Hirdetés
Magyarország

“Hölgyeim és uraim, a RátgébAir megkezdi szédítő szárnyalását!”:

:

Fotó: Németh József / Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Hirdetés

Két napra Pécsre költözött a kosárlabdasport szellemi elitje. Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója három hónapos megfeszített munkával és megannyi munkatársa odaadó erőfeszítésével tető alá hozta az Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban nevű I. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciát, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ égisze alatt.

Az index.hu szerkesztője részletes anyagot készített a Pécsett történtekről. Gáll András arról is beszámolt az olvasóknak, hogy “a konferencián a kosárlabdasport beharangozott szaktekintélyek olyan legendás nevek voltak, akiknek a fellépését nehezen tudja elképzelni, még inkább elhinni az ember.”

A fellépők között volt például Geno Auriemma is, a Connecticut University női csapatának atyamestere – az Itáliából elszármazott edzőfejedelmet – aki az ősszel a 37. idényét kezdte meg a UConn Huskies élén. 11 NCAA-bajnoki címe mellett 2012-ben és 2016-ban az Egyesült Államok válogatottjának szövetségi kapitányaként olimpiai aranyéremre, 2010-ben és 2014-ben világbajnoki diadalra vezette együttesét. Amiért viszont jelenleg különösképpen aktuális volt a szereplése, az az a körülmény, hogy a magyar női kosárlabdázás legnagyobb reménységének, Juhász Dorkának – aki történetesen a Rátgéber Akadémia növendéke – az edzője Torrs városában, a UConn Huskies-nél.

Mellette tartott előadást természetesen Sonja Vasic is, akiről szintén nem szabad megfeledkezni, hiszen minden idők egyik legnagyszerűbb európai kosárlabdázójáról van szó.

Fotó: Németh József / Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Az index szerkesztője elmondása alapján ezután következett az igazság pillanata, és szép sorjában elhangzottak a megnyitó beszédek. Szalay Ferencé, az MKOSZ elnökéé, aki büszkén említette, hogy 110 éve van kosárlabda Magyarországon, és idén ünnepli a szövetség önállósulásának 80. évfordulóját. Sokkolta a hallgatóságot a számadat – 2010-ben 24 ezren kosárlabdáztak hazánkban, manapság már hatvanezerrel többen. Majd következett Rátgéber László, mint házigazda, aki rámutatott, hogy manapság a kosárlabdaedző munkaköri meghatározása már nem kosárlabdaedző, hanem az “edzéstechnológiák menedzsere”, ahogy ő fogalmazott. Azokhoz az időkhöz képest, amikor 1993-ban a szakember megjelent Pécsett, és csupán egyetlen munkatársa volt a Lauber Dezső Sportcsarnokban, manapság már egy kisebb hadsereg dolgozik a kezei alatt. A másodedzőtől kezdve az erőnléti és a mentáltrénerek át, a dietetikuson és az alvásszakértőn keresztül a különböző videóelemzőkig.

Manapság, amikor az NBA-ben és az Euroligában közel száz, vagy még annál is több mérkőzést játszanak le egy idényben, az a csapat ér célba elsőnek, amelynek a játékosai gyorsabban regenerálódnak és pihenik ki magukat!

– szögezte le a mester, Rátgéber László, majd Gáll András szerkesztő szavaival élve “elkezdődött a sztárparádé”. Geno Auriemma zoomon jelentkezett be az Egyesült Államokból, és többek között rámutatott az európai és az amerikai női kosarasok közötti alapvető különbségre, majd szót ejtett pécsi játékosáról, a UConn csapatában első idényét töltő Juhász Dorkáról is.

Tizennyolc éves korukig az európaiak a képzettebbek, mivel kevesebbet játszanak és rengeteget edzenek – hangsúlyozta. – Ám amikor az amerikaiak bekerülnek a főiskolára, fordul a kocka. A kemény és célirányos edzések hatására lekörözik az európaiakat, és amikor 22 évesen diplomáznak, már ők a jobbak.

Dorka a legképzettebb játékosom – állította.– Hogy mégis gondjai akadnak a beilleszkedéssel, az csupán arra vezethető vissza, hogy a túlzott bizonyítási kényszer hatására elsieti, elkapkodja a dobásait, pedig ha nyugodtabban, megfontoltabban kosarazna, már most húzóemberünk lehetne.

A I. Nemzetközi Kosárlabda Konferenciáról készített anyagot Gáll András szerkesztette az index.hu oldalának, a teljes cikk pedig IDE KATTINTVA olvasható.

Fotó: Németh József / Nemzeti Kosárlabda Akadémia

 

Hirdetés