Hirdetés
Magyarország

Horváth Bernadett a szezon lezárásáról és a mindennapokról:

:

Hirdetés

A DIGI Sporton az NKE-FCSM Csata irányítójával, Horváth Bernadettel készült egy hosszabb interjú a szezon lezárásáról és arról, hogy miként telnek a mindennapok ebben a helyzetben.

Az NKE-FCSM Csata irányítója a szezon utolsó aktív napjait vegyes érzésekkel idézte fel. “A kupa végeztével nem gondoltuk, hogy ilyen hamar vége lesz ennek az egésznek. A Cegléd meccs előtt pár nappal viszont igencsak lógott a levegőben. Beszédtéma volt az öltözőben is egymás között, hogy mi lesz a folytatás, közben pedig az amerikai légiósok is bizonytalan helyzetbe kerültek.” – utalt Horváth Bernadett arra, hogy szigorú utazási korlátozásokat vezetett be az Egyesült Államok. Emiatt pedig az összes Európában légióskodó amerikai sportoló, így a Csata játékosai Megan Gustafson és Emma Cannon is döntési helyzetbe került.

Csütörtöki napon történt. A délelőtti edzésre már úgy jöttek meg, hogy Tursics Krisztián vezetőedzőnkkel beszéltek, hogy mi legyen a döntés. Megan Gustfanson úgy volt, hogy ő teljes mértékben haza szeretne jutni. Emma Cannon könnyebb helyzetben volt, neki a felesége itt élt vele Magyarországon. Ő azt mondta, hogy mindenképpen megvárja milyen döntést fog hozni az MKOSZ.

Horváth Bernadett is hangsúlyozta, hogy azért különösen nehéz a helyzetet értékelni, mert ekkor még nem lehetett tudni, hogy milyen határozat születik a bajnoksággal kapcsolatban. “Nehéz, mert megértettem azt, amit a csapattársaim mondanak. Elhiszem, hogy nehéz lehet ebben a helyzetben a családtól külön lenni. Kettős érzéseim voltak, mert elfogadtam a döntést, de közben csak ott volt, hogy még nincs lemondva a szombati mérkőzés és a bajnokság sincs lezárva. Nehéz, de természetesen mindenki elfogadta, megértette mindkettőjük döntését. Emma itt volt még vasárnapig, míg Megan pénteken már ment is haza.”

A bajnokság lezárása megtörtént és azóta tovább szigorodtak a korlátozó intézkedések hazánkban is.

Az, hogy vége, az hivatalos. A végeredmény nincs kimondva és azt sem tudjuk, hogy mikor lesz kimondva. A napjaim így nem túl változatosak. Annyi a lehetőségem, hogy van egy belső udvar, ahova le szoktam menni. A párom személyi edző és a Csatánál az erőnléti edzőnk, nekem így könnyebb ez a helyzet. Tudtunk elhozni eszközöket az NKE-ről. Igyekszem, ha nem is formában maradni, de tartani magamat. A szüleim szerencsére nincsenek veszélyeztetett korban, így hétvégente egy-egy ebédre át szoktunk menni. A páromnak viszont veszélyeztetett korban van az anyukája. Ha szüksége van bármire, akkor kapunk egy cetlit, bevásárolunk és átadjuk neki az ajtóban.

– idézte fel a mindennapjait az irányító, aki hangsúlyozta, hogy élsportolóként a bezártságot nehéz kezelni.

A napokban már szörnyű, amikor érzem magamon, hogy ülök és nem csinálok semmit. Amikor eldőlt, hogy vége a szezonnak, nincs edzés, akkor csináltam egy nagytakaritást, fertőtlenítést a lakásban, de azzal is kész volt az ember. Mi a következő lépés? Lementem edzeni, de nagyon sok gyermekes család is lent van az udvaron. Mindenki igyekszik tartani a távolságot. Azt az egy órát, amíg edzek, azért igyekszem intenzíven tartani, hogy legyen valami. Az, hogy a lakásban ülök és nem nagyon van mit csinálni, nem jó. Igyekszem olvasni, magyar mellett angol könyvet is, mivel hirtelen abbamaradt az angol. Vettem felnőtt színezőt, az segít egy kicsit elhessegetni a gondolatokat, mert én elég stresszesen élem meg a bezártságot.

Mondhatni, hogy 15-en edzettünk nap, mint nap. Az, hogy egyik napról a másikra nem találkozol a másik 14 emberrel, elég rossz érzés. Szokták azt mondani, hogy év végére eleget voltunk együtt, de ez teljesen más. Edzés után a lányokkal ott ülünk néha még két órát az öltözőben, beszélgetünk, elvagyunk, de ezek most hiányoznak. Tartjuk a kapcsolatot, de nem ugyanaz. Kosárlabda edzést nem tudok csinálni. Palánkom nincs. Mindenki erősítő edzést kapott feladatul. Nyilván annak jobb, akinek palánk rendelékezésre áll és tud dobálni. Most már a negyedik hét, hogy nem fogunk labdát. Hiányzik, rossz, főleg, hogy egyik napról a másikra vették ki a kezünkből. Az egészség az első, nem tudsz most csinálni. Próbálom így felfogni.

Már lassan egy hónapja áll a versenyrendszer és Horváth Bernadett is felidézte, hogy nagyjából ez a leghosszabb idő pályafutásában, amit teljes leállással töltött. “Ha a kosárlabdát nézzük, akkor ez egy hónap.” – erősítette meg. “A tavaly nyáron a válogatott program az Európa-bajnokság miatt nagyon hosszú volt, két hónapot töltöttünk együtt. Utána igaz egy hónap szünetünk volt, mielőtt elkezdődött a munka a Csatánál. Kondiba viszont ekkor is jártunk és találkoztunk a lányokkal. Kosárlabdától elzárva így szerintem ez az egy hónap a legtöbb.” – tette hozzá, kiemelve, hogy szakmai szemmel ezt az időszakot az elmúlt évad értékelésére is fel lehet használni. “Mondhatni azt, hogy mentálisan kicsit helyre tudjuk rakni a szezont. Jó visszanézni és átnézni, hogy mik voltak azok a hibák, amiket a következő szezonra lehet javítani. Most ezt tudjuk tenni, egy kicsit értékelni a dolgokat.”

Fotó: MKOSZ / Rébay Viktor

Hirdetés