4 darab 16 csapatos Regional Tournament-en méri össze az erejét, ahol az együtteseket az eredményeik alapján rangsorolják és a hagyományos rend szerint az elsõ játszik a 16. helyen rangsorolttal, majd így tovább. A négy Regional Tournament gyõztese mérkõzik meg a Final Four-ban a bajnoki címért.

A négy régióban (Des Moines, Frisno, Relaigh, Kingston) az elsõ négy kiemelt a Baylor, a Stanford, a Connecticut és a Notre Dame.

A Des Moines-i régióban az elsõ kiemelt az idei évadban még veretlen Baylor. Az Egyesült Államokban mindenki a 40-0-s mérlegrõl beszél. Jelenleg 34-0-nál tart a Baylor és ha a csapat mind a hat meccsét megnyeri az elõttünk álló hetekben, akkor bajnokok lesznek egy olyan mérleggel, amelyet még senki sem ért el az egyetemi nõi kosárlabdázás történetében.

Ebben a régióban a második számú kiemelt a Tennessee, akiket a korai stádiumban lévõ Alzheimer-kórral küzdõ legendás Pat Summit edzõnõ irányít. A két csapat novemberben már találkozott. Akkor a Tennessee a második félidõ elején még 8 ponttal vezetett, majd érkezett a Baylor ikonja, az idei évad legnagyobb sztárja Brittney Griner (23.3 pont, 9.4 lepattanó) és eldöntötte a rangadót. Griner az elmúlt 10 meccsén kétszer is 40 pont felett szerzett.

„Errõl a hat mérkõzésrõl szól az egész szezon. Mindenki egészséges, mindenki koncentrál a feladatára. Szeretnénk így folytatni a következõ hetekben is. Csak azt sajnálom, hogy egy csoportba kerültünk Pat csapatával. Nagyon tisztelem a munkáját és nehéz mérkõzést játszottunk velük idén.” – fogalmazott Kim Mulkey a Baylor szakvezetõje.

A kingstoni régióban az elsõ számú kiemelt a Connecticut. Geno Auriemma alakulata nyolcadik bajnoki címére hajt, amivel beérnék a Tennesseet. Az UConn gárdájának idén nem megy annyira, már négy vereséget is szenvedtek, de ez az egyetemi kosárlabdázás sajátja. Hiába rendelkeznek évtizedek óta a legerõsebb programmal, nem lehet mindig “világverõ” csapatot összeállítani. Ennek ellenére Auriemma tanítványai odaérhetnek a Final Four-ba, igaz ehhez lesz egy-két szava a régióban második helyen rangsorolt Kentucky és a harmadik helyen rangsorolt Miami alakulatának is. Az UConn szerencséjének mondható, hogy elsõ ránézésre ez tûnik a legkönnyebb régiónak.

A relaigh-i régióban az elsõ helyen rangsorolt csapat a Notre Dame. A tavaly döntõt játszó alakulat a 17 pontot átlagoló és már most óriási sztárként kezelt Skylar Diggins vezérletével menetel. A Notre Dame az idei évadban az UConn gárdájával vívott nagy csatát a Big East konferenciában, az alapszakaszban legyõzték õket, de a döntõben kikaptak tõlük. A két gárda majd a Final Four-ban találkozhat legközelebb. Saját régiójában a Notre Dame hölgykoszorújának a második helyen rangsorolt Maryland és a harmadik helyen rangsorolt Texas A&M lehet a nagy ellenfél. Ha a Texas A&M és a Notre Dame eljut a régiós fináléba, akkor a tavalyi Final Four döntõ ismétlõdhet meg.

A fresno-i régióban a Stanford az elsõ helyen rangsorolt csapat. A rendkívül rutinos edzõnõ Tara VanDerveer alakulata sorozatban negyedszer juthat el a Final Four-ba, de bajnoki címet 20 éve nem tudnak szerezni. A Stanford legnagyobb ellenfele a konferenciájában a Duke lesz, akik ugyan az ACC konferencia tornáján elbuktak a negyeddöntõben, de így is második kiemelést kaptak. A Duke két óriási tehetségre épít Elizabeth Williams és Chelsea Grey személyében.

Az elsõ két kört az elsõ helyen kimelt csapatok otthonában rendezik, majd amikor kialakult minden régióban a legjobb négy mezõnye, akkor költöznek a gárdák Des Moines, Frisno, Relaigh és Kingston városába.

Az elsõ kör küzdelmeire március 17-én és 18-án kerül sor, míg a Final Four-t Denverben április 1. és 3. között rendezik.

A NCAA Women’s Division I Basketball Championship ágrajza

/Az ábra a képre kattintva nagy felbontásban is elérhetõ/

Hirdetés