Hirdetés
Archivum

Hétvégén rendezik az EEWBL Final Four-t Rigában:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap kerül sor a Kelet-Európai Nõi Kosárlabda Liga (EEWBL) 2018-as négyes döntõjére Rigában. Beharangozó a Final Four küzdelmeihez.

Fotó: facebook.com/EEWBL/

Fotó: facebook.com/EEWBL/

Az EEWBL az idei évadra már egyértelmûen a harmadik számú kupává nõtte ki magát a FIBA két nagy nemzetközi sorozata mellett. A Final Four mezõnyét tekintve nem született meglepetés, a címvédõ Good Angels Kosice, a házigazda TTT Riga, a svéd Udominate Basket és a Dinamo Moszkva küzdhet a trófeáért.

Az elõdöntõben a felsõ ágon az Udominate Basket és a Good Angels Kosice mérkõzik. A kassaiak éppen a héten vívták ki a szlovák bajnoki elõdöntõbe jutást. A keretüket tekintve a legtapasztaltabbak a mezõnyben. Két minõségi amerikai légiósuk van Devereaux Peters és Darxia Morris személyében, akik a jól ismert szlovák válogatott játékosoknak nagy segítséget tudnak nyújtani. Januárban egy rövid szerzõdéssel még Helena Sverrisdottir is visszatért hozzájuk. Azzal azonban, hogy az Európa Kupa negyeddöntõjébe nem jutottak be, az izlandi játékost tavaszra nem marasztalták.

Az Udominate Basket a második Svédországban a nagy riválisuk a Lulea Basket mögött. Ugyanakkor az EEWBL-ben a két csapat párharcát õk nyerték egy egészen drámai küzdelemben a 40 pontos Tiffany Brown vezetésével. Náluk szerepel az elmúlt szezont Gyõrben töltõ Brianna Kiesel, aki március elején egy kellemetlen vállsérülést szenvedett. Van még két amerikai, egy horvát és egy német légiósuk. Illetve az orosz centerük Marina Kuzina (férjezett nevén Bas) sokak számára ismerõs lehet. A hazai mag kevésbé erõs, ennek ellenére egy stabil európai középcsapatot ismertük meg náluk. Az Európa Kupában nem tudtak továbbjutni a csoportkörbõl, ezzel az F4 szerepléssel azonban sokat javítottak a nemzetközi szezonjuk megítélésén.

A másik ágon a TTT Riga és a Dinamo Moszkva szerepel. A rigaiak hullámzó szezont futnak, mely során veretlenül nyerték az Európa Kupa csoportjukat. Ezt követõen azonban a rájátszás második körében a Mersin kiverte õket. Ez számukra azért nagy érvágás, mert hazájuk bajnokságából toronymagasan kiemelkednek és ezzel a korai kieséssel minõségi meccsek lehetõségét veszítették el. A legnagyobb sztárjuk Gunta Basko, aki a hazai Eb-rendezés egyik arca is. Több olyan lett játékost találunk a keretükben, akiket majd a Világbajnokságon is láthatunk. Magyar kötõdés pedig, hogy a hazánkban két évet töltõ Azania Stewart a kezdõ centerük.

A rigaiak egyértelmûen esélyesek a Dinamo Moszkva ellen, mely idén nem tudott minõségi keretet összerakni. A nagy múltú klub gyenge szezont teljesít Oroszországban, 6 gyõzelemmel és 12 vereséggel mindössze a 10. helyen állnak a tabellán. Gyakorlatilag sikerélményük csak az EEWBL-bõl van, melynek meccseit viszont végig nagyon komolyan vették. Fiatal orosz keretüket két kevésbé ismert amerikai játékos, Lindsey Wilson és Kelsey Lang egészíti ki.

A Final Four programja magyar idõ szerint

Március 17., szombat – elõdöntõk
13:30 Udominate Basket – Good Angels Kosice
16:00 TTT Riga – Dinamo Moszkva

Március 18., vasárnap
11:30 Bronzmérkõzés
14:00 Döntõ

Fotó: facebook.com/EEWBL/

Hirdetés