Hirdetés
Archivum

Hõsies küzdelemben maradt alul a magyar válogatott Oroszországgal szemben:

:

Hirdetés

A magyar U18-as válogatott nagy csatában 64-61-es vereséget szenvedett Oroszországtól a soproni U18-as Európa-bajnokság negyeddöntõjében. Hõsies küzdelemben maradt alul a csapatunk. Az utolsó percig sikerült nyílttá tenni a mérkõzést.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Sokan látogattak ki Sopronban a válogatottunk negyeddöntõjére, ahol az ellenfél a jó erõkbõl álló orosz csapat volt. Ogun és Lelik kosárváltása vezette fel a találkozót. Az elsõ percekben fej-fej mellett haladt a két csapat, majd 5-4-es orosz vezetés után 9-2-es sorozattal kerültünk lépéselõnybe a Juhász Dorka, Lelik Réka, Gereben Lívia hármas vezérletével. Az oroszok Ogun eredményes játékának köszönhetõen tudták tartani a lépést. A tavalyi U16-os Eb-n is villogó tehetség 7 pontot szerzett csapata 12 pontjával. A negyed hajrájában Török Ági is eredményesnek bizonyult, 10 perc után 16-12-re vezettünk.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A második negyed elején még volt egy eladott labdánk, illetve két orosz büntetõ, de ezt követõen ebben a szakaszban a magyar válogatott akarata érvényesült. Remekül játszottak a mieink. Nem telt el 3 perc, amikor a már 11. pontját szerzõ Juhász 26-18-as elõnyhöz juttatta a magyar csapatot. Ezt követõen hat egységre felzárkózott riválisunk, de a félidõ hajrájához közeledve Lelik Réka és Mérész Beatrix ponterõs játékával újra nõtt a differencia. Amikor Pusztai Petra labdaszerzésébõl Mérész ziccert értékesített ziccert, majd Lelik két büntetõje is utat talált a gyûrûbe, már 39-27-re vezettünk. Az utolsó perc az oroszok 5 pontját hozta, de az elsõ félidõ így is minden elõzetes várakozást felülmúlt. Végül 39-32-re vezettünk. Az elõnyt elsõsorban az eredményezte, hogy taktikus játékkal nem engedtük érvényesülni az oroszok magassági fölényét. Emellett Juhász és Lelik ponterõs játékát is kell emelni.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A harmadik negyedet egy orosz tripla vezette fel, de ezt követõen a játékrész elsõ felében 7 pont környékén állt be a különbség. Sokan felidézték a franciák ellen lejátszott csoportmérkõzést, ahol a harmadik negyed közepétõl riválisunk fokozatosan fizikális fölénybe került. Ilyen tekintetben ezúttal másként alakult a mérkõzés képe, sikerült átlendülni a holtponton. Nagyon jól jött a közönség lelkes buzdítása, amikor 46-43-ra felzárkóztak az oroszok. Lelik két higgadt találatával ugyanis 50-43-ra sikerült ismét ellépni. A közönség nem egyszer fejezte ki nemtetszését a játékvezetés miatt. Fogalmazzunk diplomatikusan úgy, hogy tisztelték riválisunkat a kétes helyzetekben. A harmadik negyedet végül Juhász Dorka két büntetõje zárta, amivel 52-47-re még vezettünk.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A záró szakasz négy orosz ponttal indult, de elõbb Török Ági, majd Juhász Dorka gondoskodott arról, hogy a lélektanilag fontos fordulópont, azaz az orosz fordítás ne következhessen be még ekkor. 56-53 után azonban Daria Kurilchuk hatalmas triplát értékesített, amivel az elsõ negyed óta elõször volt egyenlõ az állás. Erre Lelik Réka válaszolt. Ezt követõen azonban egyedül oldott meg egy helyzetet Musina, akit egyébként nagyon jól semlegesítettünk. Nem sokkal késõbb pedig két büntetõt értékesített Kurilchuk, amivel 60-58-ra fordítottak az oroszok. A hajrában nagyon sok apró fault maradt benne a meccsben. Ennek ellenére még 61-60-ra felzárkóztunk. 1 perc 44 másodperc volt vissza, amikor Kurilchuk újabb triplája célt ért és ezzel 64-60-ra módosult az állás. Egy perc volt hátra, ekkor Mérész büntetõje alakította ki a végeredményt. Az utolsó percben idegesen játszottak a csapatok, sok volt a ki nem kényszerített hiba. Egy oldalbedobás után például Musina csúszott el és lett így lépéshibája. Ennek köszönhetõen még támadhattunk az egyenlítésért, de végül nem sikerült triplára dobóhelyzetet kialakítani.

A magyar lányok hatalmasat küzdöttek, egy hõsies meccsként emlékezhetünk erre a negyeddöntõre. Végül Juhász Dorka 17, Lelik Réka 16 ponttal zárt. Válogatottunk az 5-8. helyért játszik a hétvégén. Az elsõ ellenfél szombaton Törökország lesz.


Eredmény

Oroszország U18 – Magyarország U18 64-61 (12-16, 20-23, 15-13, 17-9)

Statisztika
 

Hirdetés