Hirdetés
Archivum

Hírek Oroszországból:

:

Hirdetés

Oroszországban szombaton az Orenburg és a Szpartak Moszkva is kedvezõtlen híreket kapott.

A FIBA sport döntõszéke (Basketball Arbitral Tribunal) elmarasztalta az Orenburg együttesét, így az orosz klub 45 ezer dollárt kénytelen fizetni a tavaly februárban elküldött légiósának, Shameka Christonnak. Az orosz csapat azért bontott szerzõdést az amerikai klasszissal, mert a játékos nem volt megfelelõ formában, sok mérkõzést kihagyott sérülés, illetve betegség miatt és nem végzett megfelelõ edzésmunkát.

Az oroszok nem voltak kibékülve Christon magatartásával. Az ítéletrõl szóló jegyzõkönyv szerint a klub FIBA illetékeseinek megküldött indoklásában példaként megemlítette: többször is jelezték a játékosnak, hogy az orenburgi télhez megfelelõ módon öltözködjön, de ezt nem tartotta be és rendszeresen megfázással küzdött.

A FIBA ítélete szerint a fentebb felsorolt okok nem adták alapját a szerzõdésbontásnak, így az orosz klubnak a játékos 180 ezer dolláros szerzõdésébõl a tavaszra bent maradt 60 ezer dollárt is ki kell fizetnie. Ugyanakkor a FIBA figyelembe vette, hogy a tengerentúli kosaras és a klub kontraktusa szerint formahanyatlás esetén 25%-al csökkenthetõ volt Christon bére, így 60 ezer dollár helyett 45 ezer dollárt kell ténylegesen kifizetnie az Orenburgnak. Emellett az eljárás költségeinek 75%-a is az orosz klubot terhelik.

A Szpartak Moszkva sem kapott kedvezõbb híreket. Még a Taranto elleni Euroliga mérkõzésen sántikált le a pályáról hatalmas fájdalmak közepette Jelena Milovanovic. A szerb játékosnak az orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy eltörött a lábközépcsontja, így minimum két hónap kihagyás vár rá. Milovanovic lába két hétig gipszben lesz és ezt követõen lehet biztosabbat tudni a visszatérésérõl. A kérdés a szerb klasszis esetében, hogy az Euroliga nyolcas döntõjére és az Orosz bajnokság végjátékára a csapata rendelkezésére állhat-e.

Hirdetés