Hirdetés
Utánpótlás

Horvátország ellen kezd az U16-os válogatott:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Pénteken megvívja első csoportmérkőzését Portugáliában az U16-os Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Az első rivális 15 órától Horvátország lesz.

Mészárosné Kovács Andrea szövetségi kapitánnyal készített felvezető interjúnk IDE KATTINTVA olvasható. A magyar válogatott sajtófotózásáról készült összeállításunk pedig ITT látható.

Most ismerkedjünk meg első ellenfelünkkel, Horvátországgal. Mélyről indult a horvát női utánpótlás, de az utóbbi években már javulnak az eredményeik, így a csapataikat nem lehet lebecsülni. A Covid előtti utolsó teljes évben – ez 2019 volt – megnyerték a Slovenia Ball tornát. Az U14-es korosztály nem hivatalos kontinenstornájának döntőjében a mieinket múlták felül 55-53-ra. Ugyanabban az évben az U16-os B-divíziós Európa-bajnokságon pedig kivívták a feljutást. Jelenleg egyébként az U16-os az egyetlen A-divíziós csapatuk. Ugyanakkor nagyon sokáig az U18-asok versenyben voltak idén nyáron a feljutásért. Szlovéniával szemben veszítettek egy drámai végjátékot.

A horvát csapat a hathetes felkészülése alatt nyolc edzőmérkőzést játszott. Portugália, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szlovénia voltak az ellenfeleik. A zágrábi Trešnjevka három játékost ad a keretbe, míg a spliti Žana Lelas Kosárlabda Akadémia kettőt. Az utóbbitól érkezik a 190 cm magas centerük Petra Bozan, aki talán ennek a generációnak a legnagyobb ígérete. Szlovénia ellen 21 és 14, Montanegró ellen pedig 24 és 12 ponttal segítette csapatát az elmúlt két hétvégén. Már csak az adottságai miatt is akár profi pályafutás is állhat előtte. A horvátokkal találkoztunk tavaly az U16-os FIBA-challenger tornán. Akkor 79-50-re legyőztük őket, de ezeket a statisztikákat óvatosan kell kezelni. Különösen, hogy arról a találkozóról a négy legeredményesebb magyar játékos most nincs itt.

Az U16-os Európa-bajnokság csoportbeosztása:
A-csoport: Finnország, Magyarország, Horvátország, Olaszország.
B-csoport: Szlovénia, Németország, Litvánia, Spanyolország.
C-csoport: Portugália, Lettország, Belgium, Lengyelország.
D-csoport: Görögország, Csehország, Dánia, Franciaország.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Augusztus 19., péntek
15:00 Magyarország – Horvátország

Augusztus 20., szombat
15:00 Olaszország – Magyarország

Augusztus 21., vasárnap
17:15 Finnország – Magyarország

Hirdetés