Hirdetés
Utánpótlás

Hétvégén Spanyolországban szerepel az U20-as válogatott:

:

Fotó: Török Zsófia

Hirdetés

Péntektől vasárnapig Spanyolországban Viveiro városában szerepel felkészülési tornán az U20-as válogatott. A soproni kontinenstornára készülő csapatunk riválisai a házigazda U20-as és U23-as csapata, illetve Hollandia lesznek.

A magyar válogatott június 6-án kezdte a munkát. Ekkor Cziczás László szövetségi kapitánnyal készítettünk egy átfogó beszélgetést. Válogatottunk múlt héten Szlovákia ellen vívta első felkészülési mérkőzéseit. Ezt követően az első két hét tapasztalatairól Laczka Miklós másodedző adott értékelést.

A mieink 14 fős kerettel keltek útra csütörtökön Spanyolországba. Az utazó keretet Boros Júlia, Dombai Réka, Dúl Terka, Horváth Dóra, Keita Aya, Krasovec Lili, Madár Eszter, Rakita Lili, Rozmán Lilla, Salamon Zsófia, Sitku Zsuzsanna, Szerencsés Tamara, Telegdy Zsófia és Vincze Nikolett alkotja.

Az ellenfelek közül Hollandia olyan szempontból mindenképpen kiemelést érdemel, hogy csoportrivális lesz Sopronban. Nyáron velük tehát téthelyzetben is megmérkőznek a magyar lányok. A hollandok felkészüléséről, keretéről viszonylag kevés információ áll rendelkezésre. Nekik nemzetközi szinten két nyár maradt ki, mivel tavaly kihagyták az Európa-bajnokságot helyettesítő FIBA Youth European Challenger-tornákat. Ezen a spanyolországi eseményen így már egy reálisabb képet kaphatunk a játékerejükről.

A szövetségük honlapjának tájékoztatása szerint május 24-én kezdték a felkészülést. Ők egy hónap közös munka után lépnek majd pályára. A  hosszabb összetartás olyan nemzeteknél, ahol a Covid miatt óriási leállások voltak az utánpótlásban, teljesen érthető. Hollandiát lebecsülni nem szabad. Az utolsó öt U20-as Európa-bajnokságot tekintve kétszer szereztek bronzérmet, de még a szerényebb játékerőt képviselő csapataik is rendre ki tudták vívni az A-divízióban maradást két 13. és egy 9. helyezést elérve. Bár kicsi a merítésük, de rengeteget fejlődött a szakmai programjuk.

A spanyol U20-as válogatott legkorábban a keresztjáték második fordulójában (az 1-8. vagy a 9-16. helyért) lehet rivális Sopronban. A korosztály nyolcszoros Európa-bajnoka, rájuk minden esetben úgy kell tekinteni, hogy az adott torna meghatározó együttese lehetnek. A jelenlegi keretükből a valenciai különítmény (Claudia Contell, Noa Djiu, Elba Garfella) lehet az ismertebb az olvasóinknak. Közülük is Claudia Contell, aki 21 bajnoki és 11 Európa Kupa összecsapáson lépett pályára a Valencia színeiben. Őt egyébként tavaly Debrecenben az U19-es világbajnokságon is láthattuk remekelni. Akkor a spanyolok a 7. helyet szerezték meg, de ebből egy olyan hosszú leállás után, mint amelyben a tavalyi seregszemlét rendezték, messzemenő következtetést nem szabad levonni. A debreceni tornán Elena Buenavida érte el a legjobb teljesítmény-index átlagot és neki idén nyáron is vezérnek kell lennie.

A spanyolok U23-as válogatottja elleni mérkőzés olyan szempontból biztosan tanulságos lesz, hogy egy nagyobb meccsrutinnal rendelkező rivális ellen próbálhatják ki magukat a lányok. A keretben helyet kapnak a tavalyi soproni FIBA Challenger-torna legjobb spanyol játékosai, tehát Helena Pueyo és Nerea Hermosa. Ugyanakkor ez a program mindig esélyt kínál arra a szakembereknek, hogy a tengerentúlon tanulókat felmérjék, illetve megnézzék az élvonalban is több lehetőséget kapó feltörekvő játékosokat, mint például Lorena Segura (Valencia) vagy Julia Soler (Cadi La Seu).

A magyar válogatott programja

Július 24., péntek

18:00 Magyarország – Hollandia

Július 25., szombat

18:00 Spanyolország U23 – Magyarország

Július 26., vasárnap

20:30 Spanyolország U20 – Magyarország

A mérkőzések élőképes közvetítései a Spanyolország Kosárlabda Szövetség (FEB) videós portálján IDE KATTINTVA egy rövid regisztrációt követően megtekinthetőek.

Hirdetés