Hirdetés
Archivum

Hiányzói ellenére bravúrgyõzelemmel indított a WNBA címvédõje:

:

Hirdetés

Sue Bird, Breanna Stewart és vezetõedzõje Dan Hughes nélkül bravúrgyõzelemmel indított a Seattle Storm. Szombaton este egy remek hangulatú összecsapáson 77-68-ra múlták felül a Phoenix Mercury-t, ahol Yvonne Turner és Briann January is kezdõként kapott lehetõséget.

 

Telt ház, 8500 nézõ köszöntötte vastapssal ideiglenes otthonában, Everett-ben az Angel of the Winds Arénában a Seattle Storm-ot. Országos televíziós közvetítés mellett a WNBA címvédõje az összecsapást megelõzõen kapta meg a 2018-as bajnoki címért járó gyûrûket és felvonták a csapat sikerének emléket állító zászlót is. Példátlan balszerencse-sorozat sújtotta a holtszezonban a seattle-i gárdát Dan Hughes vezetõedzõ betegségével és két legnagyobb sztárja, Sue Bird, illetve Breanna Stewart sérülésével.

Az elõzmények ismeretében az ünnepi találkozón még Diana Taurasi nélkül is a Phoenix Mercury tûnt favoritnak. Magyar szemmel örülhettünk annak, hogy a válogatottunk honosítottja Yvonne Turner a kezdõben kapott helyet, ahogy a Sopronba érkezõ Briann January is. Turner már rögtön a mérkõzés elején triplával köszönt be és sokáig úgy nézett ki, hogy a Mercury kézben tartja az összecsapást. 10 perc játékot követõen 23-16-ra mentek.

  

A második negyedben 29-19-nél a 10 pontot is elérte a differencia a felek között. Innen azonban 13-1-es futással 32-30-ra fordított a Storm. Ezen nagy szériájuk pedig az egész meccs további menetét meghatározta. Mintha a házigazdánál átfordult volna valami és maguk is elhitték, hogy bizony lehet esélyük ezen a napon.

A félidõig már nem alakult ki különbség az óriásit küzdõ gárdák között, az eredményjelzõn 32-32 állt. A hazaiaknál Natasha Howard 9, Crystal Langhorne és Jordin Canada 6-6 pontnál járt. A másik oldalon pedig Essence Carson és DeWanna Bonner jutott 7-7 egységig. A még épülõben lévõ csapatok érezhetõen idegesen játszottak, amit jól mutat a 9, illetve a 10 eladott labda. Ettõl függetlenül egy magas hõfokú, nagy iramú rangadót követhettünk.

A harmadik negyed elsõ találatát még Brittney Griner szerezte, de innen az egyre felszabadultabb és ezzel együtt pontosabb Storm került fölénybe. A legnagyobb differenciát 56-42-nál jegyezhettük fel. A harmadik negyed hõsei Howard és Loyd voltak. Ketten együtt 15 pontot, közte három triplát jegyeztek. A Mercury-t Bonner villanásai tartották életben. Ugyanakkor a vendégek szerezték az utolsó hat pontot, amivel 56-48-ra felzárkóztak. Ezzel pedig nyílttá tették az összecsapást.

A rendkívül élvezetes találkozón a záró szakaszra is lendületben maradt a Mercury. Bonner triplájával 58-57-re felzárkóztak. Innen azonban a szinte extázisban játszó Storm tudott újítani és a közönség biztatása közepette fokozatosan ismét elléptek. Amikor Jordin Canada két bravúros duplája célt ért, 74-61-re elléptek és ezzel el is dõlt a gyõztes kiléte.

Az utolsó két percben a Mercury-nak nem volt visszaút. A címvédõ 77-68-as sikerrel indította az évadot. A 21 ponttal, 16 lepattanóval karriercsúcsot jelentõ dupla-duplát szállító Natasha Howard vezetésével a Seattle Storm szép sikert ünnepelhetett. A Mercury-nál hiába DeWanna Bonner 31 és Brittney Griner 18 pontja, döntõ pillanatokban sokat hibáztak. Yvonne Turner 28 és fél perc alatt 5 ponttal, 4 gólpasszal zárt. Briann January 34 perc alatt 4 pontot és 6 szerzett labdát ért el.

Eredmény

Phoenix Mercury – Seattle Storm 68-77 (23-16, 9-16, 16-24, 20-21)

Statisztika

Hirdetés