Hirdetés
Archivum

Hétvégén U18-as 3×3-as Eb-selejtezõ Szolnokon – nagyinterjú Földi Attilával:

:

Hirdetés

A hétvégén Szolnokon 3×3-as U18-as Eb-selejtezõre kerül sor. A magyar válogatott azért lép pályára, hogy kivívja a jogot a szeptember 6. és 8. között Tbilisziben megrendezésre kerülõ kontinenstornára. Földi Attila szövetségi kapitánnyal készítettünk egy hosszú beszélgetést.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott június elején Ulánbátorban szerepelt Világbajnokságon. Azóta sûrû edzésmunkával telt az elmúlt idõszak.

„A Világbajnokság után júniusban egy találkozásunk volt, azzal a céllal, hogy ne essünk ki a ritmusból. A hónap többi részét utána meghagytuk pihenõnek. Ahogy eredetileg is terveztük, július volt az az idõszak, amit intenzívebben és alaposabban végig csináltunk. A hónap nagy részében együtt voltunk, de ezt már elõre a naptár szerint is tudni lehetett, hogy ez lesz a leghosszabb szakasza a felkészülésnek. Ezt szépen is teljesítették a lányok. Minden a tervek szerint haladt és felkészültünk a hétvégi selejtezõre.” – mondta Földi Attila beszélgetésünk elején.

A szövetségi kapitányt a válogatott keretérõl is kérdeztük, mely kiegészült a Világbajnoksághoz képest.

„A bõ keretet tízen alkotják. A Világbajnokság elõtt nyolcan voltunk, de most csatlakozott Révész Luca. Õ eredetileg is benne lett volna a bõ keretben, tavasszal azonban sérüléssel bajlódott. Vele lettünk kilencen, majd csatlakozott még Tamás Jázmin. Õt szerettem volna megnézni, mert szerkezeteben alacsonyabbak vagyunk és Jázmin egy magasabb lány. Úgy mentünk neki a júliusi felkészülésnek, hogy elfogultság nélkül nulláról indult minden játékos és az a legjobb négyes fogja alkotni a szolnoki csapatot, akik a legjobban teljesítenek. Ennek ellenére nem sokban változott a keret a Világbajnoksághoz képest. Dénes Anna, Szerencsés Tamara és a csapatkapitány Varga Eszter maradt. Schlégl Odett helyére pedig Révész Luca került.” – összegzett a szakvezetõ.

Negyedik alkalommal rendez Szolnok U18-as 3×3-as Eb-selejtezõt, de most elõször vesz részt úgy leány válogatottunk, hogy alanyi jogon nem résztvevõje a szeptemberi kontinenstornának. Azaz óriási a tétje a hétvégi erõfelmérõnek. Ennek megfelelõen pedig a felkészülés is másként alakult.

„Teljesen más így készülni, ráadásul a szabályok változása miatt rosszabb, mint bármikor, hiszen kevesebb kijutó lesz. Eddig négy csapat jutott ki a selejtezõrõl, most mindegyik tornáról csak kettõ-kettõ. Az Európa-bajnokság kapcsán is bevezették azt a pontrendszert, mint a világbajnoki kvalifikációban. Van öt csapat, amelyik a Világranglista pontjai alapján automatikusan ott van és hozzájuk csatlakozik még a házigazda. Ez hat csapat, melyhez érkezik a három selejtezõtorna elsõ két helyezettje. Még kevesebb tehát a hibázási lehetõség.” – kezdte helyzetértékelését Földi Attila, majd így folytatta:

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

„Az elmúlt években mindig azt csináltam, hogy a bõ keretbõl nem a nagyversenyen szereplõ négyes játszotta le a selejtezõt. Ezzel az volt a cél, hogy az Õ munkájukat is díjazzuk egy nemzetközi szerepléssel. Egy alkalmat leszámítva mindig sikerült a pályán is kivívni a továbbjutást. Most teljesen más a helyzet. A rendelkezésre álló keretbõl a legjobb négyessel megyünk és úgy is készültünk végig, mintha ez lenne a fõ verseny. Természetesen, ha nem jutunk ki, akkor fõ verseny nem is lesz. Az eddigiekben a selejtezõkön lehetett lazábbnak lenni, ezt természetesen nem az edzésmunkára értem. Hanem arra, hogy nyilván ott volt a lányok fejében, ha kikapunk nincs tragédia. Teljesen más úgy játszani, ha veszítünk, akkor nem megyünk az Eb-re. Ez nagyobb nyomás és a felkészülésben is más helyzetet teremt.”

Földi Attilát arról kérdeztük, hogy miben látja a legnagyobb eltérést a korábbiakhoz képest a felkészülésben. „A formaidõzítésben a legnagyobb a különbség. Korábban nem itt kellett kicsúcsosodnia, most egyértelmûen itt kell a legjobbnak lenni. Ezt pedig megpróbáljuk majd az Eb-re kitolni, ha kijutunk. Augusztusban ugyanis megint nem lesz már idõ hosszabb összetartásra, mert a klubcsapatokban kezdõdik a munka.” – válaszolta felvétésünkre a szövetségi kapitány, aki nem titkolta: jobb játékot vár, mint a Világbajnokságon.

„Többet várok, mint a Vb-n. Egyszerû erre a magyarázat, júliusban kétszer annyit dolgoztunk, mint azt megelõzõen összesen. A VB mindig ilyen kényes pillanatban jön június legelején. Elõtte áprilisban, májusban klubkötelezettségek vannak, iskolába jár mindenki. Bonyolult dolog a VB-re való felkészülés, mivel kevés idõ áll rendelkezésre. Most viszont volt idõnk. Ott nagyon ráment játékuk az 1-1-re. Ez természetesen most is az alapja lesz a játéknak, de több tudatosságot szeretnék látni. Több figuránk, több alapjátékunk van. Többet próbálunk mozogni labda nélkül, amit gyengén csináltunk a Világbajnokságon. Ezekre alapozva jobb játékot szeretnék látni Szolnokon.”

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés