Hirdetés
Archivum

Hosszabbítás után döntõben a csehek:

:

Hirdetés

A nap elsõ elõdöntõjében Viteckova és Horakova vezetésével a csehek hosszabbítás után 81-77-re verték a fehéroroszokat.

Közel telt ház fogadta Karlovy Vary városában az elsõ elõdöntõ résztvevõit, ami nem is csoda hiszen hatalmas meglepetésre Ausztráliát verve a rendezõ csehek léptek pályára a torna másik meglepetés együttese az oroszokat legyõzõ Fehéroroszország ellen.
 

Ha a két csapat elmúlt években nyújtott teljesítményét és itt a világbajnokságon mutatott produkcióját vesszük alapul, akkor hasonló játékerejû együttesekkel volt dolgunk. Mivel mindkét hölgykoszorú sztárcsapatot vert, így biztosak lehettünk benne, hogy a lábak nem lesznek frissek, de abban is, hogy lelkiekben a csúcson lesz a két alakulat.
 

Az elsõ negyed küzdelmes játékot hozott, ahol az elején egy kicsit begörcsöltek a csehek. 3 és fél perc alatt 3-11-re léptek el a fehéroroszok. Lubor Blazek gyors idõkéréssel próbálta oldani csapata idegességét, ami be is jött, 3 perccel a negyed vége elõtt már csak 2-3 pont volt a két gárda között. A negyed végén Anatolij Bujalszkij tanítványai ziccert hibáztak, míg Feranciková berámolt egy triplát, így 16-15-ös hazai elõnnyel érkezett el az elsõ kisszünet.
 

A második negyedben sem változott a játék képe, fej-fej mellett haladtak az együttesek. A vendégeknél Veramejenka és Leucsanka, míg a cseheknél Horaková, Burgrová és Elhotová termelte a pontokat. 26-25-nél azonban megtorpantak a történetük elsõ világbajnokságán vitézkedõ Fehéroroszok. 32-27-nél már 5 ponttal is elõrébb járt a Blazek-csapat, de ezúttal a szakasz utolsó perce a vendégeké volt, Trafimava triplája után 32-34-re vezettek Laucsankáék.
 

A harmadik periódusban lépéselõnybe kerültek a vendéglátók, 50-43-nál már komolyabb különbséget jegyezhettünk fel. A hazaiak azonban megint nem tudták bevinni a végsõ ütést, a negyed utolsó 3 percében visszaengedték a meccsbe riválisukat. A fehéroroszok pedig köszönték szépen és Veramejenka, illetve Troina tripláival 54-49-re csökkentették hátrányukat a negyedik szakasz elõtt.
 

A negyedik negyedben aztán minden korábbinál élesebb küzdelem alakult ki. 2 perc játék után ugyan még 58-53-ra mentek Horakováék, de 3 perc 42 másodperccel a lefújás elõtt már 61-61 állt az eredményjelzõn. A döntetlen pedig megmaradt a lefújás pillanatára is, de nem mindennapi körülmények között. Az utolsó percbe 66-65-ös cseh vezetéssel fordultak a hölgyek. 38 másodperccel a lefújás elõtt a gyõzelemért támadtak a vendégek, de az addig kiváló Marcsanka nem tudott mit kezdeni a labdával, bevállalt egy lehetetlen betörést és eladta a játékszert. Bujalszkij lányainak, így szabálytalankodniuk kellett, amit meg is tettek, Vitecková pedig értékesítette mindkét büntetõjét. 68-65-rõl egy idõkérés után jöttek a fehéroroszok. Horaková gyorsan szabálytalankodott, hogy ne kapjanak triplát. Marcsanka az elsõ büntetõt bedobta, a másodikat azonban nem szándékosan, de kihagyta. A labda cseh lábról ment ki, így 9 másodperccel a lefújás elõtt még egy esélyt kaptak a vendégek, amit a palánk alatt nagyon egyedül maradó Trafimava értékesített is, így jöhetett a hosszabbítás.
 

A ráadásban 2 perc 43 másodperccel a vége elõtt még 72-73-ra mentek a vendégek, de a végjátékban Horaková zsenialitásának köszönhetõen uralták a meccset a hazaiak, ráadásul Veramejenka ki is pontozódott, így végül 81-77-es gyõzelmet arattak a csehek.
 

Lubor Blazek együttesénél ismét Horaková (14 pont) és Vitecková (21 pont) remekelt, míg a másiik oldalon Veramejenka (24 pont) emelkedett ki. Ugyan Leucsanka is 17 egységig jutott, de nem tudott vezére lenni a csapatának, pedig a társainak szükségük lett volna rá.
 

Eredmény
 

Csehország–Fehéroroszország 81–77 (16–15, 16–19, 22–15, 14–19, 13–9)


Reakciók
 

Vitecková a lefújás után hangsúlyozta, hogy több hibát is elkövettek, melyek ha nincsenek, akár a rendes játékidõben is nyerhettek volna.


„A fehéroroszok szinte tökéletesen játszottak, minden megmozdulásunkra volt válaszuk. Érzésem szerint mi elkövettünk néhány hibát, amik ha nincsenek, akkor a rendes játékidõben nyerhettünk volna. Természetesen hosszabbítás után is édes a gyõzelem, ráadásul bebizonyosodott, hogy nehéz helyzetben talpra tudunk állni és bíztató, hogy fizikálisan is bírtuk a végét.”
– mondta Vitecková.
 

Blazek az értékelés során csatlakozott játékosa gondolatmenetéhez. „A végjátékban buta hibákat követtünk el, de jól gazdálkodtunk az erõnkkel és a hosszabbításban is fenn tudtunk tartani a játékunk ritmusát, ami reménykeltõ.”
 

Anatolij Bujalszkij elismerõen beszélt játékosairól. „Köszönöm a csapatnak, hogy végig küzdötték a mérkõzést. Nem adtuk fel a lefújás pillanatáig. Vasárnap mindent megteszünk a bronzért.”

Hirdetés