Hirdetés
Európa

Hírösszefoglaló a FIBA eseményekről:

:

Hirdetés

A hétfői olimpiai bejelentés után a kosárlabda társadalom szerte a kontinensen a FIBA döntéshozóira irányította a figyelmét. Az ötkarikás játékok egy évvel való elhalasztásával teljesen új helyzet alakult ki a sportágban, ami átírhatja a 2021-es versenynaptárat minden szinten. Ráadásul még a 2020-as események is nyitottak. Nézzük, hogy kedden milyen bejelentések, sajtóhírek láttak napvilágot.

A keddi nap hírösszefoglalóját a FIBA közleményével kell kezdeni. Hosszú idő után hivatalos formában is megszólalt a nemzetközi szövetség a 3×3-as szakággal kapcsolatban. Ez elsősorban a férfiak versenyrendszerét érinti. Több 3×3 World Tour Masters (Doha, Manila, Chengdu, Mexikó, Utsunomiya) elhalasztásra került a szezon második felére.

Ami számunkra érdekes lehet, hogy a manilai World Tour seregszemlét augusztus 15-16-ra illesztették. Ez az mutatja, hogy a döntéshozók augusztus közepét olyan céldátumnak tekintik, amikor valamilyen formában folytatható a szezon. Reméljük, hogy valóban így lesz.

A 3×3-as olimpiai selejtezőre is kitér a közlemény. Továbbra is azt hangsúlyozva, hogy a FIBA szoros párbeszédet folytat a NOB illetékeseivel, hogy megtalálja a tornák “legjobb időpontját.”

A 2021-es Európa-bajnoksággal kapcsolatban a brit mvp247.com portál jelentkezett új információval. Forrásaik is megerősítették a FIBA-tól, hogy mindkét 2021-es kosaras kontinenstornának az időpontját át kell gondolni az olimpiai döntés miatt. A női kontinenstorna 2021-es kiírásáról a lap azt írja, hogy a halasztás és a törlés is az asztalon van.

Mérlegelik, hogy egy évvel tolnák el az eseményt, mert a felnőtteket tekintve 2022 nyara üres. Ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, hogy azon év szeptember végén és október elején Ausztráliában világbajnokság lesz. Azt megelőzően februárban rendeznék a selejtezőtornát, amire a 2021-es kontinenstorna kvalifikálna Európából. Tehát, ha 2022 nyarán lenne az Európa-bajnokság, akkor a VB-kvalifikációt is újra kellene gondolni.

Döntött a FIBA arról, hogy a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája 2019/2020-as szezonját egy nyolcas döntő keretében zárják le 2020. szeptember 30. és október 4. között. Nem nehéz ezt a döntést párhuzamba állítani a női kosárlabda Euroligával, ahol szintén a legjobb nyolc között jártak a csapatok és mindössze két negyeddöntő mérkőzést rendeztek meg a versenyrendszerek felfüggesztése előtt.

A legrangosabb európai női kupasorozat kapcsán is kínálná magát a megoldás egy őszi zárásra, akár szintén egy nyolcas döntő keretében. 2012 és 2014 között már volt a sorozatban Final Eight, tehát ez nem egy példa nélküli formátum. Arról nem beszélve, hogy a címvédő UMMC Jekatyerinburg klubmenedzsere Maxim Ryabkov is pedzegette már ezt az opciót. 

Hirdetés