Hirdetés
Archivum

Horti Dóra játékosportré az M4 Sporton:

:

Hirdetés

Az M4 Sport közölt egy hosszú interjút a válogatottba négy év után visszatérõ Horti Dórával. A ZTE NKK centere több érdekes kérdést is érintett. Az alábbiakban ebbõl szemezgettünk.

A beszélgetés elején Horti Dóra a 2015-ös hazai rendezésû Európa-bajnokságra tekintett vissza: “Az egy nagyon rosszul sikerült Európa-bajnokság volt számomra is és úgy érzem, hogy a csapat sem azt hozta, amit szerettünk volna. Egy hazai rendezésû Eb-t szerettünk volna jobb eredménnyel zárni és ez nem jött össze. Én nagyon elkeseredtem. Klubszinten Miskolcon folytattam, ahol megsérültem. A válogatottban ez a négyéves kihagyás nagyon hosszú, de utána jött Székely Norbert személye. Mi már nagyon régóta ismerjük egymást és többnyire mindig jó volt együtt dolgozni. Ennek ellenére elsõre nem gondoltam, hogy el fogok jönni a kislányom miatt. Hosszú az edzõtábor és a felkészülés.” – fogalmazott a kiváló center, aki hangsúlyozta: elsõsorban a rutinjával tud majd segíteni a társaknak.

“Én követtem az elmúlt két évben ezt a válogatottat és tetszett a csapat, szimpatikusak voltak a csajok. Úgy gondoltam, hogy tudok hozni egy kis pluszt, egy kis tapasztalatot. Norbival sikerült úgy megbeszélni a dolgokat, hogy eljöjjek. Nem tudom, hogy pontosan hányszor voltam válogatott, de sokszor. Õ sem szerette volna, hogy egy ilyen rossz emlékkel fejezõdjön be a válogatott pályafutásom. Ezt én sem szerettem volna. Ez is egy olyan érv volt, ami döntött.”

Immár édesanyaként tért vissza a válogatottba Horti Dóra, akinek a gyermek érkezése megváltoztatta az életritmusát. A jelenlegi az elsõ hosszabb idõszak, amikor távol van kislányától.

“Borzasztóan hiányzik, de a nagyszüleivel van és tudom, hogy nagyon jó helyen van. Meglátjuk, hogy ez hosszú távon hogy fog mûködni. Úgy gondolom, hogy nekünk szülõknek lesz nehezebb, nem neki. Most teljesen más az életritmusom, amikor a többiek reggel még alszanak, én már itt vagyok és a vezetõséggel reggelizek. Õk is szülõk többnyire. Sokszor a délutáni pihenõk alatt is ülök a szobában és nem tudok magammal mit kezdeni. Hozzászoktam, hogy a gyerek mellett 6-7 órákat alszok és nem alszok napközben. Most még kicsit sok a szabadidõm. Rend van a szobában. Soha nem volt ez rám jellemzõ, most például minden az élére van behajtogatva.” – fogalmazott a ZTE NKK-val idén bajnoki bronzérmet szerzõ center, akinek a pályán is hozott változást az anyaság:

“Úgy érzem, hogy kicsit higgadtabb, megfontoltabb lettem. Nem azt érzem, mint régen, hogy az elsõ percben meg kell nyerni meccset, neki kell menni az ellenfélnek. Ha vannak nehezebb periódusok a mérkõzéseken belül, akkor is türelmesnek kell maradni. Nem elveszíteni a koncentrációt. Az a lényeg, hogy a végén megnyerjük a meccset. Mindenképpen a türelmet mondanám változásként, de azt sok anyuka megtapasztalja magán, hogy egy kisgyermek mellett türelmesnek kell lenni.” – jelentette ki Horti Dóra, aki elárulta: saját bõrén is érzi, hogy jelentõsen átalakult a játék az utóbbi években: “Tudom, hogy ez a mai kosárlabda nem olyan, mint 10 évvel ezelõtt. Nem az van, mint régen, hogy a játékosok képesek 35-40 perceket játszani. Nyilván mindenki annyit akar, de most már egy 20-25 perc az, amit kevesebb hibával le lehet játszani. Amit üzennék, hogy ne akarjon senki se túl sokat. Hanem azt, amit kap, azt maximálisan használja ki.”

A magyar válogatottnak az Európa-bajnokságra történõ felkészüléshez a székesfehérvári edzõtáborban a legmodernebb analitikai eszközök is rendelkezésre állnak. “Mosolyogtam a Simivel, aki szintén régebb óta válogatott, hogy mi még nem ilyen körülmények között kezdtük. A katapult rendszernek én kifejezetten örülök. A focistákon szoktuk látni ezt. Zsoltival beszélgettünk otthon, mennyire jó dolog, hogy 2019-ben ilyen segítséget is kap a stáb. Mi játékosok pedig láthatjuk azt, hogy milyen szinten vagyunk, hol tudnánk fejlõdni. Én nagyon örülök neki. Úgy érzem magam, mint egy kisgyerek a cukrászdában: „ilyen süti, olyan süti”, csak most ezekkel a dolgokkal.”

Horti Dóra magas posztokon Határ Bernadettel alkothat párt a válogatottban. “Én még nem játszottam együtt a Határ Bettivel. Ez egy olyan szituáció, hogy ott van a pályán egy ilyen magas lány és mindenki neki próbálja passzolni a labdát, mert akkora elõny a jelenléte. Valószínûleg én is fogok vele együtt játszani és azt kellene a legjobban kihasználnunk, hogy el tudjuk neki juttatni a labdát. Ha Õ kifele osztja, akkor abból pedig mi tudjunk profitálni. Úgy érzem, hogy a tapasztalatommal, rutinommal egy-egy jó passzal, döntéssel tudok segíteni a csapatnak.” – mondta a remek center, mielõtt rátért volna a jelenlegi válogatott bemutatására és zárásul egy kicsi esélylatolgatásra:

“Nincsenek nagy egók. Itt nem arról van szó, hogy önmegvalósítani akarnak emberek. Egy célért küzdenek és tényleg úgy érzem, hogy itt senkinek nem az a célja, hogy megmutassa kicsoda, eladja a válogatottban magát. Itt mindenki azért küzd, hogy a magyar válogatott sikeres legyen. Szerintem, ha ez a csapat mindent megtesz. Nem mondom, hogy három meccset fogunk nyerni vagy három meccsen fogunk kikapni. Biztos vagyok benne, hogy egy komoly magyar válogatott lesz ott, amelyik bárkivel fel fogja venni a kesztyût.”

Hirdetés