Hirdetés
Archivum

Horvátország ellen folytatja az U16-os válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton 13 óra 30 perctõl Horvátország ellen folytatja szereplését a magyar válogatott Kaunasban az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságon. Beharangozó.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Válogatottunk a pénteki nyitó napon 79-51-re alulmaradt Olaszországgal szemben. Az erõviszonyoknak megfelelõ eredmény született. Az olaszok némileg rutinosabb, fizikálisan erõsebb csapatot hoztak és ez összességében egy nagy különbségû mérkõzés formájában érvényesült. Többször felzárkózott ugyan válogatottunk a két középsõ negyedben, de kulcspillanatokban az olaszok mindig visszaállították a 7-9 pontos különbséget. A záró szakasz elején pedig jó dobásokkal gyorsan el is döntötték a gyõztes kilétét.

A magyar válogatott becsülettel küzdött, mindenki igyekezett a pályán töltött idõ alatt tudása maximumát nyújtva segíteni a csapatot. Az elsõ negyed nyolc eladott labdája után érdemes kiemelni, hogy a második és a harmadik szakaszra ezen pontatlanságok számát sikerült csökkenteni. A negyedik negyedben nõtt meg ismét az eladott labdák száma. Emellett a lepattanócsatában szinte végig vezettünk, csak az utolsó percekben fordult meg ez a mutató. Mozgékony játékosaink ugyanis jó helyzetfelismeréssel gyûjtötték be a labdákat. Erre lehet építeni a folytatásban.

A játék ritmusa a magyar csapat részérõl a meccs nagyobb részében rendben volt. Különösen igaz ez a kijelentés a második és a harmadik negyed felzárkózásai alkalmával. A gyorsindításból elért pontok, a szerzett labdák és a gólpasszok ekkor mutatott magasabb száma szintén elõremutató. A vereség ellenére megmutatkoztak tehát azok az erények, amik megalapozhatják a folytatást. Különösen, hogy az elsõ napon látottak alapján az olaszok tûnnek a legerõsebb gárdának a négyesünkben.

A második ellenfél szombaton 13 óra 30 perctõl Horvátország lesz. Aktuális riválisunk az elsõ napon némileg váratlanul nagy különbségû vereséget szenvedett Lengyelországtól. Szám szerint 95-63-ra maradtak alul a horvátok. Nem volt egy súlycsoportban a két gárda, már az elsõ negyed végére kétszámjegyû különbség alakult ki.

Ahogy az elõzetesen is kirajzolódott, ez a horvát generáció magas posztokon az erõsebb. A lepattanócsatát 43-35-re még így is megnyerték a lengyelek ellen és a testesebb centerük Antica Tabula 12 ponttal, 6 lepattanóval egészen jó meccset hozott. Ugyanakkor sebességben messze elmaradtak a riválisuktól, ami számunkra is igen komoly lehetõséget teremt. Védekezésben komoly hibákat vétettek és ezt jó dobóformát mutatva könyörtelenül megbüntették a lengyelek. Egészen pontosan 10 triplát értékesítettek.

Fotó: FIBA.Basketball

A horvátok ellen kulcsfontosságú lesz, hogy mozgékony játékosaink végig nagy iramban játszanak. Ezzel szemmel láthatóan megszenvedett ellenfelünk a pénteki meccsén is. Arra számíthatunk, hogy az elsõ találkozó tapasztalata alapján keményítenek a védekezésükön a horvátok, ami egyébként nem áll távol tõlük. Vigyázni kell tehát arra, hogy amennyire lehet, az eladott labdák és a ki nem kényszerített hibák számát tudja csökkenteni válogatottunk. A lengyelek ellen a horvátok nem értek el könnyû pontokat. Fontos lenne, hogy ellenünk se tegyék ezt.

Mivel két olyan gárda találkozik, amely az elsõ napon vereséget szenvedett, lélektanilag az önbizalom szempontjából egy fontos összecsapás jön. Összességében a horvát válogatott egy olyan csapat benyomását keltette, mely ellen a mieink erényei jobban érvényesülhetnek, mint az olaszok ellen. Különösen végig jó ritmusú játékkal és jó helyzetkihasználással.

Hirdetés