Hirdetés
Utánpótlás

Hinni kell a munkában – visszatekintés az X. U16-os Leány Bajnokok Tornájára:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

November 10. és 16. között került sor az X. U16-os Leány Bajnokok Tornájára. A Soproni Darazsak Sportakadémia csapata a negyedik helyet szerezte meg a hasznos erőfelmérőn.

A Bajnokok Tornáján a sportakadémia a szintén résztvevő U16-os nemzeti csapatunk keretébe két játékost delegált.

„Csaplár-Nagy Lara és Varga Boglárka az U16-os válogatottban kapott lehetőséget. 13 fős kerettel vettünk részt a tornán, melyben megközelítőleg azonos arányban oszlottak el a 2008-as és a 2009-es születésű játékosok. A torna végén ketten kaptak különdíjat. Szlávik Bianka bekerült az All-Star ötösbe, amit a Bajnokok Tornáján a résztvevő együttesek edzői szavaznak meg. A csapat legjobbjának járó díjat pedig a végig nagyot küzdő Ábrahám Eszter kapta. Ez erőt adhat a lányoknak a továbbiakban.” – mutatta be a csapat összeállítását Seres Éva vezetőedző.

A Soproni Darazsak Sportakadémia együttese két győzelemmel és három vereséggel végzett a negyedik helyen. Legyőzték a Trisztet és a Rijekát, míg két alkalommal alulmaradtak a Prágával szemben, illetve az elődöntőben a kiemelt spanyol állami akadémia a Segle XXI csapatától kaptak ki.

„A könnyebb csoportból jutottunk be a négy közé. A Triesztből két-három kulcsjátékos hiányzott, a Rijeka pedig fiatalabb kerettel érkezett a tornára. Fogalmazhatok úgy, hogy ellenük kötelező volt a győzelem. Emellett a Prágával találkoztunk a négyesünkben, akiktől vereséget szenvedtünk, így csoportmásodikként léptünk az elődöntőbe. Kettősség van bennem, mert a torna csapatrangsorát nézve nem rossz eredmény a négy közé jutás, de a mutatott játékkal nem vagyok elégedett.” – hangsúlyozta Seres Éva, majd hozzátette:

„Az erősebb ellenfelek ellen – gondolok itt a Prágára és a Segle XXI csapatára – bátortalanul kezdtünk. Felkészítettük a játékosokat, hogy milyen kvalitású ellenfelek várnak rájuk. Kilókban és centikben is elmaradtunk tőlük, amit küzdéssel és gyorsasággal igyekeztünk ellensúlyozni. A mérkőzések elején azonban ezt nem sikerült megtenni és gyakorlatilag az első negyedben eldőlt mindhárom találkozó. Kellett egy félidő, illetve egy félidei megbeszélés, hogy változtatni tudjunk. Az erősebb gárdák ellen így összességében csak momentumaink voltak, nem tudtunk felnőni a feladathoz.”

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Bár maradt hiányérzet a stábban, de a Bajnokok Tornájának éppen az a feladata, hogy ezek a hiányosságok a felszínre jöjjenek. A játékosok a komfortzónájukat elhagyva speciális versenyhelyzetben más nemzetek képviselőivel küzdhetnek, így jobban megmutatkoznak a fejlődési pontok is.

„Több dolgot kipróbáltunk védekezésben és támadásban. Ezek azonban nem minden esetben működtek, de az fontos, hogy ilyen szintű ellenfelekkel mérkőzve szembesültünk ezzel. A játékosok más kosárlabda kultúrával is találkozhattak, megtapasztalhatták, hogy ezek a csapatok hol tartanak, mit tudnak és bízom benne, hogy a megszerzett tapasztalatokat tudják hasznosítani. A záró megbeszélésen elmondtuk a lányoknak, hogy milyen változtatásokra van szükség az edzéseken, hogy előrébb léphessünk.” – mondta a vezetőedző, aki a legfontosabb tapasztalatait így foglalta össze:

„A bajnokság eddigi szakaszában veretlenek vagyunk, vasárnap a Vasas csapatát is legyőztük. A felsőházi csoportunkban is vegyes az összkép a riválisok játékerejét tekintve, de nekünk elsősorban saját magunkkal kell foglalkozni. A Bajnokok Tornájának tapasztalatai alapján sok mindenhez vissza kell nyúlni, többet gyakorolni, hogy rögzüljenek. Gondolok itt támadásban a helyezkedésre, egy-egy megoldásokra, gyorsabb játékot várok el a csapattól, amit ellenfeleinktől saját bőrünkön is éreztünk. Ezen felül sok hibát vétettünk csapatvédekezésben és egy-egy védésben is szeretnénk előrébb lépni. Természetesen a repertoár szélesítésére is törekszünk, például elkezdtünk foglalkozni a zónával. Ebben a korosztályban még nem ezt tartom az elsődlegesnek, de meg kell tanítani a szezon során.”

A múlt heti tapasztalatok ismét megmutatták, hogy rengeteg feladat áll még a sportakadémia növendékei előtt, de minden adott a fejlődéshez.

„Egy szót tudok mondani: munka! Szorgalmas, alázatos játékosaink vannak, akik érzik és tudják, hogy miben kell fejlődni. Hinni kell a munkában.” – összegzett Seres Éva.

Hirdetés