Hirdetés
Európa

Honosított játékos is lesz a német keretben, ahol a 3×3-as válogatottak sorsa még kérdéses:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

FranciaországSzerbia, Spanyolország és Belgium után ezúttal Németországgal ismerkedhetünk meg a párizsi olimpiára készülő európai válogatottakat bemutató sorozatunkban. Nézzük, hogy a 3×3-as szakágban is sikeresen kvalifikáló nemzet, mely 2026-ban a világbajnokság házigazdája is lesz, milyen várakozással kezdi meg a felkészülést.

A németek pénteken állnak munkába. Lisa Thomaidis szövetségi kapitány 15 fős keretet hirdetett, melyből az összetartás elején a három WNBA játékos (Leonie Fiebich, illetve Nyara és Satou Sabally) kezdetben még hiányozni fog.

Mint ismert, a németek februárban a brazíliai selejtezőről kvalifikáltak a párizsi ötkarikás játékokra. Tették mindezt egészen drámai küzdelemben és vezéráldozattal. Szerbiát és Brazíliát verték, míg Ausztráliától kikaptak. A brazilok elleni végletekig kiélezett sorsdöntő meccsen Satou Sabally sérült vállal játszott. Azóta műteni kellett és a WNBA szezon első felét kihagyni kényszerül. Vélhetően csak az olimpia után lép pályára a Dallas Wings színeiben.

A debreceni 3×3-as olimpiai selejtező óta még egy kérdés volt a németeknél. Nevezetesen az, hogy Svenja Brunckhorst és Sonja Greinacher melyik szakágban szerepel majd. Ők a brazíliai olimpiai selejtezőn 5:5-ben és Debrecenben 3×3-ban is pályán vívták ki az olimpiai szereplés jogát. A nevük olvasható az 5:5 gárda bő keretében, de a német szövetség közleménye szerint később születik végleges döntés arról, hogy melyik szakágban láthatjuk őket. Rendhagyó helyzetben rendhagyó kommunikáció.

Az is eldőlt, hogy a német csapatban lesz honosított játékos. A Basket Landes csapatával Euroligázó amerikai-német irányító Alexis Peterson került a keretbe. A 29 éves 165 cm magas karmester az Euroligában 12 meccsen 11.8 pontot, 2.7 lepattanót és 3.9 gólpasszt átlagolt.

A felkészülési meccsek sorát a németek Finnországban kezdik, ahol két alkalommal lépnek pályára. Ezt követően utaznak Lengyelországba. Játszanak hazai közönség előtt is, egészen pontosan Berlinben, ahol kettős rangadóra kerül sor a világbajnoki címvédő férfi válogatottjukkal. A női csapat ellenfele ezen a speciális estén Nigéria lesz. Zárásul pedig Londonban lépnek pályára, ahol a házigazda britek és USA a lekötött partnereik.

A német válogatott bő kerete: Romy Bär, Marie Berthold, Emily Bessoir, Svenja Brunckhorst, Jennifer Crowder, Luisa Geiselsöder, Sonja Greinacher, Alina Hartmann, Alexis Peterson, Sarah Polleros, Lina Sontag, Theresa Simon, Alexandra Wilke, Laura Zolper, Leonie Fiebich, Nyara Sabally, Satou Sabally.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés