Hirdetés
Archivum

Horvátország készülhet az olimpiai selejtezõre:

:

Hirdetés

Utolsó elõtti napjához érkezett a nõi kosárlabda Európa Bajnokság. Szombaton két mérkõzést rendeztek. A horvátok 14 ponttal verték Montenegrót az 5. helyért vívott összecsapáson és ezzel megszerezték az utolsó, még olimpiai selejtezõ tornán való részvételre feljogosító helyet. A litván válogatott magabiztos gyõzelemmel lett hetedik. Összefoglaló szombatról.


NYILATKOZATOK    FOTÓK

Horvátország készülhet az olimpiai selejtezõre

Kis túlzással a döntõ után a legnagyobb téttel bíró összecsapás az 5. helyért vívott csata volt, ugyanis a gyõztesnek életben maradtak londoni álmai, a vesztes pedig lényegében üres kézzel utazhatott haza. Az elsõ negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a játékrész végére Dubljevic és Perovanovic pontjaival lépéselõnybe került Montenegró. 10 perc után 14-16 állt az eredményjelzõn.

A második negyed elején a horvátok gyorsan kiegyenlítettek, majd Ciglar és Ivezic vezetésével fokozatosan elléptek. Négy perccel a szünet elõtt 30-23 állt az eredményjelzõn. Stipe Bralic nem lehetett maradéktalanul elégedett, mivel a nagy elõny ellenére vészjósló volt, hogy Sandra Mandir 15 perc alatt 3 személyi hibát gyûjtött. A horvátok nagy szerencséjére volt aki átvegye a rossz napot kifogó klasszis szerepét, Jelena Ivezic 15 pontot dobott a félidõig, míg Ciglar három negyeden át nem hibázott mezõnybõl. Végül a szünetben 38-35-re vezettek a horvátok.

A harmadik negyedben 41-35 után, 5 perc játék alatt 42-42-nél utolérte ellenfelét a montenegrói együttes. Eközben azt gondolhattuk, a horvátok egyre nagyobb válságban vannak, Mandir összeszedte a negyedik személyi hibáját, emiatt le kellett ültetni a padra és ezt követõen percekig senki sem találta be a gyûrûbe Stipe Bralic tanítványai közül. A döntetlenrõl azonban megint a horvátok felé billent a mérkõzés, Cakic és Ivezic triplájával megugrott a különbség. 30 perc után 55-44 állt az eredményjelzõn.

A negyedik szakaszban már nem forgott veszélyben a horvát siker. 10 pont felett állandósult a különbség, ráadásul 6 és fél perccel a lefújás elõtt súlyos térdsérülés miatt kidült Montenegró legjobbja, Iva Perovanovic. Az elsõ hírek szerint a montenegrói klasszis térdszalagszakadást szenvedett. Ezt követõen mentálisan is összeomlott Miodrag Baletic alakulata. A horvátok magabiztosan õrizték az eredményt és végül 73-59-re behúzták a gyõzelmet, így készülhetnek az olimpiai selejtezõtornára.


Eredmény

Horvátország – Montenegró 73-59 (14-16, 24-19, 17-9, 18-15)


Litvánia gyõzelemmel zárta a tornát

Különösebb tétje nem volt a Lettország-Litvánia találkozónak. Mindössze annyi, hogy melyik csapat zárja gyõzelemmel a szereplését. A hangulattalan és igencsak felejthetõ összecsapáson már a szünetre eldõltek a fontos kérdések. Nagyon beragadtak a lettek a mérkõzés elején, 4 perc után 4-11 állt az eredményjelzõn. Ez a különbség a játékrész végére is megmaradt, majd a félidõre 16 pontra hízott. George Dikeoulakos válogatottja 18 pontig jutott 20 perc alatt és ez idõ alatt kaptak 34-et.

A harmadik negyedben nem haraptak eléggé a litvánok és ezzel a riválisuk megfelezte a hátrányát. A negyedik szakasz elején Tamane duplája után már 43-49-re zárkóztak fel a lettek, de ennél közelebb nem jutottak. Valentiene gyorsan bevágott egy triplát és ezt követõen Algirdas Paulaskas alakulata nagyon meglépett. A lefújás pillanatáig a differencia egyre csak nõtt, a vége 56-75 lett.

A litvánoknál sok jó egyéni teljesítményt láthattunk, négyen is kétszámjegyû pontot szereztek, közülük Bimbaite és Sulciute egyaránt 15-15 egységig jutott.


Eredmény

Lettország – Litvánia 56-75 (12-20, 6-14, 23-15, 15-26)

Hirdetés