Hirdetés
Archivum

Hétvégén Orosz Kupa négyes döntõ Kurszkban:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap kerül sor Kurszkban az Orosz Kupa négyes döntõjére. A nagy presztízsû tornán a csapatok légiósok nélkül szerepelnek, de a három Euroliga gárda kerete így is bombaerõs. Mellettük a négyes döntõ negyedik résztvevõje a Szpartak Moszkva.

Sokkal jobb dolog az Orosz Kupával nem történhetett, mint amikor a helyi szövetség bevezette, hogy csak hazai státuszú (orosz vagy honosított) játékosok léphetnek pályára a sorozatban. Sajátos ízt és óriási presztízst kölcsönös ez a helyzet a kupasorozatnak. Ráadásul belekényszeríti abban a sztárcsapatokat, hogy tudatosabban menedzseljék a hazai magot az egész évadban.

Nem véletlen, hogy az UMMC Jekatyerinburgnál a jól ismert Belyakova, Beglova, Vieru, Petrushina négyes mellett fõszereplõk az oroszok legnagyobb reménységei, a már meccseket eldöntõ Maria Vadeeva és Raisa Musina. Nem marad le ettõl a sortól a Natalia Zhedik, Elena Kirillova, Tatiana Vidmer, Anastasia Logunova és Kseniia Levchenko alkotta kurszki orosz mag sem.

Orenburgban pedig éppen a tavalyi évre raktak le stabil hazai alapokat Anastasiya Shilova, Zhosselina Maiga, Ksenia Tikhonenko, Viktoriia Medvedeva és Tatyana Burik köré építve. Õk is egyre jobban belejönnek, már az Euroligában is értékes perceket kapnak. Az Orosz Kupa Final Four negyedik résztvevõje az a Szpartak Moszkva, melynek az akadémiája az orosz korosztályos válogatottak legjobbjait adja. Nem kérdés, hogy a hazai játékosokat nézve ez a négy alakulat a legerõsebb.

Az õszi negyeddöntõkön mindegyik fél könnyedén érvényesítette fölényét. A Jekatyerinburg 99-74-re kiütötte az MBA Moszkvát. Végig vezettek az összecsapáson: Maria Vadeeva 23 pontot, 11 lepattanót, Raisa Musina 22 pontot és 9 lepattanót jegyzett. Dinamo Kurszk 100-53-ra gyõzte le a Szamarát a 26 pontos Elena Kirillova vezetésével. Az Orenburg extra negyedik negyeddel, Kseniia Tikhonenko ponterõs játékával az Inventa Kurszkot múlta felül le 70-58-ra. A Szpartak Moszkva pedig a Kazanynál bizonyult jobbnak 82-71 arányban.

Az elsõ elõdöntõben szombaton 13 órától a házigazda a 2017-es gyõztes Dinamo Kurszk a Nagyezsda Orenburggal csatázik. A múlt heti bajnoki pofon után, amikor a Jekatyerinburg átgázolt a kurszkiakon, óriási szüksége lenne a sikerélményre Lucas Mondelo gárdájának. Hazai pályán csak a címvédés az elfogadható a kurszkiaktól. Ez nem lesz egyszerû feladat. A bajnokságban még úgy-ahogy játszanak az oroszok, de az Euroligában a spanyol szakvezetõ nem ad sok lehetõséget a hazaiaknak. Egyedül Vidmer átlagol 20 perc felett. Mellette még a honosított Prince 18 és Kirillova 10 percet kap meccsenként. A többiek epizódszereplõk, ami megbosszulhatja magát.

Mivel Orenburgban szerényebbek a lehetõségek az utóbbi egy-két évben, jobban bele vannak kényszerítve a hazai mag szerepeltetésébe. Ez kezd kifizetõdni, így meglephetik a házigazdát. Elég csak megnézni, hogy az Euroligában Shilova 25.7 perc alatt elért 8 pontos átlaga mellett Maiga, Fedorenkova, Medvedeva és Tikhonenko is 15 perc felett tölt a pályán. A másik elõdöntõben nincs benne a meglepetés. Maria Vadeeva köré építve a Jekatyerinburg légiósai nélkül is extra. Ráadásul a csapatuk csúcsformában pattogtat az idei szezonban. A Szpartak Moszkva fiataljaitól bravúr lenne egy szorosabb eredmény az elõdöntõben.

A program

December 22., szombat – Elõdöntõk
13:00 Dinamo Kurszk – Nagyezsda Orenburg
16:00 UMMC Jekatyerinburg – Szpartak Moszkva Vidnoje

December 23., vasárnap – Helyosztók
13:00 Bronzmérkõzés
16:00 Döntõ

Hirdetés