Hirdetés
Archivum

Horvátországra készülve az U18-as Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében:

:

Hirdetés

Szerdán az Udinében zajló U18-as A-divíziós Európa-bajnokság az eddigi legfontosabb játéknapjához érkezik. A nyolcaddöntõk során kialakul, hogy mely csapatok küzdhetnek a felsõ ágon az 1-8. helyekért és melyek a 9-16. pozícióért, a kiesés elkerüléséért. A magyar válogatott 14 óra 15 perctõl Horvátországgal mérkõzik.

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott felkészült, érett játékkal teljesítette a csoportkört. Értékes, hasznos meccseket vívtak a mieink. Szlovénia és Németország magabiztos legyõzése óriási fegyvertény. Lettország ellen pedig bekövetkezett az, amirõl már a kontinenstorna elõtt sok szó esett. Most mutatkozott meg igazán, hogy az egy év korkülönbség mit jelent ezen a szinten. Fizikálisan egyértelmûen fölényben játszott riválisunk. Válogatottunk részérõl a hátrányt felerõsítette, hogy tíz játékos lábában benne van az U17-es Világbajnokság terhelése, ráadásul Tóth Franka nem léphetett pályára. Összességében mégis jól tartotta magát a magyar csapat. Elsõsorban a lepattanók és a korábbiakhoz képest valamivel több támadásbeli, illetve védekezésbeli kihagyás döntött a lettek javára.

A B-csoport második helyét szerezte meg a magyar csapat, így az A-csoport harmadikja Horvátország lesz a rivális a nyolcaddöntõben. A horvátok ugyanúgy 2 gyõzelmet, illetve 1 vereséget jegyeztek a hétvégén. Nagy csatában verték a házigazda olaszokat és magabiztosan a svédeket, a címvédõ belgáktól viszont kikaptak. Abban a négyesben szintén körbeverés alakult ki, melybõl harmadikként jöttek ki. Ha az idei FIBA kontinenstornákat (U20, U18, U16) nézzük, akkor egyértelmûen ez a generációjuk a legversenyképesebb a horvátoknak. A korábbi évek eredményei is ezt mutatják. A 2000/2001-es csapataik ugyanis végig az 5-10. hely között mozogtak, azaz egyértelmûen az európai elithez tartoztak. Két éve éppen itt Udinében érték el a kiemelkedõ sikerüket, az értékes 5. pozíciót.

Ennek a horvát generációnak két ismert alakja van. Az egyikük a 177 cm magas Nika Mühl, akirõl a szünnapon még a nemzetközi szövetség honlapja is portrét közölt. Több poszton bevethetõ, remek adottságú játékos. Jelenleg 9.7 pont, 5 gólpassz átlaggal rendelkezik. A számok azonban nem adják vissza, hogy szellemi vezére is ennek az alakulatnak. A leginkább erõcsatárként otthonosan mozgó 187 cm magas Lucija Kostic pedig 10.7 pont, 7 lepattanó átlaggal jelenleg a csapatuk legeredményesebbje. Kostic a két évvel ezelõtti nagy menetelésük során is húzóembernek bizonyult. Jelentõsen növeli a szakmai stábjuk variációs lehetõségeit, hogy a belsõ posztokról érkezik egy ilyen domináns produkció.

A horvát csapatnak az igazi erõssége abban áll, hogy egy kifejezetten jó szerkezetû gárdáról van. Úgymond nincs hiányposztjuk, ami mondjuk az idei U20-as vagy az U16-os együtteseikrõl nem mondható el. Támadásban a fentebb kiemelt két klasszis mellett is több opciójuk van, négyen átlagolnak nyolc pont felett. Mühl és Kostic mellett szintén belsõ posztokról Viktorija Curic és az irányítójuk Mihaela Lazic. Érdekes Lazic helyzete, hiszen két éve itt Udinében 16.7 pontos átlagot hozott össze. Amióta klubszinten a felnõttek között szerepel, sokat változott, érett a játéka. Lényegesen kevesebb egyéni vállalása van. A fontos statisztikai mutatókban nagy különbségek nincsenek a két együttes között. Valamivel jobb a horvátok mezõnymutatója és érdemes azt kiemelni, hogy közel 10 pontot szereznek meccsenként gyorsindításból. Az olaszok elleni bravúrjuk során is volt 13 szerzett labdájuk és ebbõl több ziccerük.

Összességében a horvátok esetében egy olyan csapatra készülhetünk, mint a letteknél. Döntõen idõsebb játékosokra építenek. Ennek megfelelõen vélhetõen igyekeznek majd kihasználni fizikális fölényüket. Kulcskérdés lesz, hogy belsõ posztokon mennyire tudja tartani a lépést csapatunk. Az elsõ két meccsen kifejezetten kevés eladott labdánk volt. Ezúttal sem szabad engedni, hogy ki nem kényszerített hibából könnyû pontokat érjenek el. Az idei nyáron látott szervezett védekezésre építve támadásban extra egyéni teljesítményekkel szoros nyolcaddöntõ alakítható ki. Udinében egyértelmûen az eddigi legnehezebb erõfelmérõ jön.

Hirdetés